Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

savállóra a kobaltos HSS a legjobb....bár az szép fényes szokott lenni.

ecp4rs0md

Sziasztok!Kérdésem az lenne,hogy van egy a képen látható motortípusból nekem, ez a motor alkalmas-e arra,hogy meghajtsa mondjuk az E400-as eszterga vezérorsóját ill. menyire bonyolult ennek a vezérlése (4 kivezetése van és a végén egy enkóder szerintem)ill. mennyi a piaci ára?

vadember

Ez 1,5KW körüli teljesítményt ad le, az E400-on 5,5 KW-os motor van. Gondolom nem véletlenül. Ezt csak erős kompromisszumokkal használhatnád.

9pk59nuy

Nem a főorsót, hanem a vezérorsót!

000000000

Remélem így már érted mit mondok ?
Ezeket adták gyárilag vagy 30-40 éve ezekhez az универсал 2 esztergákhoz.
Úgy néz ki mintha egy karos ollón grísa lecsapkodott volna egy kis 10x10 revés hulladék anyagok.
Viszont ahhoz képest meglepően használható.
Ezzel csak arra utalok hogy ruszkiknál vannak érdekes anyagok.

ANTAL GÁBOR

Két kivezetése van és 4 keféje . Sajnos elég nagy Dc Buszt igényel de a CNCdrive sárgájával perspektívikus . Én használnék egy kb 3 as szíjáttételt . De ismered a számomat ha gondolod hívj fel ( Tos ügyben beszélgettünk )

cwcirdmg4

Sziasztok!

Új vagyok, és teljesen kezdő!
Nemrégiben beszereztem egy 3 tengelyes marót.
Sajnos időm még nem volt utánanézni, és kitanulni még az alap
dolgokat sem.
Mach3 program van a masinához!
A marómotor egy Kress 1050.
Kisfiam hetek óta nyaggat egy Minecraft csákányért,
(mert azt a cnc maróval tuti meg tudnám csinálni) de hát persze ez nekem még nem megy!
Már megírt g kódokat be tudok tölteni, null pontot beállítani, de ennyi!

Szeretnék megkérni valakit, aki ráér és szívesen segít, hogy csináljon nekem kész g kódot.

Van 190mm széles 300mm hosszú 10mm vastag rétegelt lemezem.
Ez be is fér a gépembe.(X tengelyem a hosszabb)
Ebből szeretném kivágni ezt a csákány formát, a lehető legnagyobb méretben ezeken a méreteken belül.(csak körbevágni)
Ha a belső szögek ívesek az sem baj :)
van egy 6mm-es 2 élű maróm, az szépen vágta a rétegelt lemezt.

Előre is köszi!
baderpeter@gmail.com

000000000

Ha javasolhatom olyan anyagból csináld meg amit nem fog 2 másodperc alatt szanaszét verni. (habszivacs)
Szivacsot egy biztos még nem martam, de nem is azzal kellene kivágni.
Amúgy meg maróval a belső sarkoknál mindenféleképpen rádiuszos lesz, 6-os marónál 3 rádiusz.

fa4igtzhp

Szia!

"Szeretnék megkérni valakit, aki ráér és szívesen segít, hogy csináljon nekem kész g kódot."
Úgy gondolom, hogy erre nehezen fogsz találni valakit, bár nincs teljesne kizárva. Viszont iránymutatást meg tippeket biztosan fogsz kapni itt.

"Ebből szeretném kivágni ezt a csákány formát, a lehető legnagyobb méretben ezeken a méreteken belül.(csak körbevágni)"
Én is kezdő vagyok de szerintem ezzel a programmal lenne érdemes kezdened:
http://www.scorchworks.com/Fengrave/fengrave.html
Szerintem ebbe be lehetne importáni egy fekete-feher BMP fajlt, hogy ahhoz generaljon olyan G Code-ot ami csak korbemarja.

Thingiversen talaltam egy ilyen csakanyt:
https://www.thingiverse.com/thing:324077
Valami ilyesmire gondoltal? Formaban ilyen pixeles legyen?
Ezt még akár kézzel is meg lehet irni G-Code-ba. Vagy a mar emlitett F Engrave is kepes lehet ra ha hatrajzolod BMP-be. Az oldalon step fajlkent van fent, nem tudom ezt at lehet-e importalni bmp-be, biztos ha mas nem valami nezovel megnezni es screenshootot loni es paintel megdolgozni :).
Ha ez nem jarhato ut akkor marad a CAD/CAM programba valo beimportalas (stl fajlnak mennie kellene) es azzal G Code generalas.

Most igy jobban belegondolva, ezt tényleg a leg egyszerűbb ha kézzel irja meg az ember G Code-ban. A gepen a pixelek alapjan gyonyoruen lehet latni hogy merre kell menni es mennyit. Érdemes lenne megpróbálni! Adj neki egy esélyt, tényleg csak annyi hogy X meg Y irányban kell mozogni. G91-el ha inkrementalis modba kapcsolsz onnan mar csak azt kell nezni hogy melyik iranyba kell menni egységnyit (pl 10mm-et).
G00 X0Y0Z0 ez legyen az anyagon, pont a csakany bal also sarka.
G01 Z-10 anyagba menni le 10 mm-et
G91 inkrementalis mode
G01 X10 (csakany bal also sarka)
G01 X10 kettot jobbra
G01 Y10 egyet fel
G01 X10 egyet jobbra
G01 Y10 egyet fel
G01 X10 egyet jobra
G01 Y10 egyet fel
es igy tovabb
G90 abszolut mod
G01 Y10 kijonni az anyag fole 10mm-et
G00 X0Y0 vissza nullaba
G00 Z25 felemelni a marofejet

Remélem tudtam segiteni valamennyit :)

guliver83

Ha kitöltenéd az adatlapodon azt a rész, hogy pontosan hol is vagy akkor még lehetséges, hogy valaki személyesen is segíteni neked.
Vagy elmagyarázná neked hogy kell G kódot csinálni!
Ha a közelben vagy én szívesen elmondom, hogy kell valamilyen programmal G kódot csinálni.
És ha van egy rajzot amiből meg lehet csinálni.

papa49

Üdvözlet a fórumlakóknak.
A fórumtagnak volt egy kérése, amire volt válasz  amiből bárki tanulhat ha veszi a fáradtságot és visszaolvas idő eltelte után. Ha valaki személyesen segít neki az nemes dolog de nem segíti elő a Fórum lényegét, megosztani a megszerzett tudást másokkal. Az első vezérlőmet még Magi István konyhájában vettem meg Miskolcon,/nem tegnap volt/ azóta csendes olvasója vagyok a Fórumnak. Nem kellene elriasztani adatlap kitöltés hiányával egy új Fórumtagot.
Van kb 1800 új relief hivatalos vásárolt file a tulajdonomban.Lennének kérdéseim mert pénzért tudást nem lehet venni,de nem merek kérdezni mert nem biztos hogy segítő szándékkal állnak hozzá és inkább igyekszek autodidakta úton tanulni. Nem szeretnék vitát generálni, de most reagálnom kellett.

guliver83

Az tuti nem fogunk vitatkozni!

De ha írsz nekem egy G kódot, nem hiszem, hogy sokra megyek vele, de ha egy programnak a kezelhetőségét megmutatod, hogy ő is tudjon magának G kódot csinálni szerintem sokkal többet ér.

Amúgy meg a kérdés fől lehet ide tenni, vagy válaszolnak rá vagy sem.

cwcirdmg4

Szia!

Nagyon köszi a tanácsokat!
A kód kézi megírása így tényleg gyerekjáték volt!
Holnap kimarom, és majd teszek föl képeket.

Köszönöm!

jani300

Üdv ! Nagyon jó hogy ezt írtad ! Valahol itt tartok a tudásommal hogy úgy érzem ezt még értem :)
Danibá egy jó régi hozzászólása , valami nagyon egyszerű dologról hozott számomra áttörést , onnét fogva kezdtem érteni valamennyire a működését a dolognak ".G01 Y10 kijonni az anyag fole 10mm-et" ezt a sort nem értem .
Ez biztosan jó ? Kijönni az anyag fölé nem "Z" irányban kellene ?
Ha rosszul gondolom ne haragudj meg , csak tanulni kívánom a dolgot . Komolyabb dolgokat úgysem értem , valahol el kell kezdeni :)

cwcirdmg4

Elütés volt.
Z10 lesz a jó