Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Pont TE, a Google nagy barátja ne találnád meg?

Egy két ponton alátámasztott tartó legkisebb lehajlása akkor van, ha az alátámasztási pontok a végektől a teljes hossz 2/9-ed részénél vannak

000000000

Az anyag hosszának 2/9-es részén a végeitől kell alátámasztani kör keresztmetszetű anyagokkal.
Mert a nagy önsúlyú mérendő tárgyak esetén az önsúly okozta behajlás hibás mérési eredményhez vezet.
Alátámasztás esetén a legkisebb elhajlásra kell törekedni, mert az egyúttal rövidülést is okoz.
A lehajlás okozta hiba a Bessel-féle alátámasztás esetén a legkisebb.

Fémipari alapképzésnél ezt is tanították, már aki oda is figyelt  ! [#eplus2]

jani300

Üdv ! Menetes szár ,végén narancssárga színjelölés (M20)
Van információ tartalma ennek a színjelölésnek az anyagminőségről ? Esetleg ?

jani300

Hát erre konkrétan nem emlékszem . Pedig figyeltem .
(Vagy csak túlképzett vagyok :) )

000000000

Dikmános anyagvizsgálattal próbáltad már testvír ? [#nevetes1]
Fogja a mágnes vagy sem ?
Amúgy nemrégiben vettem A4-es azaz saválló anyagú menetes szárat.
Annak a vége vörös színjelölésű volt.

000000000

A Csavardánál a narancs jelölést a 8.8-as menetes szárakra teszik.

jani300

Jáj more , ha nem fogná már le is adtam volna :)
De az bíztató ha 8,8 as , akkor megérte az árát [#eljen]

Szalai György

Mindenkinek köszönöm a segítséget.
Holnap megolvasom a témát.
(Akkor ez ugyan az, mint amit már kitárgyaltunk párszor az ideális közeli alátámasztások ügyében a lineáris vezetékekkel kapcsolatban. Csak talán most tudományosabban.)

PSoft

Hama-hama!

Mondhatná valaki...

Hogy is szoktatok vörösrezet lágyítani?
Hevítés után vízbemártás, vagy, hagyni kihűlni?

István83

PSoft

uph5fcryd

-273 abszolút nulla,
nos azt hiszem nálam kezdőbb nincs itt a környéken... ezért előre is elnézést kérek amatőr kérdéseimért. Belefogtam egy faeszterga építésbe. Adott volt néhány nyersanyag, építő elemek, léptető motorok, orsók, csapágyak stb. Belecsöppentem a Fusion 360 rejtelmeibe és kis segítséggel biztatással neki láttam a "tervezésnek". Egy olyan faesztergát akarok építeni ami magas fordulaton "hagyományos" módon tud esztergálni, de egy maró segítségével egyéb nyalánkságokra is képes. A főorsó meghajtását ezért egy DC szervomotorra kívántam bízni, az X és Z irányt pedig egy NEMA34 (185 mm hosszú) adattáblával nem rendelkező léptetőre...
Elektronikával nem foglalkoztam csak kezdtem sejteni, hogy kell majd motor vezérlő, aztán egy központi egység, onnan megy-jön a jel a számítógéphez...mindenki kér némi egyenáramot, tehát még kell egy táp, kapcsolók stb...Lassan elkészülnek a mechanika főbb részei, de az elektronika még sehol.
Többek között nem tudom, hogy:
1/ a szervomotor, hogy csatolható erre a központi egységre ahova a különböző axisok léptetői befutnak...
2/ a szervomotorom egy régi darab analóg tacho-jelet(? nem tudom, hogy hívják) ad ki, ehhez elvileg kell egy encoder, stb.
3/ és sorolhatnám....milyen alkatrészeket és honnan célszerű beszerezni...modell
Szeretnék kérni valakit aki elérhető közelségben van (nem kérem ingyen) és tudna, ideje engedné, hogy segítségemre legyen!
Előzetes köszönettel a fórum iránt is, mert innen próbálom összeszedni az ismereteket....

[url=https://hobbicncforum.hu/uploaded_images/2017/05/bs0a85x0h56jbhdwy4a_5129.png]

Szalai György

Az acélt tudod. Ezt meg pont fordítva. [#vigyor2]

sastas

Üdv!
Egy olyan kérdésem akadt, hogy egy aluminiumprofilba bele van ragasztva(!) egy 6 os acéltengely. Arra lennék kíváncsi, hogy ezt milyen ragasztóval csinálják, és miért ragasztják?

ANTAL GÁBOR

A Minitec nek van egy lineár szisztémája  ( a neten megkereshető nálunk a gyöngyösi Mayer & Sw kft forgalmazza  )
Az aluprofil két oldalán van a kemény köracél  . Egy spéci 4 görgős kocsi csúszik rajta . A kocsi kompletten kb 80 euró a
"sin" métere kb 30  . Nem túl drága gyors lineár.  A ragasztó szerintem epoxi vagy metilmetakrilát