Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

y580keijn

Üdv.

Jogos. Van problémám. Köszönöm a segítséget. Hétvégén talán lesz időm megbontani...

fpd0kbd4

Sziasztok!

Megköszönném, ha valaki megsaccolná,esetleg kiszámolná a meglévő adatokból,hogy a képeken látható CO2 hegesztőtrafó mekkora  hegesztőáramra képes. Primer tekercs 2 Ohm 1.5mm vezetékátmérő. Szekunder tekercs 1.2 Ohm 4mm vezeték átmérő.Többi adat a képeken.

jani300

Hasraütés (vagy némi tapasztalat ?) alapján 160-180 Amper nek saccolom . Nem kicsi lesz.
A főtrafó hiányzik egy esab ból amit nem bírok megvenni :(
Kicsit besokaltam az anyagiakkal .

Szalai György

Réz tekercselőhuzal, nem alumínium esetén.
Ha 100% üzemidővel kalkulálok, akkor a megengedett áramsűrűség kb. 3A/mm2
De a kézi használatú hegesztőtrafó nem folyamatos üzemben dolgozik mint egy robot, hanem szakaszosban. Ezért, ha ellátod egy túlmelegedés védelemmel, akkor az áramsűrűség lehet 6A/mm2-is. (Ventilátor, hőbiztosíték.)

A szekunder 4mm vezeték átmérőn 6A/mm2 sűrűséggel számolva kb. 75A max. áramterhelhetőségre adódik.
Folyamatos üzemben 3Amm2 áramsűrűséggel meg a fele.

svejk

Vedd figyelembe, hogy légáramos kényszerhűtése van, így már a 100% sem 3 A/mm2.

jani300

Hát azok az idők rég elmúltak :)
BI vel és klixonnal operálnak .
48 négyzetmilinek látom a vaskeresztmetszetet .
A primer áramfelvétele 27 amper körülinek néz ki .
Az túlhajtással veszteséggel is kb 4 KW .
20 volton 200 amper ?
És ugye fojtóra dolgozik ,nincsen lehetőség rövidzárra a szekunderen .

svejk

Majd nézd csak meg, hogy összeérintett mérőcsúccsal hány Ohmot is mutat a műszered! :)

ANTAL GÁBOR

Nekem más a véleményem     A szekunder keresztmetszete 12.56mm2   A bekapcsolási idő figyelembevételével legyen a megengedhető áramsűrűség  6 A / mm2      ekkor a szekunder áram 75 amper
Közelítsünk másképp : a trafó vasmag keresztmetszete kb
48 cm 2  Az átvitt teljesítmény még túlgerjesztve sem hinném hogy nagyobb mint Anégyzet / 1.3 ( nem Si mértékegység régi ökölszabály )  vagyis kb 1770 watt . A " CO " gépnél legyen a feszültség 23 V  ez 77ampert eredményez .. Szerintem igenis kis gép ( 0.6 os huzalhoz )
 És utolsóként a primert vizsgálva A = 1.766  J = 6 A / mm2
 Kb 10.5 A primer Vagyis a  primer teljesítmény  Kb 2400 Watt ami  max 106 ampert adna a szekundernél ( 23 V on 100 % os hatásfokkal )  )
 Szerintem 80-90 amperes a géped. Azért csalós a dolog mert  lehet 40% Bi re is gépet konstruálni   A tartós áramterhelhetőséget a trafóknál 3.5 A / mm2 re szokás választani . A 6 A / mm2 az éppen 60% Bi

ANTAL GÁBOR

Lassú voltam de nem plagizáltam .. A kollégák hasonlót írnak  ( ez megnyugtató )

jani300

Megmérem a 160 amperos régivágású trafóm vasának külméretét ! :)
Mi lehet akkor a 27,5 amper ?
Az új csoda 100  amperes trafók vasa semmivel nem nagyobb mint egy régi 400 wattos kaposvári biztonsági trafóé :(
Nem igen hiszem hogy annyival jobb lenne a vas anyaga .
Kíváncsi vagyok most már :)
Lehet simán felismeri valaki és löki az adatokat :)

ANTAL GÁBOR

A vasmag keresztmetszet és az átvitt teljesítmény közötti kapcsolatban a gerjesztés mértéke ( B ) A frekvencia , az áramsűrűség és az ablak keresztmetszetétől függő konstans szerepel .  A  B értékét a telítés fölé nem viszik ( de menjünk el 1.4 Tesláig)  A freki konstans. Csak az áramsűrűséggel  és az ablak konstansával lehet operálni. Persze lehet 15 A / mm2 et is megadni  ( legföljebb leég a trafó )

fpd0kbd4

János! A saccolásod nekem nagyon szimpatikus lenne,titokban ilyesmiben bíztam.

György! A számításod kiábrándító. Ha valóban csak 75A hegesztő áramot tud, akkor gyakorlatilag egy semmirevaló "macskarossz". Még azért abban bízok,hogy valami  szerényebb bekapcsolási idővel  valami használható áramerősség kicsalható belőle.Ezt még jó lenne megtudni.

jani300

Megmértem . 20 százalék , 22 A primer ,160 A szekunder
100 százaléknál 75 A szekunder , a primer áram értéke lekopott .
70mm pakettvastagság ,a járom kétoldalt 30 .
Tehát jóindulattal 42 négyzetcenti vaskeresztmetzszet .
És ráadásul régi építésű minőségi gép .
Nem vitázom csak sok kaka gépet láttam ... :)

jani300

Fenntartom amit elsőre írtam :)
De fojtó nélkül eszedbe ne jusson rövidre zárni ,pikk-pakk elfüstöl .

fpd0kbd4

Holnap majd megnézem. Irreálisnak tartod az ellenállás értékeket?