Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Ok . És gyűrűs a kutad vagy csőkút ?

guliver83

Van mindkettő, de inkább gyűrűs kútban van használva.
Csőkútban haveromnál egy 8 tárcsást tettünk már nagyon rég.

Én csak azért írtam, hogy mit is lehet kapni. Jó árban [#eljen]

keri

Jogos.

Apósom kútfúrással foglalkozott a vízműnél, ők levegős kompresszorral nyomtak levegőt a kútba és víz-levegő-iszap keveréket hozott fel.
Praktikus mert a nagy teljesítményű kompresszor lehet fent, nincs lent olyan alkatrész aminek bármi gondot okozna, és a mélység sem igazán számít, mert a levegő felhozza.

Persze a végleges szivattyú mindig valami jófajta lapátos volt, de annak nem volt már gondja a homokkal.

tibs

Köszönöm mindenkinek a tájékoztatást. Közben felhívták a figyelmem a 10-20Hz-es infra rezgések kellemetlen hatásaira
így a project a kútba esett.[#integet2]

Csuhás

Miért? Egyben vakondriasztónak is használhatod. :- )

ANTAL GÁBOR

Igen az apósod által használt kúttisztítás a mai napig a leghatékonyabb kompresszorozásnak hívjuk de a korrekt neve : mammutszivattyú . De van egy nagy hátránya az elérhető emelőmagassága kb egyenlő a bemerülési mélységgel   . Szavakban : van egy 16 méter talpmélységű kút amiben a nyugalmi vizszint a -8 méteren van . A légbevezetést letesszük a kút aljára . No akkor éppen kijön a víz  a felszínre. De ha a kiszállítás ( ami igencsak nagy térfogatáramú) lecsökkenti a vízszintet akkor megszűnik a kiszállítás . Mindez azért van mert korlátlanul nem csökkenthető a légbevezetéssel a levegő víz keverék sűrűsége . Gyakorlatilag 500kg / m3 a határérték aztán egy nagy buborék  keletkezik .  A működés alapja a közlekedőedény elve ( Ró viz * g * Hb = Ró kev *g (Hg+Hb )
 Egyszer vizsgán felettem a kérdést hogy beszéljen a hallgató a mammutszivattyúról  A válasz :mint ahogy a nevében is szerepel a mammutszivattyú egy óriási nagy szivattyú [#vigyor4][#vigyor4]
Azért vannak más trükkök is amelyekkel lehet vizet emelni  sürített levegővel  a fent említett korlátok nélkül  ( bányászati alkalmazása 1750 körüli  ) Egy Milka csoki jár annak Debrecenben aki elárulja hogy mire gondolok ( én építettem egyet ami teszi a dolgát )

000000000

Sugárszivattyúra gondolsz ?

ANTAL GÁBOR

NEM ! de az is szóba jöhetne de 1750 kissé korai lenne

000000000

A második tippem ez lett volna

tibs

Vakondra 50Hz-en is jó volt.

Csuhás

Talán lehetne több fokozatú eszközt készíteni, több helyen bevezetve a levegőt. Hirtelen helyenként visszakanyarodó, és kiöblösödő cső jut eszembe, de nyilván lehet valami helytakarékos egyenes csőben is elhelyezhető megoldás.

PSoft

Én, erre gondolok, az akvaristák belső szűrőjének a szivattyúja.
Vagy...tévednék?[#nemtudom]

Bicska

Sziasztok! Ilyet látott valaki mostanság? Nekem anno elég jó tapasztalataim voltak vele, amióta leégett már a 3. OBIsat használom :(

ANTAL GÁBOR

Megállapítható hogy az akvaristák is mammutoznak ....  Amit kérdésként felettem azt Selmecbányán használták  ( de így lehet a google is kidobja  )

ANTAL GÁBOR

És kidobta ...A pontos dátum 1753   ( de a fele Milkát én eszem meg )