Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Hogy lenne már mindegy.... ezt csak azért vettem ki mert kíváncsi lettem tényleg kijön-e. Ha ez lehet nem a tönkremenős fajta, akkor mivel ezt hogy kivettem, a lábai eléggé olyanok mintha "patina" lenne rajta, el van sötétedve, gondolom oxid. Lehet csak át kellene takarítani első körben, az érintkező felületeket felfrissíteni. Ezt mivel lehet megtenni? Valami jófajta kontakt spray-t tudtok ajánlani?

Motoros

Hátha valaki járatos az optikában:
A következőt szeretném: adott egy usb kamera ami mint mikroszkóp is üzemel, mondjuk 40 x nagyítással. A mélységélessége adott azzal semmi bajom.
Viszont a vizsgálandó tárgyat egészen közel kell elhelyezni a frontlencséhez (pár mm) és ezt a távolságot szeretném jelentősen megnövelni, legalább 100, de inkább 200 mm-re.
Mimódon lehet ezt elérni, viszonylag egyszerűen?
Lencsékkel próbálkoztam, de nem igazán jött össze.
Elvi válasz is már segítséget jelentene.
kösz előre is.

Szalai György

Az elektroncső lába többnyire az üveghez közeli hőtágulású vas-nikkel ötvözet.
A tiéd (ha jól látom, mert kicsi a kép) ezüstözött, a felülete pedig enyhén oxidálódott.
Kapargatással, polírozással, sérül az ezüst bevonat. Tiszta lesz a felület, de a kontaktus átvezető képessége leromlik.
Valamelyik közeli ékszerész ultrahangos mosójába belelógatva volna a legkíméletesebben tisztítható.

keri

Egyszerű. Arányosan távolabb kell rakni az érzékelőt a lencsétől. Persze azt nem mondom hogy az általad felvázolt paraméterekkel ez működni is fog, mert arányosan kevesebb lesz a fény és a gagyi lencse hibái is hatványozottan fognak jelentkezni.

Mikroszkóp lényege, hogy közelre tudsz fókuszálni, ezért pici dolgokat is látsz.
Hiába a 40*-es nagyítás, ha 200* messzebb rakod a tárgyat.
Nyilván meg lehet oldani, de azt teleobjektívnek nevezik.

Egyébként ha fogsz egy teleobjektívet, és elé raksz 2-3 diopoptriás lencsét akkor az 500-1000mm-es közel pontról lecsökkentheted 100mm-re. Mikroszkópnak még ez sem jó, de már közelít.
Ez pl így készült
Egy Canon S3is gép, 430mm ekvivalens fókusztávolsággal és Raynox DCR-250 előtét lencsével.(ez egyébként egy minőségi hármas lencse csoportot jelent, különben olyan durva torzítás és kromatikus aberráció jelenne meg a képen, hogy élvezhetetlen lenne)

svejk

erre a válaszra kíváncsi leszek mert anno én is vettem egyet forrasztani, de nem fért alá a páka.
Ha a 10x-es mezei órás lupémmal forrasztok akkor is mindig megégetem az orrom, mert annak is valami 20 mm körüli a fókuszpontaj. :)

PSoft

Én is a pákára fognám, ha...piros az orrom![#nevetes1]

ra8nsmk6w

Létezik arany ezüst tisztitó folyadék. Azonban én a nem régen betiltott sidolt használom kellö alázatttal hasonló célokra (meglepően még műanyagra is) Nem 2 perces művelet, de az eredmény kárpotól.

Motoros

Köszi, ez a hangyás variáció már nekem jó lenne, ugyanis arra lenne szükség, hoogy az 1 mm a teljes képet kb kitöltse 20 centiről nézve.
Közben még egy kicsit továbbgondolva jobb lenne ha a mikroszkópba kukucskálás helyett egy legalább 5 collos képet tudnék nézni.
És erre ott az okostelefon, ami akár pár ezer forintból megvan.
És hihetetlenül jó rá tudok zummolni akár több tíz centiről is...csoda hogy mi van benne.
Iden ám de a nagyítása kevés, letöltve egy mikroszkóp alkalmazást is csak max 3.5 szörös.
Ezt fokozni már a pixelesedés miatt nem érdemes...megint csak valami előtét optika segítene.
Kapható az okostelóhoz a mikroszkóp előtét 2..3 ezer forint.
De megint ugyanott vagyok---közelről tudom csak nézni.

Az optikákat előkotorom a régi fényképező gépekről aztán meglátom. Van ez a fordított lencsés makró dolog az is lehet jó.

2rjw3gfi5

Ezüstözött érintkező tisztítására szerintem legjobb a frissen facsart citromlé.....

(nem kell bio :)

nekem középkori papírvékony ezüst pénzeken bejött :)

000000000

Próbáljatok ki egyILYET
Ez 15cm távolságból készült a saját kalibráló lapjáról.

000000000

Motoros

A szoftvere is tud hitelesen mérni, vagy csak egy összehasonlító ábrát mellékelnek egy fólián?

000000000

Szerintem nem hiteles ez.A kalibráló lapon viszont pontosak a megadott méretek.

VViktor

Sziasztok. Valaki tudna nekem egy Panasonic sa ht520 dvd-hez távirányítót?

keri

A fordított objektívvel is közelről van csak makró.
Teleobjektív távtartó közgyűrűvel.
Esetleg a régi 35mm-es objektívek egy 1/8"-os érzékelőn nagyobb nagyítást jelent...bár félek az objektívek felbontása is rosszabb, de talán elég a céljaidra.