Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

LittleSV

Sziasztok. Nagyon kezdő kérdés... Milyen programmal lehet kerítéskaput tervezni? Arra gondolok ami statikai adatokat tud szolgáltatni, tehát hogy az 5 méterese egyszárnyas nyíló kaput milyen alu zártszelvényből és milyen merevítéssel kellene készítenem hogy az ne szálljon le, ne csavarodjon stb.. Egy egyszerű alu zártszelvény keret lenne, amit telibe léceznék. Acél zártszelvény jóval olcsóbb, de talán az aluval kevesebb gond lenne.
Köszönöm!

zozo

Valószínűleg a Fusion360 tudja ezt, én sosem néztem, de a Fusion topikjában kapsz rá választ.

RJancsi

Nem sok esélyt látok rá, hogy találj rá ingyen szoftvert. A demo verziók pedig elég használhatatlanok. Ezen kívül a véges elem programok feltételeznek bizonyos statikai előképzettséget. Nem akarlak megbántani, de rendelkezel ilyenekkel? Mert ha nem jól adod meg a csomópontok kinetikáját, az anyagállandókat és a keresztmetszeti jellemzőket akkor semmit sem ér a legprofibb program sem. Ha nagyon feltúrom a régi vinyóimat, talán valamelyiken még megtalálható a P-Frame nemű 2D keret méretező program. Az még DOS alatt futott úgy kb. 30 évvel ezelőtt. Nemcsak az erőjátékot, de az alakváltozásokat és a kialakult feszültségeket is számolta. De az adatbevitel numerikusan történt, a mai, windows-hoz szokott felhasználók számára szinte megfejthetetlen módon. Gyanítom már nekem is komoly gondot okozna a felélesztése.

ywathzay

Szerintem egy kapukészítést kár ilyen tudományosan elkezdeni.  A nyíló részt egyszerűen, rácsos tartó jelleggel, megfelelően elhelyezett átlós merevítéssel, majd abból indulva támasztással tudod merevre elkészíteni. A gyenge pont egy 5 méteres kapunyílónál úgysem a nyíló rész, hanem a tartóoszlop lesz a zsanérral egyetemben. Amennyiben nem "épített" pl. beton. Ráadásul mindenképp állíthatónak kell lennie, mert egy 0.5 fokos dőlés is közel 44mm süllyedést produkál 5m-en, ha a kapu alsó sarkát veszem forgáspontnak. Ha tőlem kérnének ilyet, akkor magasabb oszloppal és egy 4 mm horganyzott drótkötéllel (ami elbír elméletileg 2260kg-ot) fentről átlósan húzatva tartatnám vízszintben.

svejk

6rk75uezn

Igen,ezt nem tudtam hogy van .....
Köszi,mostmár ezt is tudom.

svejk

LittleSV

Szia. Nincs ilyen irányú előképzettségem, ezért is kérdeztem.
Végülis csak olyan célra gondoltam programot, hogy megmondja milyen anyagot mekkora méretben kell használni hogy merev legyen a kapu.

Motoros

"Ennek a menetelőfejnek elég nagy a holtjátéka, sokat kell mozdítani a karon a visszahúzáshoz, meg valahogy nem lehet rendesen érezni."

Van annak más baja is, ez az egyik. Ez a fej tulajdonképpen egy fogaskerekes kis sebességváltómű amin van egyes meg rükverc, de kuplung nincsen, meg fék sem. [#szomoru1][#szomoru1]

Próbáld a furatot még nagyobbra csak bátran.
A menetfúró kinézetre nem rossz, az eleje jól van köszörülve, de lehet a minőség...kopásállóság ide kevés.
Titex kéne, az negyon kemény és bírta.
A kenésről se feledkezz meg.[#pias]

LittleSV

Szia. Igen ez a megfelelően elhelyezett majd abból induló támasztás a kérdés :)
30x30 pillérkő oszlop bevasalva, betonozva. Ezen 3 db állítható csuklós zsanér, és a kapu ami szerencsére csak ~3m széles lesz.
Ismerősnél van acél zártszelvényből akác deszkázattal 4m széles kapu, sodrony nélkül és még nem szállt le 1 év alatt (lehet ami késik nem múlik).

Ezért is gondoltam alu zártszelvényre, de rengeteg féle van, ezt lett volna jó kiötleni vagy kiszámolni (Tibor is mindig a számolást preferálja, nem a has/kb értéket :) ).
60x20x2/3 vagy 50x30x3? NYilván a nagyobb falvastagság jobb lehet, de kell-e vagy elég ha vékonyabb de nagyobb profilt választok?
Gondoltam van sw ilyen célra, de lehet nem létezik.

svejk

Kuplung talán van, legalább is nem recseg, illetve nyomatékhatárolás is.

"Próbáld a furatot még nagyobbra csak bátran."

3,4 mm-es nem volt a bótba', a 3,5-öt meg már én is nagyollottam, hát még ha megtudná Robsy! :)

A ma délutáni próbán egy 2800 Ft-os Maykestag HSS ECo DIN371  fog szerepelni, ha eltöröm biztos [#rinya]fakadok.

6rk75uezn

Az Ean om főorsóba lévő kúpját méregetem,úgy néz ki lesz hozzá mérőtüském,de valaki segitsen már hogy ez egy szabványkúp?vagy ez gépenként változik?
Kis átmérő 36,nagy 40 és 68mm hossz.

Csuhás

Van fent a datán egy főorsó végződésekről szóló anyag, annak alapján nem próbáltad beazonosítani?

Motoros

Ha az elsőt megpróbálod kézzel és nehezen megy akkor el fog törni, szinte biztos.
Lehet az az egy tized hiányzik,.. még 3.5-nél is 2 tized van oldalanként, az megbírja a Lánchidat is.
Amúgy sem jó az éles menet, mert ha horganyozva lesz akkor az élekre kirakódhat, és be sem lehet tekerni.[#kuss]

Nekem a visszaváltásnál 10-ből kétszer reccsent. Azt hittem az a példány rossz, szereztem egy másikat az is ezt csinálta. Még más gond: a ház a kis forgó tömeg miatt aluból van, abba megy egy belső acél Morse kúp, az megforgott, rendszeresen leesett az egész, beragasztottam, aztán felejtettem.Lehet azóta már másképpen van minden, mert ez kb 25 évvel ezelőtti történet.

6rk75uezn

Ez nem tudtam,a cnctar.hunbay-on igaz?