Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Szia!

Én kérek elnézést, ha valami bántást lehetett volna kiolvasni a hozzászólásomból, semmi ilyenre nem gondoltam! Mindössze Gábor kérdéséhez kerestem némi infót, hogy van-e a BOB-on charge pump, amit fix kimenetre kéne tenni. :)

gaben

Vazze,

ha annyi eszem és hozzáértésem lenne, mint Neked, akkor nem kéne vennem a drága illesztőket. ;)

üdv, Gábor [#wave]

svejk

Na szóval M4 menetfúrás a menetelőfejjel...

Igaza volt Motorosnak, egyszerűbb kevésbé fárasztó a frekiváltós megoldás.

Ennek a menetelőfejnek elég nagy a holtjátéka, sokat kell mozdítani a karon a visszahúzáshoz, meg valahogy nem lehet rendesen érezni.

15x4-es hidegen húzott st37-es laposacélba 3,3-assal fúrtam elő, a fúró egész jó volt, 750 Ft-os, papír szerint savállóhoz is jó, a 150 db furat meg sem kottyant neki.

Az M4-es menetfúró egy 1300 Ft-os NeoBOSS HSSE volt.

A fordulatszám 160 1/perc, a kenés Würth-ös Cut+Cool marcipánillatú fúró-vágó olaj, de ez nem tetszik, holnap CUT-MAX BR-17-es üregelő olajjal fogom kipróbálni.

A menetfúró az első 10-15 menetig szinte semmi ellenállást nem tanúsított, majd ezután beállt egy kellemes nyomatékra.
A 85-90. darab után ijesztően elkezdett emelkedni a menetfúrás nyomatéka és a 95.-nél el is halálozott, béke poraira.

"...egyebet nem tudok mondani, kérem kapcsojja ki! "

svejk

Szóval a lentiek tükrében nem is olyan drágák a gyári, aluprofilba való horonyanák. :(

jani300

Az st37 nekem nem sokat mond . De ha nem valami szívós anyag , akkor a menetfúró gagyi .
Ezer menetet is kellene bírnia a menetfúrónak .
Évtizedekkel ezelőtt , de sima olajkenéssel , sok menetet fúrtam , és nagyon ritkán tört .  Sima egyeneshornyú gépi menetfúróval . de kettes lemezbe , az igaz
Kézben tartott szerelőlap , kis oszlopos , fáziscserés váltással .
Én egyedül dolgozom leginkább , lábkapcsolósra csináltam .
A kollégák ketten , nyomógombbal szerették váltani .

svejk

Az ST37 a régi neve, valami szerkezeti acél.
Viszont elég érdekesen szokott változni a szerkezete akár egy szálon belül többször is, gondolom a hidegen húzás folytán. Nem értek hozzá, de néha igencsak ropog benne a fúró is, aztán 20 centivel arréb meg már nem.

keri

Ne is mond, a kobalt fúrom nem viszi úgy bekeményedett a vastelepen :D
Inkább hegesztettem csavarozás helyett.

jani300

Az A37 az mondana valamit :)
Akármilyen is kevésnek tartom a menetek számát .
Ha ropog benne a fúró ,akkor lehet azért hogy kemény .

jani300

Már nincsen elseje :)
De azért azt mondták annó a lakatosok , hogy süti a nap ,esik rá az eső , beedződik .
Akkor még kevesebb tapasztalatom volt :)
De mivel jóban voltunk , nem mondtam rá semmit .

svejk

Nincs jelentősége, de hogy tudd.
ST37

000000000

Erre mondták, hogy a levegőn beedződik.
A tanműhely mellet volt egy szál hatszögletű rúdanyag. (állítólag 20 éve ott rohadt)
Ahhoz képest nem nagyon volt nyoma a 20 évnek.  
Ez elején még vasfűrésszel estek neki, de csak sikított rajta.  
A végén gyorsdarabolóval ( békebeli típus ) nem bírtuk elvágni.
Lánggal kellet elfújni az anyagot.
Azóta se láttam ilyet, hogy a gyorsdaraboló ne vitt volna egy anyagot.

zozo

Menetfúrásról jut eszembe.
Még a céges időkben öntvény késztermékekbe kellett M8 meneteket fúrni, a kész zsákfuratokba.

3 melós csinálta túlórában is, napi mittomén 50 darabot kellett megcsinálni, aztán lehetett hazamenni.

Konvejorhoz volt, a terhet tartotta, hibátlan menet kellett bele.
Menetfúró beletörésért fejvesztés járt!

2 melós szépen komótosan teljes koncentráció mellett tekerte a csikorgó menetfúrót, a 3-dik fütyörészve, mint a terminátor nyomta, aztán elköszönt és napsütésben ment haza. A másikak meg késő este. Morogtak, hogy miért ők fogták ki a legkeményebb öntvényeket...

Szerelésnél derült ki, mikor kiszakadtak a csavarok, hogy ez az őrült minimum 7,2-re felfúrta suttyomban a magméreteket.

zozo

A cégnél volt négyzetes gyorsacél szál, amiből kovácsoltuk a betétkéseket. Néhány lakatosnak megtetszett, aztán vitte, hogy szép falipolcot csináljon belőle. Az első fűrészelési próba után hozták vissza[#nevetes1]

(megjegyzem, van még belőle, volt, hogy akartam levágni egy kilincs-szárat belőle, de rögtön eszembe jutott, miért van a sarokba dobva :)  )

jani300

Nem lehet hogy visszafele forgott a gyorsvágó , azért nem vitte ? :)  [#csodalk]
Vannak még akár 40 éve kint lévő anyagaim , most próbáljam meg ? :)

jani300

Tavaly vettem laposvasat a méhben ajtóra ,takarónak ,
más bajom nem volt vele ,csak nagyon tört a hegesztés :)
Kár érte , el kellett volna tenni ...