Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

rnpae945f

Sziasztok. Elkezdtem építeni első gépemet. Ami megvan: elektronika! arduino nano vezérlő  3db a4988 stepper meghajtó saját gyártású nyákba illesztve. Megvan a 3 db stepper is (vásárban vásárolt infók nélkül viszont teljesen jól működnek) universal gcode senderrel működik asztalon szétszórva a kütyü, és letöltött gcode ot csinálja is. DE két problémába ütköztem egyből a legelején. Az első nem tudok gcodot konvertálni, az inkscape ezzel a hibával nem hajlandó megcsinálni "Traceback (most recent call last):
  File "unicorn.py", line 108, in
    e.affect()
  File "C:Program FilesInkscapeshareextensionsinkex.py", line 283, in affect
    self.effect()
  File "unicorn.py", line 102, in effect
    parser.parse()
  File "C:Program FilesInkscapeshareextensionsunicornsvg_parser.py", line 230, in parse
    self.svgWidth = self.getLength('width', 354) * 0.28222
TypeError: unsupported operand type(s) for *: 'NoneType' and 'float'
"
Segítségeteket kérném hogy mi lehet az oka, vagy mien szoftvert kéne használnom helyette.

Második problem: a gépnek még nincs váza. egyszerű max 300X300mm munkaterületű gépben gondolkozom. Felirattáblák  és élvilágított plexi lapok gravírozására szeretném használni. szerintetek megoldható egyszerű köracélon csúszó szinterbronz siklócsapágyakkal a tengelyek mozgatása? Minimál összegből akarom megépíteni az első gépet, és majd elválik lesz e nagy testvére.. A segíytséget előre köszönöm

Attila

vjanos

Szia,

Ha jól olvasok a sorok között, valószínúleg a makerbo unicorn plugint próbálod használni.
Csak tipp, de szerintem úgy van megírva, hogy egy bizonyos fix képpont vagy mm méretű lapot kell hozzá beállítani a page settingsben... azaz csak ekkora munkatérre tud kódot generálni.

Ha tovább próbálkozol az Inkscape-el, keress szerintem másik g-kód generáló plugint

A bronz csapágy működhet, de ha pontosra akarod beállítani, egy csomót fogsz szívni vele :)
Pár ezer forint egy marék lm12uu lincsapágy, ekkora méretre a 12-es tengely is jó lesz.

bznc93pf5

sziasztok!
tudja-e valaki merre lehet beszerezni a PHOTOGRAV progit okosított verzióban Win7 64bitre,

tibs

Sziasztok!

Egy membrános kútszivattyú vízszállítását szeretném szabályozni.
Égy fekiváltóra gondoltam hogy a potival be lehetne állítíni a
mennyiséget csak nem tudom mit szól ahhoz a frekiváltó ha csak egy
fázisát használnám.[#kerdes][#fejvakaras]

RJancsi

Nem tudom mennyire szeretnéd automatizálni, de egy sima fojtószelep a nyomó ágba nem jó megoldás? Vagy ha nem akarod feleslegesen terhelni a szivattyút, akkor a nyomóágba beraksz egy "T" elágazást egy fojtószeleppel, és a "felesleges" vizet visszavezeted a kútba.

tibs

Gondoltam ha 50Hz helyett csak 10-15Hz elég lenne akkor
 csak annyi energiát használnék amennyi szükséges nincs felesleges
folytás, visszaengedés. A mérnöki szemléletet a lényeg. Nem az értelmét kereseni hanem hogy hogy lehet megoldani.

Csuhás

Letiltana motorhiba miatt, hiszen a három motor tekercsből kettő szakadtnak tűnik számára. Másrészt a membrános szivattyúk rugóállandói 50Hz körüli frekire vannak hangolva más frekin a rezonanciától távol lehet hogy nagyon lecsökken a rezgés amplitúdója.

keri

És alacsonyabb frekvencián az induktív reaktancia is jóval alacsonyabb vagyis leégne, hacsak nem korlátozod az áramot, de akkor is feleslegesen fűtene a tekercs munka helyett.

A fojtó szelep jó ötlet volt tanult barátunktól.
Legfeljebb olyat lehet még csinálni hogy egy nyomáskapcsolót és puffert is beépítesz, így gyakorlatilag építettél egy házi vízművet, ami tartja a nyomást és szeleppel igény szerint szabályozhatod a vízáramot.

keri

Ugye azt kell belátni hogy a membránszivattyú lényegében egy egyfázisú szinkron motor...kb mint a léptetőmotorok, csak itt nincs forgómozgás.
Rendes aszinkron motoros szivattyú esetén működne a freki váltó, de azért centrifugál szivattyúknak a hatékonysága is adott fordulaton optimális, tehát én (és mindenki más) szintén a nyomáskapcsolós, pufferes, szakaszos üzemet preferálja...na meg azért mert jóval olcsóbb.

RJancsi

"A fojtó szelep jó ötlet volt tanult barátunktól" [#worship][#nevetes1]

ANTAL GÁBOR

Nekem nagyon tág fogalom az hogy membrános kút szivattyú. Csak nem az az aluházas  ( Korábban a lengyel
piacokon oroszok által árult 50 Hz es  búvárszivattyú  ami még a 110 es pvc csőbe is belefér mert emlékeim szerint 92 mm es )

Manapság az Elpumps is gyártja és a Tesco is forgalmaz hasonlót  ( akciózva  hármat szoktam venni darabját 5e ft ért ) Én kúttisztításra használom és amikor elkopik akkor kidobom . Az alapjában véve egy térfogatkiszorítás elvén működő szivattyú amit soros fojtással nem igazán terhelnék . Persze bypass üzem az lehetséges . Szerintem nem működik 50 Hz  től eltérő frekin .
Ettől függetlenül lehet más membrános is .....

keri

Amíg víz alatt van bírja, nem dugattyús gép.
Persze ha az energia takarékosság a cél, akkor eleve nem membránszivattyút kell venni.

Igen, én is kb. eldobhatós szivattyúnak szoktam használni.
Régi orosz cucc az jó volt, de most úgy csinálják hogy az alu és acél részeket összepakolják és szétrohad a vízben akármit csinálsz.

Rabb Ferenc

Értelem nélküli mérnöki szemlélet ??? Az ész és a nagyarc durva ütközése [#idiota]

Bár manapság egyre inkább terjedő és elfogadott együttállás. De az is lehet, hogy csak körülöttem állt meg az idő...

ANTAL GÁBOR

Az orosz búvárhoz néhány adalék ( Jó tanács)  Akik ismernek azok tudják hogy  ebben a témában 35 év gyakorlat áll mögöttem
A csőkutakba a víz szivattyúzása során  igen sokáig nagyon finom homokszemcse képes beáramolni. Ha a szivattyú a talp közelébe van leengedve akkor a szemcsék szépen beülnek a a szivattyú mellé . A szivattyú pont úgy vibrál mint egy betontömörítő vibrátor. Aztán kis idő múlva nem lehet kiszedni onnan mert minden ( Kötél, kábel , tömlő ) leszakad .Tudok ( több ) olyan kutat amiben 2 db leszakadt szivattyú van jelenleg .
A másik : Csőkútba más okok miatt sem ajánlom : Konkrétan a kutak a legnagyobb jóindulattal sem mondhatóak függőlegesnek . A vibráló szivattyú hozzáér a csőfalhoz és mint reszelő teszi a dolgát , aztán 2 év alatt kilyukasztja a csövet és beömlik a szűrőkavics  ( ezzel akár vége is a kútnak )

Ha mindenáron ragaszkodunk az orosz membránszivattyúhoz akkor gumigallérral szivaccsal stb meg kell akadályozni a dörzsölést Én az üzletfeleimnek azt ajánlom hogy kúttisztításra max 12 óra időtartamra ( és sokszor megemelve ) mehet , aztán jöhet a forgólapátos

guliver83

Nagyon jó orosz szivattyút már nem lehet kapni de még azért akad jó minőség.
Egy jó pár éve egy fórumtagnak hoztam egyet és ha jól tudom mai napig használja árban középkategória.

Nekem a kútban volt egy  szerintem több mint 15 évig ment gond nélkül.