Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

csakyt

Sziasztok
 Segítséget szeretnék kérni. Akarok csinálni egy  négy hengeres kompresszort aminek a hengerfeje egy 10mm vastagságú vaslemezből készül, amit elkezdtem kifúrni, hogy feltudjam majd rakni. Egy lyukat megcsináltam, de a másodikat amit elkezdtem, nem lett pontos. Szerencsére még nem fúrtam akkorára amekkorára kell, így gondolom, kilehet javítani. Egy olyan szakembert keresnék, aki tudna segíteni( persze nem ingyen), hogy a furatok pontosan ott legyenek kifúrva ahol kell. Budapesten a 03.- kerületben lakom. Kérlek benneteket, segítsetek ezt megoldani.

jani300

Szia !  Megvan a rávaló hengerfej ?
Ahhoz hozzáfogatva kifúrhatod . Lehet kell bele egy vas betét , ha alu a hengerfej , és hosszított fúró .
A reszelő megfelelő eszköz az elfúrt lyuk kiigazításához .
Az egy érdekes kérdés mivel fogod hajtani , szerintem kell néhány 10 Kw .
De mindenképp fel kell venni a méreteket cnc hez is .
Nem igazán látok problémát ebben a fúrásban .

csakyt

A blokkot hengerfej nélkül vettem. A hengerfej tömítése van meg, de az a nagy baj, hogy nincs satum, így nem tudom úgy lerögzíteni, hogy a már kifúrt hibás rész, ne vigye el a fúrót.

Csuhás

Dugj bele egy kis vas pálcikát szorosan, majd újra pontozd be megfelelően és fúrd újra.

000000000

Mégis, hogy ment el a furat ?
Ha már bepontozom és kisebbel előfúrom akkor is maximum 0.3mm szokott a difi lenni.
Javítottam már ilyen elfúrt dolgot, de annál marni kellet.
Ha CNC-n fúrom akkor max 0.01-0.02mm a hiba.
Ilyenkor központfúróval előfúrom aztán csere és jöhet a méret.
Ha az elment előfurat széle még a valós lukméreten belül van akkor meg tudjuk csinálni ( javitható selejt )

csakyt

Hidd el, hogy próbáltam, de mindig elviszi a fúrót a régi lyuk. nem akarom még jobban elrontani, mert fontos az, hogy az hogy a hengerfej stabilan legyen a blokkon. Ezért keresek segítséget. Nincs satum és nincs oszlopos fúróm, hogy megtudjam csinálni.

jani300

Talán nem fogsz megharagudni ...
Ha már a furatok megoldhatatlan problémát okoznak , mi lesz a szelepekkel ,egyéb apróságokkal ?
Írj valamit arról mivel gondolod hajtani , ha mégis sikerül megoldani .
Hátha időben sikerül lebeszélni a dologról ...:)
Egyébként néhány éve ez itt részletesen ki lett tárgyalva .
Hogy végül is megépült e , arra nem emlékszem .

csakyt

van egy 308V 5,5Kw.-os motorom. A szelepeknek a furata, az nem lesz olyan vészes, mert az ha nem pontos, akkor is jó. A motor furat az 77mm  és ebben a 77mm-ben tetszőleges helyre lehet tenni a szívó és a nyomó szelepeket. Annak nem kell központosnak lenni. De a hengerfejnél a két legszélső vezetőnél nagyon fontos, hogy ne tudjon elmozdulni.

jani300

Akkor ez egy 1200-1500 köbcenti körüli löket térfogatú blokk  Számoltál már teljesítmény igényt ?
A kéthengeres rába kompresszor szereti a 3kw os motort !

csakyt

Ez egy 1400-as opel blokk. A légszállítása 140L lesz. és pont elég hozzá az 5,5KW-os motor.

jani300

Én már vágtam le egy szeletet , motorblokk seggéből !
Hogy az illesztőhüvelyek és a középpont is stimmeljen .
A hengerfejnél is az illesztőhüvelyeknek illene pontosnak lennie . De ha nem tudlak lebeszélni akkor sok sikert kívánok ! Tegyél majd fel képeket .

zozo

Sztem félreértetted Csuhás javaslatát.

A lényeg, a régi lyukat be kell dugózni (foltozni), hasonló anyaggal, mint a lemezed. Tehát ha 8-assal fúrtál, akkor kell egy átm.8x10mm-es dugó, amit szorosan beleütsz a lyukba.

Innentől újra telibe lesz az anyagod, kezdheted elölről a fúrást.

55xuwevre

Ha csak az első és második furat van meg, a másodikat reszelővel igazítsd!
A többihez használj jelölő pontozót amit a furatba beleteszel és úgy teszed rá a lemezt majd a mindegyik pontozási helyre ütsz a lemezen.

zozo

A másik megoldás ilyen munkához, hogy egy 3-4mm-es farost vagy rétegelt lemez lapra halál pontosan felrajzolod a méreteket, bepontozod, majd 3-as fúróval átfúrod.

Utána a lapot ráfogod szorítóval a vaslemezre, és a 3-as furatokon keresztül átfúrod (3-as fúróval). Utána már jöhet a nagyobb fúró, nem mászik el.

Volt nekem is, hogy a munkadarab nem fért a cnc maró alá, ezért plexiből kimartam egy sablont és azzal furkáltam át munkadarabot.

ywathzay

Én a kéthengeres rába kompresszort 750W-os 1440/perc motorral forgatom, 1/2 áttétellel. Simán felpumpálja 7 bárra a tartályt.