Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Na igen ezek a " vackokat " akár 1000 tonnás terhelésre is használják. [#nevetes1]
Állítólag a nagy ámerikai tengeralattjárók atomreaktoraiban is így oldották meg a fékezőrudak szabályozását.
Aztán hogy ne legyen szivárgás az egész le van hegesztve és az anyát mágneses úton pörgetik egy csőben ami tolja húzza a rudakat, mint a savszivattyúknál is alkalmazott mágnes kuplung.    
Tehát biztos valami megbízhatatlan vacak lehet ha ilyet rábíznak.

Kelepeisz Lajos

Érdekelne a véleményetek, még mielőtt nekiállok szétszedni és elkezdeném kipucolni, van egy lézernyomtatóm, tök jó meg minden, csak a lapot nem tudja már felvenni, de ha picit belököm neki akkor elkapja, szerintetek ezt mi okozhatja, elkopott, vagy poros lehet a lap felvevő, esetleg kiszáradt elöregedhetett gumi?

Kelepeisz Lajos

Na ezt nem értem, miért címezte Pálnak, hisz nem is jelöltem válaszra, mindegy ezt úgy általánosságban mindenkitől kérdezem.

000000000

Gumi csere a megoldás. Nálam több típusnál ez volt.

000000000

Attól, hogy nem nekem szántad azért írok rá. [#nevetes1]
Ha áttörölgeted egy kis alkoholos ronggyal a papírfelszedő gumiját rosszabb nem lesz.
De általában a por a fő ellensége ezeknek, de a sűrített levegős kifújkálással csak csínján mert többet árthat mint használ.
A festékpor oda is bekerülhet ahova aztán nem kéne.  
És egyes típusoknál vékony drótokkal oldották meg statikus töltés átvitelét és ezek el is pattanhatnak.

y5v6tthdk

Szia Lajos! Én reggel átkoztam el az enyémet [#vigyor]. Phaser 3117-es, 10 éves. Ugyan ezt produkálta. Kivettem a tonert, átfújattam, az excentrikus gumihengert ( az a behúzó ?) egy denaturált szeszes ronggyal áttöröltem. 65 oldalt nyomtatott hiba nélkül. Üdv.

000000000

Van egy őskövület HP laserjet 1100 nyomtatóm , teszt szerint 22000 oldal van benne.
A mai napig működne ha kicserélném benne a tonert mert a szelén henger már mindenhol feltöltődik nem csak a megvilágított résznél  [#nevetes1]
Így szép csíkosan nyomtat.

Kelepeisz Lajos

Szép jó reggelt mindenkinek!
Nagyon örülök hogy van megoldás és nem kel eldobni a gépet, akkor holnap szét is döntöm, aztán meglátjuk. Amúgy nekem is több mint 10 éve húzza az igát, szóval már megette a maga kenyerét.
Köszönöm a tippeket![#worship]

4ybj8h3c8

Mielőtt nekiállsz szétszedni, jobban jársz ha megnézed, mit kóstál egy új. Xerox-nál jellemző az önhordó szerelés, olyan szinten kell darabokra szedni ami nem biztos, hogy megéri a ráfordított munkát. Kétszer álltam neki a sajátomnak, de forrasztástól kezdve minden "mérnöki csoda és trükk" bele van építve, hogy ne lehessen szétkapni. Burkolat lefeszegetése után is egy tömb az egész, nincsenek különálló egységek mint a régebbi nyomtatóknál.

svejk

Protegum a szakszerű szer hozzá, de van amikor kéri a 200-as smirglit is.

remrendes

Igazad van. Nemreg jott egy Lincoln trafo, tenyleg jobb minosegu, mint a Miller.
Bar most olvasom, azert az inverterest nem korrekt osszehasonlitani a trafossal :)

svejk

Te aztán jól visszaolvastál. :)

Nem tudom mit olvastál, de nálam mindkettő invereteres.
A Lincoln típusa: V350 PRO
A Milleré:  XMT304

designr

Alábbi karbantartásról szóló cikkben megütötte vaami a szemem.
A radiális terhelésről szóló rész valahogyan nem klappol..vagy csak én gondolom igy?

"Egyéb mechanikus szerkezeti egységek karbantartása

Egy gyakran elfeledett tevékenység a szerszámgép vízszintezése. Telepítéskor egyszer elvégzik, és kész, legalábbis elméletileg. Gyakorlatilag a szerszámgép egy folyamatosan változó, dinamikus rendszer. A gépek vízszintessége két-három év után általában akkor is megváltozik, ha be sem kapcsoljuk. A szerszámgépünk vízszintességét a gyártó által meghatározott időtartamonként, általában hathavonta, évente érdemes ellenőrizni. Általában méterenkénti 0,02 mm a megengedett vízszintességi kitérés. A vízszintességgel a vízszintesen fekvő golyósorsókat, és azok vezető csapágyazását védjük. Ha a golyósorsó vízszintességének értéke adott szöggel kitér, akkor az orsót érő ,,elméleti" axiális terhelés mellet megjelenik egy radiális terhelés is. A golyósorsók csak axiális terhelést képesek felvenni, radiális irányú terhelést nem."

Eddig az idézet..és itt jelent meg a szakcikk.

Szerszámgépek karbantartása.

000000000

Mint tudjuk merev anyag nem létezik.
Csak egy kis példa.
Van ilyen gépbeállító vízmértékem ami 0.02/1000mm pontosságú.
Nagy nehézségek árán sikerült közel vízszintre letenni egy íróasztalra.
Aztán mellé tettem a telefonom ami 140gramm és a buborék bizony elindult.
Az  aljzatbeton ugyanígy tud torzulni, vetemedni idővel.

designr

A cikk azon részével nem értek egyet amikor azt állítja a golyósorsók nem képesek radiális erőhatást felvenni,ezért már egy bizonyos vizszinttől eltérő beépítési helyzet is kárositja őket..
Egy hosszú orsónak soha sincs csak axiális terhelése..Egy fordulatszám fölött pedig ugyancsak megjelenik a radiális terhelés.miért a vizszinttől eltérő helyzethez köti a radiáis terhelést..?Láttam már sok olyan gyári megoldást ahol nincs végoldali csapágy..annak szerepét a golyósanya látja el..ott is ott van a radiális..
legtöbb golyósorsóban négy ponton érintkezik a golyó az anyával-orsóval..itt egy ferde hatásvonalúhoz hasonló erők ébrednek..
Tudom hobbiban ennek nncs sok jelentősége..