Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Teljesen mindegy a mechanikai konstrukció a derékszögű koordináta rendszeren belül, a jobbsodrású jelző definiálja a dolgokat, azaz, ha egy tengelyét elnevezed, irányát kijelölöd, abból már kiadódik az összes többi.
További érdeklődésed esetén pedig bővebben erről a jobbsodrású derékszögű koordinátrendszer kulcsszóra rákeresve több ezer találatot kapsz, egy hétig is olvagtahatod a különböző matematikai magyaráztokat, ismertetőket a témáról, és minden világos lesz.

Mellesleg keze mindenkinek van, vegyétek elő a jobbikat, és a hüvelyk, a mutató, és a középső ujjaitokkal máris előttetek van a jobbsodrású X, Y, Z koordináta rendszer, és így vizuálisan is érthetővé válik, ha valakinek ez segítség.

PSoft

"Egy mozgóhidasnál hol a szembe?"

Hát ahol a vészstop gomb(gombok)/kezelőszervek vannak!:)

000000000

Elnézést kérek, a fene ezt a billentyűzetet, szóval pl.:
olvagtahatod -> olvasgathatod

zozo

Erre pont tudok példát neked. Ha egy mozgóhidas gravírozó/maró gépről van szó, akkor valószínűleg a hídon mozgó egység megy X irányban, a híd pedig Y-ban mozog.

De láttam ilyen elrendezésű robotot, ami fordítva volt matricázva. Valószínű, hogy a további munkafolyamat iránya miatt így volt kézenfekvő.
Kimondhatjuk, hogy a gép funkciója alapján határozzák meg, most melyik tengely mi legyen. De ez bármikor megcserélhető, ha más feladata lesz a gépnek.

A vezérlésnek meg tök mindegy, hogy minek nevezi a keresztapja, nem sértődik meg miatta :)

zozo

Próbálom vizualizálni a koordináta rendszert, de ha a középső ujjam a Z irányt, akkor X és Y mindig becsukódik[#nevetes1]

PSoft

De hisz akkor Te, most...jó helyre írtál![#nevetes1][#nevetes1]

000000000

Pdig szerintem erre a kéz mozdulatra nem sok erőfeszítsedre lenne szükség, már ha persze megvan ez a 3 ujjad, és mozgatni is tudod őket.:)

fpd0kbd4

Ezek szerint a CNC-ben is Don Corleone dönti el hogy hogyan legyen,és bárhogy dönt mindig neki van igaza.

zozo

Persze, így is megy, mint a képen, de becsukott X-Y-nal gyakrabban használjuk[#nevetes1]

PSoft

gaben

Persze ismerem én is a Descartes-féle koordináta-rendszert, de mivel soha nem használtam még CNC gépet, ezért szeretném ha helyesen rögzülnének az irányok, esetemben egy "router" gépnél .

Pl, itt van egy kép a Vectric oldaláról:

itt pedig két másik oldalról származó router gép és tengelyeik feltüntetése

A kérdésem csupán az, hogy a hídon jobbra-balra mozgó marómotor, az "X" vagy "Y" irány?

hostya

"Persze, így is megy, mint a képen, de becsukott X-Y-nal gyakrabban használjuk"

Persze hogy használjuk.., de akkor (többnyire) nem a -jobb sodrású- koordináta rendszerről van szóó... [#vigyor4]

000000000

"A kérdésem csupán az, hogy a hídon jobbra-balra mozgó marómotor, az "X" vagy "Y" irány?"

Természetesen ahogy az első és második kép mutatja, az az X irány ami a hídon jobbra balra mozog. Lentebb raktam be irányképet.

000000000

Nyelv újításként javaslom. Ezután nem kell ezt[#mf3]  használni csak beírni  "Z pluszt" neked. [#nevetes1]

gaben

Köszi, ennyit szerettem volna tudni.