Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

remrendes

Okeoke, de a csapagy illesztes es a zsugorkotes nem ugyanaz :)

remrendes

Kivacsisagbol megneztem a tureseket. A legszukebb a P7, vagyis:
-0.029
-0.011

000000000

Erre azt tudom mondani: VAN AZ AZ ERŐ !
Mint mikor a kis labor préssel az egyik aluminium tömbön átpréseltem a másikat.
Természetesen egyiken se volt furat, de belement! [#vigyor1]
Egyik bili anyag volt a másik meg vagy certal vagy perunal
Tehát csak a megfelelő erőt kell közölni ! [#idiota]  [#papakacsint]

keri

Ahogy előttem leírták [#bee1][#t200p32603#]

000000000

Továbbra is azt mondom csak erő kérdése az egész ! [#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]

zozo

Csapágy zsugorkötéssel? -Soha!

Mégegyszer röviden. Az illesztést befolyásolja, hogy a fészek anyaga mennyire rugalmas, mennyit tud tágulni.
Nyilván egy műanyagba nyomva, aminek pár mm a falvastagsága, bőven jó több század is, nem fogja a csapágy külső gyűrűjét deformálni.

De legyen egy vastagfalú fém esete. Bele lehet verni a 13-as csapágyat 2, meg közel 3 század minusszal is.
Kézzel forgatva kiválónak minősíthető, hisz nem rág a csapágy.
Aztán forgasd meg 10-15.000rpm-el.
Eredmény: a szorosan illesztett csapágy melegedett, kitolta a zsírt magából, zörög.
A lazább illesztésű pedig észre sem vette.
Ugyanígy igaz ez a tengelyre való illesztés esetén is.

gaben

sziasztok,

cnc gépeknek melyek a kitüntetett/egyezményes X és Y irányai?

Neten többfélére látni példát.

000000000

fpd0kbd4

A Z általában egyértelmű, a függőleges mozgás.Az X és Y tengelyeket milyen elv szerint kell meghatározni? Hogy merről állunk mi személy szerint? Vagy a gép konstrukciója határozza meg? Rögzítve van ez valahol egyezményesen,vagy van erre valami szabvány? Esetleg olyan mint a fórum íratlan szabályai,mindenki úgy értelmezi ahogy neki szimpatikusabb.

sasi

Egy kis szösszenet az említett mérőműszerekről.

Belső mikrométer:
Nehézkes vele a mérés, mert nem csak az átlót, de a furat tengelyére is merőlegesen kell tartani.
Nagy gyakorlatot igényel a használata és lassú a mérés.

Furatmérő, vagy csapos mikrométer:
Csak a furat végét tudjuk mérni, viszont az ovalitás is kimérhető vele.

Furatmérő indikátor (Into):
Könnyű mérést biztosít, mert eleve a központba áll, viszont a pontos beállításra oda kell figyelni. Komolyabb helyeken etalon gyűrűket használnak erre a célra. Kúposság és ovalitás egyaránt mérhető velük.

3 ponton mérő mikró:
Robusztus felépítése miatt ezredes pontosságú, viszont az ellenőrzéséhez gyűrűs etalonok kellenek.
Könnyű megtanulni a használatát, a kúposság kimérhető vele, viszont az ovalitás nem, mely köszörült furatoknál fordul elő.

Szóval mindent a maga helyén...

Csuhás

Annyival egészíteném ki hogy a gyakori ívháromszög jellegű hibákat a kétpontos eszközökkel nem lehet kimérni.

000000000

Nem tudok róla, hogy lenne erre szabvány. (Attól még lehet)  De azt tudom, hogy a marópályát generáló programok ez szerint készítik a mozgáspályát. Elég sokat kipróbáltam. Nem találkoztam ettől eltérővel. (de, akár lehet is).
Ha egy ilyen marópályát végrehajtatsz a lentebbi iránytáblától eltérően konfigurált gépre akkor az eltérés irányába tükrözni fog, vagy elfordít. (Most, nem mennék bele, hogy akkor mi a teendő.)
Előfordul valami speciális okból, vagy, hobby gépeknél (utóbbinál, főleg tudatlanságból) az iránytáblától eltérő megoldás. De ez ritka eset.
Úgy határozzuk meg, hogy a géppel szemben állva a velem párhuzamos mozgás az X. A hozzám közelítő és tőlem távolodó mozgás az Y.

Időnként van itt is erről vita. Aztán szép csendben szinte mindenki rátér erre. Ha nem akar trükközni.

000000000

"... van erre valami szabvány?"

Igen van, pár száz éve létezik erre szabvány, ma is érvényes, és még pár száz évig az marad.
Úgy hívják: jobbsodrású derékszögű koordináta rendszer.

fpd0kbd4

Az oké hogy koordináta rendszer. Csak azt nem értem,hogy a koordináta tengelyek,konkrétan az X és Y milyen elv szerint vannak nevesítve egy adott gép lineáris pályáin. Igazán Danibát sem értem,hogy egy gépnél mit jelent pontosan,hogy szembeállok vele.Egy egyetemes marógépnél,még világos. Egy mozgóhidasnál hol a szembe?

svager

Egy autónál is,bármilyen furcsán is néz ki,meg tudod állapítani melyik az eleje.[#smile]