Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Jaj, ne azzal számoljunk már hogy P2 PC-k mennek a műhelyekben. Nem is ez volt a kérdés.
Egyébként igaz amit a freki igényről írtok.

000000000

Ez így van. Nem tudja megoldani. De bkérdés az hogy azon a pár mikronon kell e aggódni, vagy a gép által bevitt akár sokkal nagyobb hibán.
Egyébként, ezért (is) találták ki a nagyobb felbontású motorokat, valamint a tört léptetésű vezérlőket.

zozo

Egyébként pl, a linuxcnc esetén, ha a magas latency érték,
bizony 10KHz alá is eshet a freki. Ilyenkor már muszáj ezzel is számolni.

jani300

Köszönöm !
Alapjában véve az áttétel és a mikrolépés amivel fogok tudni variálni . A  gyorsaság nem lesz semmiképen elsődleges szempont . Olcsó alkatrészek lesznek , de nem feltétlenül gagyi ,bontott ipari cucc lesz minden .
A vezérlő az szinte biztosan DM 860 valamilyen típusa lesz , új . Vezérlőhöz eddig még nem sikerült bontottban hozzáférnem . Motorok már vannak elég komoly méretben .

000000000

A mikroléptetésnek nem csak a nagyobb felbontás a lényege. Hanem a motor rezonancia csökkentése. A motor és a gépváz rezonanciája nagyon hátrányos a gép működésére. Mindenféle szempontból. Ezért szükséges minden lehetséges módon csökkenteni a rezonanciákat.
Amire talán kevesen gondolnak, de még a csapágyak, lineáris vezetők élettartamára is rossz hatással van. Az elérhető max sebességet is csökkenti. De a minőségi felület elérését is gátolja, stb.

000000000

Természetesen alkalmazkodni kell az adottságokhoz. Én minden új rendszernél megkeresem a határokat. És onnan megyek vissza a biztonságos szintre.

000000000

Amiről sokan megfeledkeznek. Az orsó átmérőjére és menetemelkedésére is egyfajta áttételként kel tekinteni. Ezzel is lehet variálni. Sőt a hozzáértő kalkulál vele.

jani300

Rendben . Számolni lehet , avval ami van !
Sajnos hiába lenne hibátlan , bivalyerős gépem , tudni kell működtetni is . Tanulógép kell nekem , de azért nem deszkamodell . Nem akarok sokat beleölni anyagiakban , inkább munkát tennék bele a vázba . És nem utolsó sorban a fiamat kéne belevinni a cnc világába , neki nem lenne nagy kihívás a számítástechnikai , programozói rész .

h5s6zsy7m

Sziasztok !

Nem tudom melyik oldalra írjak vegyészeti ( kémia ) Kérdésem ,vagy kérésem van .

Tudna -e segíteni valaki infóval ,vagy anyaggal ?

-- Nikkel Acetát -ra lenne szükségem ezt eloxáláshoz használják.

--Nem tudom beszerezni , nem forgalmazzák nálunk .

--Folyékony állapotban kellene , ez por alakban egy halvány zöld anyag .

--Ha port tudnék szerezni vagy , valaki adna el

akkor az a kérdésem , ezt mivel teszik folyékonnyá ? // // // milyen anyag hígítja ,viz ? :) //  

Üdvözlettel : oreg

Előre is köszönök bármilyen segítséget .

000000000

Sajnos válaszolni nem tudok a kérdésedre. De egyébként van vegyi topikunk is. Jól vissza kell menni.

000000000

Persze, ha meg van az orsó, akkor a plusz áttétellel ( ha szükséges) és a felbontással lehet játszani.
Nagyon fontos a jól átgondolt gépváz. Bármiből lesz. Mert a többi részén könnyebb változtatni.
Sajnos, sok emberrel találkoztam már, akinek a rossz gép miatt nem megjött a kedve, hanem az is elment ami volt. Mindenképp valamilyen feladatokra alkalmas gépet kell készíteni. Kevés pénzel, de sok munkával és kreativitással is megoldható.

jani300

A minimum anyag a vázhoz 50x50 vastagfalú zártszelvény .
Az elképzelés , két hegesztett rácsos tartó hossz irányban , sínek alá 10 es  vastagságú laposvas . 1250 milit kisebb erőfeszítéssel még meg tudnék munkálni egybefogásból hossz és oldalirányban . Ellenőrző híd szerű felépítéssel két hossztartó , három helyen csavaros illesztőszeges megmunkált kereszttartóval összekötve . Egyben kizárt hogy meg tudom munkálni .
Ez még nem bombabiztos váz , de hobby gépnek talán még elmegy .
De a gépasztalon , a hornyokba illesztve odébb tolt , forgatott megmunkáláson is gondolkodom .

000000000

A microstep valóban növeli a freki igényt.
Viszont szerintem ne nézd le annyira a régi, P2, P3, P4 alaplapos PC-ket, ugyanis az a helyzet, step frekiben DOS alatt mezei LPT porton ezek akár többet tudnak nagyobb megbízhatósággal, mint az éppen most még pár hónapig divatban lévő X magos, Y gigás látvány PC-k. Persze tudom én, ma olyan világot élünk, ahol sok embernek a műszaki tények nem, vagy alig számítanak, helyette minden más "beetetés, alternatív igazság, látványpékség" fontosabb nekik. Tisztelet a kivételnek!

Arany János

Szia Tibor!
Én szívesen játszadoznék, gyakorolnék DOS-os programokkal,
de nem nagyon találni ilyeneket.
Vagy csak én keresek bénán?

w0hgtwf3w

Szia !
Már nagyon sokszor mondták itt, és én is azt ajánlom.
Ne építs elsőre nagy és költséges gépet.
Próbálj meg egy nagyon egyszerű (a fát most már felváltotta az alu profil) olcsó gépet építeni.
Egyszerű meghajtással egyszerű elektronikával.
Szinte már minden fillérekért elérhető.
Azt használd és tapasztalj ki mindent.
Utána a kisgépből merített tapasztalatok nagyon nagy segítséget jelentenek a nagy gép építésében.
Nekem ez saját tapasztalat, de szerintem nagyon sokan alátámasszák ezt a tapasztalatot.