Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Azt még hozzá tenném, mielőtt valaki félreértene dolgokat. Nem csak a 200 lépéses motor létezik. Több féle van. Gyakori a 200 és 400 lépéses.
De, azt tudni kell. A kétszáz lépéses motornál is egész lépés egy lépés. És, a 400 lépésesnél is egész lépés egy lépés.
Amíg az előbbinél a féllépésre állítás 400 lépésre bont. Addig a 400 lépésesnél 800 lesz fél lépére állítással..

jani300

Csak kérdezem , a 400 lépéses simábban megy egész lépéssel is ?

000000000

Manapság, minden "normális" CNC valamilyen mikrolépéssel működik. A műszaki életbe egy adat, egy szempont semmi.
Ezért körültekintően, a cél megfogalmazásával, kell tájékozódni a jó eredmény eléréséhez. Elvi, és hit szempontok nem játszhatnak.

000000000

Egész lépésben darabosabban megy minden motor. De az alapból 400 lépéses simábban megy egész lépésben mint a 200 lépéses.

A mikrolépésekkel megy simábban. Érdemes a megfelelő mikrolépés kiválasztásához némi kísérletezésre időt rászánni.
Általában 1200 - 16 lépés szokott jó lenni az általunk használt rendszereknél.

jani300

Mennyire biztonságos a mikrolépés pozició tartás szempontjából ? Azt olvastam hogy az egészlépés a biztonságos üzemmód ,meg azt is hogy egészlépésben rángat .
Kérdezem minden gyakorlati tapasztalat nélkül , érdeklődés szinten .

gaben

A problémát abban látom, hogy tegyük fel, egy kitüntetett 0 pontról indul a marómotor/marószárral.
A cél pedig 101,44mm-re van, ahol el kell kezdenie dolgozni.
Na már most, ha 1.8°-os léptetőim vannak, 20/5mm-es golyósorsóm és 4:1-es áttétellel hajtom az orsót, akkor 1mm elmozdulást 160 lépéssel tesz meg a gép.
100mm-t 16.000 lépéssel, 1,4mm-t 224 lépéssel, a maradék 0,04mm-t pedig 6,4 lépéssel.

A hiba tehát a 0,4 lépés, amit ezzel a beállítással (egészlépés) nem tud megoldani.

Jól gondolom a működést?

thayscj6c

Hali!
Azért azt tudni kell, hogy a mikro lépésnél csökkenhet a vezérlési beállítások, ha a számítógép lassú.

w0hgtwf3w

Ha ilyen "komoly" felbontást (pontosságot) szeretnél akkor természetesen neked kell beállítanod a lépést.
Ha 5mm menetemelkedésű az orsód akkor egy 200 lépéses motorral 5mm/200 azaz 0,025mm-es a felbontásod.
Direkt nem írom a pontosságot, mert az csak elméleti, hisz magának a szerkezetednek is tudni kell ezt a pontosságot.
Ha áttételt használsz akkor ezt pontosságot finomítod, ugyanúgy ahogy a fél lépéseknél is ez történik.

zozo

4:1 áttételt is írt, tehát egy lépés 0,006 mm. Nem tudom miért aggódik ez a Gáborunk.

w0hgtwf3w

Aha...
Csak az elvet akartam leírni neki :)

gaben

Nem aggódom, csupán megerősítést szerettem volna a gondolatmenetemet illetően. [#vigyor]
Illetve megérteni a léptetőmotor és persze a komplett mechanika működését.
Ezek a dolgok még tervezési fázisban vannak és inkább itt derüljön ki ha valamit félreszámoltam.

köszi [#wave]

zozo

"Általában 1200 - 16 lépés szokott jó lenni az általunk használt rendszereknél."

ezt az 1200-16 lépést mondjuk nem értem.

Azért a kisérletezéshez azt is tedd hozzá, hogy számolni kell a kívánt gyorsjárati sebességgel is, mivel a léptetőt nem szabad túlpörgetni, 16 mikrolépésnél (ha erre gondoltál) pedig a motorok frekvencia igényét is számításba kell venni, mivel 1/16 lépésnél és nagy fordulatnál már igencsak zabálja a frekit is. 4 motor esetén ugye ez nem kevés. Jó van kis tartaléka a szoftvernek.

gaben

Az áttétel helyesen 1:4, mert ugye a léptetőn van a kisebbik tárcsa.

000000000

Vezérlő, motor, táp és felbontás függő meddig lehet elmenni a biztonságos lépésfelbontással.
Olcsó motor, de főleg az olcsó vezérlők kevésbé megbízhatóak ebből a szempontból. Sőt, még bizonyos fordulatszám tartományokban is kritikusak.

000000000

Mit nem értesz azon ha lemarad 2 nulla? [#nevetes1]