Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

TROMF22

Egy fűrésztárcsánál nem kell nagy axiális erőkre számítani, így  mélyhornyú is simán megfelel.
Ahogy írtad egy kis előfeszítést is beállíthat neki.
A mélyhornyú olcsóbb is és mivel fedél sincs, szerintem annak ellenére, hogy nem ábrázolta a rajzon, de porvédős csapágyak lehetnek. És ez is a mélyhornyút indokolja.

TROMF22

Na, ott a listában: 6203-2RS
Kitárgyaltuk, megyek aludni (nemsokára) [#wave]

kuner

Mire vagy kíváncsi? Talán emlékszem még valamire...

Kelepeisz Lajos

Konkrétan azt akarom tudni amit irtam, valami fotoszenzor és egy logikai áramkörböl ált és a pontos referencia pont felvétel volt a célja, de már nem elékszek a részletekre jó volna újra átolvasni.

zozo

Mennyire akarsz pontosan visszaállni? Mert egy mikrokapcsolóra is visszaáll 5 századon belül.
Egyszer kióráztam, onnan tudom.

kuner

Egy logikai ÉS kapu (7408), aminek az egyik bemenetére kötöd a testet a home kapcsolón keresztül, vagy szenzort, a másikra az encoder "z" kimenetét. A kapu kimenete pedig a PC home bemenetére kötendő egy inverteren (7404) keresztül.

Egyébként én is így fogom megoldani majd a kis gravírozón, ha eljutok odáig...

kuner

Gondolom ez nagyban függ a mikrokapcsolótól is.

Kelepeisz Lajos

Nem kell ekkora pontosság, elég lenne 0.1mm, de vajon 100-adik ráálás is ilyen pontosságal fog sikerülni?

Kelepeisz Lajos

Lennél kedves leírnád mi is fog törtenni ebben a kialakításban, csak hogy értsem?

zozo

No de minek annyiszor pontosan beállni? Egy homolás a gép indításától a leállásig elég.
Én mondjuk nem szoktam homolni, mert a bekapcsoláskor ott vannak a régi pozíciók, a tengelyeket meg nem taszigálom odébb. Csak akkor homolok, ha nagyon a limitek közelében kell dolgozni.

zozo

Miért nem jó egyszerűen egy rés-optó?

kuner

A motor minden fordulat alatt egy index jelet ad ki a "z" kimenetén, ami minden motorfordulat alatt egyszer testre húzza a kapu bemenetét. Ha az adott tengely megnyomta a home kapcsolót, az test potenciálra húzza az ÉS kapu másik bemenetét. Ez esetben van home ponton az adott tengely. Az ÉS kapu kimenetén ekkor pozitív feszültség van, amit egy inverterrel "meg kell fordítani" , vagyis negatív legyen, mert pl a Mach ekkor érzékeli a home pontot aktívnak.

Közben egy egyszerűbb is eszembe jutott: encoder z kimenetére optocsatoló egyik lába, másik pedig egy ellenálláson keresztül home kapcsoló. Kapcsoló másik lába pedig pozitívra köt. Opto kimenete pedig test és az adott (home) bemenet a PC-be.

kuner

Könnyen elkoszolódhat, felhasználástól függően, forgács, fűrészpor, stb.

Kelepeisz Lajos

Csak most hirtelen nem látom miért jóhogy bevonjuk az enkódert?

kuner

Az ad egy fix pontot, ha a kapcsolónak lenne pár tized-század kapcsolási pontatlansága.