Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

xit3medzv

Biztos igazad van, a motor doksijában tachoról volt szó, azért gondoltam, egyáltalán nem vagyok képben, hogy működik ez?

Rabb Ferenc

Annyi "gonoszság" azért lehet a dologban, hogy a forgó üvegtárcsán lévő maszkolás hatására egy optokapu kimenetén változó frekvenciájú impulzus sorozatot produkál. Ez egy f/U konverterrel átalakítható a fordulatszámmal arányos egyenfeszültséggé. És akkor már szinte tachométerként kezelhető...

Jó volna azért beazonosítani azt az "5erű kanócot"

xit3medzv

Nincs maszkolás, nincs optokapu, akkor tudtam volna mi ez. Olyan mintha fémgőzölt lenne az üvegtárcsa, 2 van egymás felett az egyik áll a másik forog. Egy műveleti erősítő ic van benne A109D, és egy másik, azt nem látom.
Gerjesztenek valamit a tárcsák?

xit3medzv

Dehogy nincs maszkolás, levettem a tetejét, szemből látszik nagyon finom, szinte láthatatlan. Az otokapu ki van szedve, ez tévesztett meg, külön modulként van helye.

Rabb Ferenc

Szép antik darab! Az A109 a talán első kereskedelmi forgalomban kapható műveleti erősítő - a  uA709 - megfelelője a ྂ-es évekből. Kettős tápfesz, külső frekvencia kompenzálás...

Akkor megfejtetted a lényeget, már csak be kell izzítani :)

xit3medzv

svejk

Az nem a 702-es volt aszimetrikus tápfesszel?
Bár én nem találkoztam vele. :(

Rabb Ferenc

Lehet... Nem csodálom, hogy szinte ismeretlen számodra. Velem azonos korosztály mind a kettő.

Közös tulajdonságuk volt, hogy nem megfelelő kompenzálás esetén gerjedtek. De csak egy pillanatig. Aztán egy éles csattanó hang kíséretében ledobták a kabátjukat. Csak a tizennégy láb meredezett kifelé a NYÁK-ból [#vigyor2]

Szirtimorc

Jó ötlet, köszi!
Telekomos haverom szerint még minden központ támogatja a Pulse üzemmódot is.

ywathzay

Tudja-e valaki, hogy a mellékelt videón a 29. másodpercnél található lépetető szenzor hogy a csudába működik?

s7manbs8

Biztos valami ilyesféle van benne:

Szenzorok

Nekem is van egy radaros féleség, az is vagy 2 méterig ellát.

dezsoe

Hát, amennyire tudom, az Invitel már nem (legalábbis Dunakeszin, onnan vannak információim). De, ami lényegesebb, hogy sok embernek tévés-internetes kábelmodem végén lóg a telefon (UPC, Digi, T-valami, Invitel), és ott már hiába pulzál, a modemet hidegen hagyja.[#vigyor2]

Szalai György

Saccom szerint vagy 30-50cm távolságról érzékeli az acéllemezt.
Az induktív érzékelők 10-20mm távolságnál nehezen látnak tovább.
A kapacitív elven működőkre is a max. 25-30mm távolság jellemző.

Lehetne lézeres háromszögelés elven működő távérzékelő, de ha oldalra kilengene a szalag, annak téves működés volna az eredménye.

Az ultrahangosok is könnyen ellátnak erre a távolságra és készülnek két külön beállítható kapcsoló kimenettel is. Nem csak egy pontot érzékel maga előtt, hanem szélesebb teret, így nem zavarja, ha kileng a szalag.

http://www.ab.com/en/epub/catalogs/12772/6543185/12041221/12041229/print.html

Rabb Ferenc

Ezek közül bármelyik lehet.  Én az infrásokra tippelek. A nyaláb irányítható, maszkolható és egy keskeny fémszalagról is jó reflexiós jelet ad.

ywathzay

Köszönöm a hozzászólásokat. Szeretnék egy ilyen előtoló mechanizmust elkészíteni.Egy DC motor lenne a forgató (42V- os CO huzalelőtoló, a rajt lévő áttétellel) és ha valamilyen oknál fogva a szalag megáll (a présben nem halad előre), álljon meg a forgató motor is.