Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

9pk59nuy

Szerencséd, hogy öregapádnak szólítottál!

Ez egy CB55 telefonkészülék. Remélem a tárcsája is megvan, mert azt nem látom hogy be lenne kötve.

Ha idehozod, akkor megcsinálom neked.

Szirtimorc

:)

Ez gyors volt!
1956-os gyártmány
Tökéletes a készülék, üzemkész. Tárcsázó be van kötve, csak ügyesen hajtogattam odébb.

Helyileg merre vagy?
Folytassuk magánban.

Köszönöm!
M

dezsoe

Bő másfél éve építettem át egy ennél kicsit öregebb telefont:

Érdekessége, hogy csak egy-két vezetéket kötöttem máshova, így percek alatt teljesen eredeti állapotába lehet visszaállítani. A feladat az volt, hogy a mai telefonvonalakon is lehessen használni. Mivel az impulzus üzemmód már nem támogatott, megoldottam, hogy a tárcsával DTMF kódokat küldjön. 0..9 maradt, ami volt, 1-et betárcsázod és tartod, amíg pittyen: *, 2-es ugyanígy: #. 3..0-ig előre megadott számokat lehet tárcsázni. (Ezt csak a PIC programozásakor lehet megadni.)

További képek a kütyüről itt.

ebalint

Tetszik!

[#eljen]

Most is ezt használod?

dezsoe

Nem, ez megrendelésre készült. Nem használok vezetékes telefont, ahhoz keveset vagyok otthon.

Kristály Árpád

Halihóóó!
KÖSZÖNÖM!

Élnék az ajánlatoddal!

[#worship][#worship][#worship][#integet2]

Nagy Zoli

Sziasztok!

Lenne egy elég amatőr kérdésem. Építettem egy kis "szobai" cnc-t, az Y tengelyt két orsó viszi a híd két oldalán külön motorokkal. A kérdés az lenne mi lenne a legjobb megoldás, a két motort egy darab combos vezérlőről járatni a motorvezetékek párhuzamosításával vagy pedig motoronként külön vezérlő és azok step-dir jelét összekötni? Amiatt aggódom itt, hogy a két tengely véletlen se éljen külön életet, ha például mondjuk mikrolépésen van, és a gép kikapcsolásakor nem egy egészlépésnél áll meg a következő bekapcsoláskor szerintem valamelyik egész lépésre fog beállni a tartóáram hatására és asszimetria alakulhat ki a két oldal között. Vagy ez totál hülyeség és közös vezérlés mellett ilyen nem valószínű?

guliver83

Nálam is volt ilyen hiba aztán a Zoli "kozo" adott egy másik programot azt hiszem és azzal ment XP alatt

2f428kduf

Nálam összegabalyodtak a tengelyek, kinomban  összekötöttem  őket agy szíjjal

Sz.József

Többen is használnak itt "két léptetős" meghajtást ki így, ki úgy, megelégedéssel.
Viszont szerintem a 100%-os biztonsághoz csak a mechanikus összekötés a megoldás...
Nekem is ez utóbbi megoldással van meghajtva...

guliver83

Tudna valaki segíteni egy motor vezérlő megkötésében.
Vezérlő PDF
Motor és táp bekötve .
Hová kellene egy Potit a tachot bekötni, hogy el is induljon.

jani300

A hétvégén talán lesz kis időm játszani .
Próbálgatnék 0-10 Volttal vezérelni analóg szabályozót .
A hülye kérdés ,hogy hogy is van ez ?
Külső 0-10 Voltot kell bekötni , mondjuk potival szabályozva , leosztva  ? Áramkorlát kell esetleg ?
Hirtelen nem találtam erről leírást .

ajpwg6jrn

Szia.
Általában ki van vezetve a 10V. De ha nincs, akkor érdemes egy áramkorlátozó 10-100ohm-os ellenállást sorbakötni a külső 10V-ra. A bekötés egyszerű, ha potenciométert szeretnél rátenni (általában 1-10k értéket "szeretnek") a potit szemből nézve, a bal szélső kivezetése a 0V-ra, a középső az analóg bemenetre a jobb szélső pedig a 10V-ra, ami ha külső tápos akkor áramkorlátozó ellenállással szerelt. Ebben az esetben én még egy 1uF-os kondit is odatennék a 0 és bejövő 10V közé.

ajpwg6jrn

Szervusz!
Ez egy korrekt adatlap, szinte minden egyértelműen le van írva.

Szóval így kellene bekötni:
1. pin (motor áram kimenet, nem kötelező bekötni)
2. pin NPN open kollektoros kimenet, védelem (nem kötelező bekötni)
3. pin ez a P szabályozó P értékét állítja  (P szabályozó +-10V közötti bemenet kell neki, én potit tennék ide is)
4. pin 0V-->GND (digitális jelek 0V-ja)
5. pin (P szabályozó poti egyik szélső lába)
6. pin (P szabályozó poti másik szélső lába)
7. pin engedélyező bemenet (0V-hoz képest 10-30V közötti fesz kell rá hogy engedélyezve legyen) alap feltétel hogy a vezérlőnek minimum 10V-os betáp kell
8. pin sebesség alapjel poti középső lába (0-10V-os jel kell neki)
A sebesség alapjel poti bal lábát (szemből nézve) a 9-es pinre kösd, a jobb lábát pedig a 6-os pinre
9. pin ez is 0V
10. pin (kösd össze a 9-es pinnel, vagyis nullára, mivel gondolom nem akarsz differenciális jelet odavezetni neki)
11. pin tachogen bekötés
12. pin tachogen bekötés

kb. ennyi, ha nem indulna, akkor fotózd le és töltsd fel a képet, pár multiméteres mérést is érdemes elvégezni ha nem indulna (táp, engedélyezés, P szabályozó bemenet, alapjel bemenet...)

ajpwg6jrn

Itt is van még pár ajánlás:
Analog speed reference input ±10V (33kΩ input impedance)
Analog current reference input ±10V 22kΩ (TPRC)
Enable signal Minimum 10V
Maximum 30V
20kΩ input impedance