Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Messer

vadember

A tokmány mindig üt valamennyit. Ha két csúcs között munkálod meg az anyagot akkor át tudod forgatni, és állítgatás nélkül is egytengelyű lesz a memunkálás

3z3fhyubr

Az arduino programozással nincs gondunk, nem szeretnénk mással kezdeni. Természetesen először csak az egyszerű dolgokat csináljuk meg.

Így is gond az arduino?

pbalazs

Na itt már vannak gondjaim...
A csúcsot nem tokmányba fogják be?
Ha át akarod forgatni a munkadarabot, azt tokmánnyal is meg lehet csinálni, nem? Épp úgy egy csavart kell lazítani-szorítani, mint az esztergaszívnél.
Hol tévedek?

Csuhás

Ott hogy a két csúcs közé fogott darab beállási pontossága az ezred mm tartományba esik, ezzel szemben igen jó az a tokmány amely különböző átmérőn szorítva egy két századon belül van.

mex

Tovább kell gondolni csak: a tokmányba fogott "csúcsot" , ami lehet egy egyszerű köracél is, felszabályozzák, illetve nyers alapanyag esetén kúpot alakítanak ki rajta, tehát biztosított a jó, ütésmentes együttfutás, és csak utána kerül be a munkadarab a két csúcs közé.

Csuhás

Csúcsot vagy a főorsó kúpjába illesztik vagy ha mégis tokmányba fogják akkor azt a befogás után felesztergálják.

pbalazs

De ha üt a tokmány, és abba fogod a csúcsot, akkor az is üt, nem? Akkor miért lesz pontosabb a befogás csúccsal?

designr

Lásd Csuhás előző beirását..

pbalazs

Igen, mire leírtam a kérdést, már jött a válasz :)
Okés, a főorsó kúpba fogott csúcs esetén mondjuk világos.
De ha tokmányba fogják, és felesztergálják, akkor az nem forgócsúcs, ugye? Azaz nem az esztergaszív viszi át a hajtást, hanem maga csúcs, ha jól értem.

ANTAL GÁBOR

Értem ... Én  jó szándékkal írtam amit írtam . Biztos fog az sikerülni . Legföljebb rámegy még vagy 15 órátok . Lassan rá fogtok jönni hogy az alkalmazott stílus tartja vissza a segítőkész kollégákat (Már én is megbántam a két utóbbi beírást )

jani300

Szia ! Ne haragudj meg , de Csuhás gyűjteményében van esztertgályos szakirodalom . Olvass  bele kicsit az elejébe .
Én műszer szakon végeztem , de az elképzelhetetlen lett volna hogy ezeket ne tudjam .
Ha nem viccelsz akkor ez a műszaki oktatás szégyene .
Nem a Te hibád csak egyszerűen megdöbbentő .
Gépész mérnök tanonc sem ismerte egyáltalán másik fórumon a hagyományos gépeket , nem újdonság csak szinte hihetetlen , hogy még érintőlegesen sem tanítják már .

jani300

Erre a célra nem igazán a forgócsúcs való , inkább állócsúcs .
És amit esztergálni lehet az már semmi is .

Csuhás

Hmm, állócsúcsnak nevezzük azt a csúcsot ami a főorsóval együtt forog. Egy ilyen csúcs csak súrlódással nem tud akkora nyomatékot átvinni ami elég volna a forgácsoláshoz ezért kell az esztergaszív.

pbalazs

Nem vicc, villanykaron nem tanítják a gépeket semennyire. 2000-ben érettségiztem, szóval nem újkeletű.
Sok irodalmat néztem a neten, egyikben sem volt benne, hogy mikor kell használni. De megnézem ezt a gyűjteményt.