Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

A demo verziónak van korlátja 1000 sor.

Induláskor referenciát felvenni, aztán a program indulásakor felírni a gépi koordinátákat.
így bármikor vissza tudsz térni a kiindulási pontra, onnan meg a GoTo paranccsal vagy a a program elejének törlésével tudod hibátlanul folytatni.

Ezeket a műveleteket érdemes kicsit begyakorolni komoly munka előtt.
Most ez segített volna, de a lépésvesztésen ez sem segít.

niu7vyvp0

Szia,

A GOTO-val párszor jártam úgy, hogy kértem honnan kezdje, de még oda ment szépen belemart a munkadarabba, nem tudom mitől volt, máskor meg tökéletesen ment az is.
A program törlést majd max kipróbálom, de remélem nem lesz rá szükség :)
Még annyi kérdésem lenne, hogy ugye munka előtt felveszem a munkadarabhoz a 0 pontot, az addig oké, de pl ilyen esetben melyik képernyőn látom, hogy az a 0 pont hol is van valójában? Ha jól gyanítom ezt javaslod te is, csak ezzel eddig nem foglalkoztam és így hirtelen nem is tudom hol van ez [#fejvakaras]

svejk

a Go-To-nál mielőtt ténylegesen elindul feltesz egy pár kérdést (pár rublikát ki kell tölteni) ha azokra megfelelő a válasz akkor nem szokott gond lenni.

A gépi koordinátát kell feljegyezni, valami machine koord vagy ilyesmi gomb a DRO-k alatt.
De csak akkor van értelme ha tényleg felvetted a referenciát előtte!
A lényeg, hogy ez a gépi koordináta a munka közben mindig biztos pont, nem lehet sem nullázni, sem G54-G59-ekkel mozgatni.

Ha megvan ez az induló koordináta akkor a következő induláskor a G53 paranccsal pontosan rá tudsz erre állni.
Persze ez előtt is fel kell venni a referenciát.

Tessék olvasgatni a mach3 leírását és az ide vonatkozó G kódok magyarázatát.  

A Mach3 egyébként normál kilépéskor megkérdezi, hogy mentsen-e -ilyenkor menti a koordinátákat is- de ez tévesztéskor, vagy PC lefagyáskor nem jó megoldás.

niu7vyvp0

igen mindig megszokta kérdezni, csak resettel való újra indításkor esélye sem volt :(
Átbújom a leírást párszor, bár ilyenkor jobb lenne ha lenne encoder is a léptecseken nagyban megkönnyítené a helyzetet ilyenkor szerintem.
Meg picit megpróbálok meleg csinálni a PC-nek lehet nem szereti a hideg annyira :)
Köszönöm a segítséget :)

VViktor

Szia. Bocsánat,rossz hozzászóláshoz írtam :D

svejk

Az encodert ne bánd az nem segítene.
Hacsak nem absolute, de tudtommal azt egyik hobby vezérlő sem kezeli le.

niu7vyvp0

Ezzel nyugodtabb vagyok akkor.
Neki álltam megcsinálni újra, a nagyolás kész is, viszont mikor betöltöttem a simító programot ezt írta ki a mach3 plusz felvillant a reset: "Driver watchdog triggered", ezzel még nem talákoztam, ez mit jelent? Lehet köze a tegnapi kifagyáshoz vajon?

Köszönöm!

svejk

Lehet, ez általában hardveres probléma.
RAM, HDD, stb...

A general Configban, (jobb oldali oszlop) vedd ki a pipát az WatchDogs elől.
Nekem is volt egy alaplapom ami sokszor látszólag ok nélkül hibát generált.

Persze én nem futtattam azon a gépen nagy programokat így nem vettem észre problémát a készterméken.

Az biztos hogy ez így nem egészséges...

Egyébként milyen a PC konfiguráció?
Érdemes lenne a setupban/Win-ben az energiagazdálkodást is megnézegetni, de ahhoz nem tudok konkrétumokat írni, ott is a mach3 ajánlása a mérvadó.

niu7vyvp0

AMD Athlon xp, 256 mb ram, ennyit tudtam kideríteni, mert mikor egy segédprogrammal megpróbáltam volna kiolvastatni belőle több infót kifagyott megin.... Utána meg mindig újra indult. Nem tudom mi lehet de eddig nem volt ilyen baj vele, plusz most nem tudom elmerjem-e indítani a megmunkálást mert az kb 6 óra lesz megint. Nem tudom bírná-e. Garázsba hideg is van, öreg is a gép, de az újakon meg nincs párhuzamos port :(

svager

Két hétig nem kapcsoltam be a gépet, tegnap be akartam kapcsolni semmit nem csinált,nálam is csak pár fok van a mühelyben.
Az öcsém reggel szétkapta,azt mondja az eggyik ram elszállt benne,most megint müködik.
Lehet nálad is valami ram gond lehet.

niu7vyvp0

Tesóm azt mondta. hogy lehet alaplapon pl egy kondi is rosszalkodhat, elv ki kéne tesztelni a gépet, de arra most nincs időm :) Majd talán holnap. Lehet át kéne előbb utóbb térni usb-re de az drágább meg nem tudom mennyire megbízható

Bozso777

szia.
256mb ram szerintem nagyon kevés...az xp felzabálja azt, nemhogy még más is fusson közben normálisan.

niu7vyvp0

Csak a mach3 fut rajta semmi más, de lehet hogy a nagy program alatt ezért adja fel a küzdelmet.

svejk

A 256 MB ram nagyon cinó, ha teheted bővítsd fel 1 GB-ra, de szerintem a RAM árán kapsz egy sokkal újabb használt gépet.

A proci és a RAM környékén nézd át az elektrolitkondikat nem púpos-e valamelyik.

svejk

a mach3 szerzói szerint az AMD egyébként sem ajánlott.
persze tudom sok embernek hiba nélkül dolgozik az ilyen procival, de valamiért akkor sem ajánlják.