Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

z2a2u8wf

Mivel ez csak egy pici olajszivattyút vitt, lehet azért volt rajta kicsi kondi? mivel én faesztergaként igazán megterhelem igy kicsi neki a 30? mekkora kellene rá igazság szerint?

b4nm7gjvr

Veszel egy kondit és ha akkor is melegszik akkor a motorral van baj... 2 verzió közül innen távgyógyítással csak tippelni lehet, mivel 6 éve használod, így kondi gyanús...
Nagyjából az élettartama az üzemi kondiknak: 10000h de a gagyibb típussal már a fele időnél is gond van!
Múltkoriba még fele ilyen idős állványos fúróban is meghót a kondi...

z2a2u8wf

hostya

Mikor melegszik nagyon?
1. Üresjáratban terheletlenül is, (?)
2. Vagy csak terhelve..? (a névleges terheléssel, vagy az alatt)

b4nm7gjvr

A terhelés nem befolyásolja egy motor teljesítményét, vagy is nem ahhoz méretezik az üzemi kondenzátort hanem a motorhoz! Ha 1500W-os  motor valójában akkor 70uF kellene bele de mint mondtam ha használod a gépet nem örök a kondi!
40uF-nál nem ajánlatos többet beletenni, de ha van kondenzátorod több is kisebb kapacitásúak akkor azokat párhuzamosan kötve kísérletezgethetsz vele!

hostya

Már ne haragudj, de ekkora zagyvaságot TANÁCSKÉNT én nem mernék leírni.. [#ejnye1]

" Ha 1500W-os motor valójában akkor70uF kellene bele"
===
Később meg..: "40uF-nál nem ajánlatos többet beletenni"...
====
 [#fejvakaras] iszol TE rendesen??[#pias]

z2a2u8wf

passz. most volt terhelt meg a nélküli. vagyis vegyes használat mellett melegedett.

mex

Mint tudjuk,  fórumtársunk villamosmérnöknek vallja magát. [#vigyor2]

PSoft

Jó helyen "kapisgálsz"!

Az a "pici" olajszivattyú, az eredeti alkalmazásban nem volt terhelés a motor indulásakor.
Könnyen föl tud pörögni a motor a kínai által beépített 30μF-os kondenzátorral is, hiszen a szivattyú induláskor mindig a terheletlen hengerbe nyomja az olajat.
Amikor az ék eléri a fát,és elkezd hasítani, már a névleges fordulaton, ereje teljében pörög a motor.

Gondolom nem próbáltad,(már nem is tudod)de amikor az ék eléri a fát, állítsd le a motort,és indítsd újra.
Nem fog tudni a fának feszülő ék terhelésével elindulni, akkor már, kevés a 30μF.
(persze, ez így nem igaz, mert a rugó rögtön visszahúzza a szárat az ékkel együtt, hacsak...nem szorult a fába):)
Csalafinta,és jó megoldás!:)

A tervezett eszterga alkalmazásban, ugyanaz a helyzet...
Nehezen indul,(vagy nem)mert a szíj/szíjfeszítés sokkal nagyobb induló terhelés a motornak, mint az eredeti alkalmazásban a "pici" olajszivattyú.

Gyati

Szia!

Én meg eddig azt hittem önkéntes rendőr!  :)

z2a2u8wf

és akkor most mekkora indítókondi kell. üzemi kondira nincs szükség? át lehet ezt kötni 380voltra?

jani300

Szia !
Nem tudom , nem használtam még ! De a rönkhasító szivattyú motorjának illene hogy külön kapcsolója legyen  , és a vezértömb középső üres állásában valóban terheletlenül járjon . Utána lehet a vezértömbbel ide oda járatni a munkahengert , így tartanám logikusnak .
Egy példa , hidegben nem árt kicsit üresben járatni hogy melegedjen az olaj .
A többi rendben :)
 Nekem még van egy sanda gyanúm hogy az eredeti felhasználásában nem lehetett túlterhelni , mert lefújt a nyomáshatároló . Esztergaként viszont igen .

z2a2u8wf

először egyik kézzel be kellett kapcsolni a motort. utánna a másik kezünkel meg kellett húzni egy kart hogy dolgozzon az ék.

z2a2u8wf

ja és van benne egy hőkioldó is

jani300

Rendben , írtam nem ismerem .
Akkor így volt kétkezes indítása .
A hidraulikával együtt szerintem sokkal többet ért az a motor , mint egy eszterga meghajtó motor .
A hőkioldó is véd , de a nyomáshatárolás azonnal beavatkozhat , máshol is volt erről szó nemrég .
De nem akarok okoskodni , csak írtam egy véleményt .
Lehet keresek egy használati utasítást hozzá a neten , kíváncsi vagyok , csak .