Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Közben kaptam T45 től egy magán levelet amelyben udvariasan  felhívja a figyelmemet hogy helyesebb lett volna  azt írni  hogy "a kimenő feszültség a legkevésbé változzon. "
 A válaszomban megindokoltam a szándékos  elhanyagolás okát de úgy helyes ha itt korrigálom..
 Lehet ezzel ( és az amnesztiával ) egy új tag bejelentkezését segítem elő , ezért én ezt ezennel meglépem

ANTAL GÁBOR

Érdekes egybeesés. Én is hasonlót csinálok .Kap a trafóm egy korrekt Hallos árammérőt és beépítettem egy 100 as encodert amivel a huzal előtolási  sebességét monitorozom . A terv szerint egy Lcd kijelzős arduinoval a kijelzés
 m/ min ben  lenne . A feszültség mérésén is gondolkodom

guliver83

Igen teljesen publikus.
Már többen megépítették rajtam kívül is és még előttem is megépítette egy ismerősöm. Többnyire orosz oldalakon volt a kapcsolás és nagyon sok dokumentáció én ezeket lefordíttattam és az elektronika ki lett egészítve
ív stabilitását biztosító funkció - Arc Force
letapadás gátlás - Anti Stick
ív könnyebb meggyújtását segítő funkció - Hot Start
Hobbielektronikán nagyon sokat írnak ról és már nagyos sok változat készült belőle.

INverteres hegesztő

B.Zoltán

Ez előtt 15 évvel vettem egy külsőre nagyon jól kinéző co hegesztőt.

Valami kisipari termék volt. Amikor levettem az oldal lemezeket majdnem szív rohamot kaptam , amilyen összetákolt kinézete volt belűről.

De a lényeg hegeszteni nem igazán jól hegesztett.
Szerettem volna 0,5-0,7 lemezeket hegeszteni és nem csak pontozgatni.
Egy ponton az előtolással belehetett állítani, hogy majd nem használható volt .
Hívtam profi hegesztőket  kipróbálásra azt mondták "jó  ez".

A lényeg U vas van benne osztott primer szekunderrel kétoldalt, de ráadásul egymás mellett vannak , most megnéztem meg.

Mérgembe az eredeti trafó helyett be kötöttem az 1000W 24V magyar régi trafómat és csodásan tudtam vele hegeszteni , még 0,5 lemezt is.

Egyszer el kellett jó messzire vinnem a hegesztőt vagy 30méter Tescos hosszabbítóval.

És lássunk csodát gyönyörűen hegeszt a trafó , most már lehet tekergetni a huzal adagolást nem csak egy bizonyos ponton lehet hegeszteni. Szépen tartja az ivet , lehet változtatni az iv hosszat és 0,6 -os huzallal csak annyi volt , hogy nyomta rá huzalt és vastagabb varrat lett.

Nem fröcsköl , Spray üzem mód szerűen zizegve hegeszt.
Karosszériázni szépen lehet vele.

Lényeg a lényeg most azóta legalább egy 20 méteres hosszabbítóval használom.
Nem rég a szomszéd átjött és hegesztet vele azt mondja K. jó ez a hegesztő.Ő több gépet látott mint én . Nekem nincs igazán viszonyítási alapom, de ezzel most ki vagyok békülve.

Ennek a hegesztőnek ezzel a trafóval (és ahogy kinéz) nem szabad lenne talán elméletileg hegeszteni.
A vasmag  csíkokból összeállított, és össze van hegesztve az össze tétélnél, de azt nem látom, hogy lapolással van-e összerakva.  

Pár évvel ez előtt kipróbáltam egy pálcás hegesztő trafót bekötöttem a  co-ba ,hát az nem működik egyáltalán.
Persze ezt én tudtam , de kíváncsi voltam a gyakorlatban milyen ez.

B.Zoltán

Előző írásomból kimaradt , hogy teljesen egyet értek Svejk , Gábor (és a többiek) írásaival ,ami a trafót és persze a többi részét illeti.

Ez nem cáfolat akart lenni csak egy furcsaság  , vagy érdekesség. Az a hegesztő amit majd nem eladtam egy jó kis masina lett nekem .
Alut is , vékony acél és 5-6 mm vastag lemezt megtudok vele hegeszteni és nekem ez elég.

svejk

Tudod, a kivétel erősíti a szabályt. :)
(én ezt a mondást sosem tudtam rendesen értelmezni)

A végén azért a szabályra is írtál példát miszerint:

"Pár évvel ez előtt kipróbáltam egy pálcás hegesztő trafót bekötöttem a  co-ba ,hát az nem működik egyáltalán."

ANTAL GÁBOR

"Ennek a hegesztőnek ezzel a trafóval (és ahogy kinéz) nem szabad lenne talán elméletileg hegeszteni."

Akkor ez az az eset amikor a mérnök rámutatván egy repülő verébre azt mondja a jogász barátjának : Nézd ez a veréb az aviatika szabályait teljesen meghazudtolva repül !  .Mire a jogász : DE REPÜL !!

000000000

Amit beletettél, az E-I magos volt? Mert ha igen, akkor a magyarázat "egyszerű"! Azoknak ugyanis nem esik akkorát a jelleggörbéje mint az U-I, vagy lánc magnak.

B.Zoltán

De akkor még írok egy másik esetet.
Tanuló ként ózdi(Farkaslyuki) bánya tekercselő üzemében voltam tanuló.

Fusiba ennek annak a főnöknek vagy ki tudja kinek , kellett tekercselni hegesztő trafókat.
Ott volt a HG fojtókat gyártó részleg  10 méterre hozzánk volt lemez ,de ezt a szilíciumosból csináltuk nem is a hipersilből.

No de a lényeg 50x50mm keresztmetszet, egymás tetején a primer szekunder, csíkokból összerakva.
U egy oldalon zárt vasmaggal.

Boldogan mondták 10A  alatt marad  hegesztéskor.
Lehet ,hogy ezzel lehetett volna talán co-zni.

Kb. 10éve tisztult ki nekem is , hogy miért volt az , hogy ha valaki hegesztet az utcánkba szegény világítás majd nem kialudt este.
Ugye a zárlati áram jóval nagyobb volt , pedig ha jól van méretezve (főleg nem egymás tetejére tekerve a pr. szek , akkor a zárlati áram alig nagyobb a hegesztő áramnál.

Ami utólag vissza gondolva szakemberek irányítása alatt készítettem , de ezek szerint nem voltak tisztába ők sem a  dolgokkal.

B.Zoltán

Igen ez egy biztonsági, két cséve testes egymás fölött elhelyezve a csévék , EI vasas régi magyar trafó.

Ez kell a co-nak , bírja a terhelést , most ellehetne adni 4kW-os trafónak a Tescoba.

jani300

Bocs a tegnapi írásaimért ! :)
De ha már co hegesztés , van egy kérdésem .
Hogyan kezelték a régi külön előtolós gépek , a 42-50 volt körüli gyújtófeszültségű hegesztőgépeket ?
Persze már egyenirányított komolyabb gépekhez voltak ilyesmik .
Csak láttam kidobva ilyeneket , még olyat sem láttam hogy más hegesztet volna vele .

jani300

Mivel kapcsolgatod ki be ?
Az automata leváltásokat nekem is egy hosszú hosszabbító oldotta meg .

B.Zoltán

20A -es az automata , egyik trafó sem veri le.
Amikor hegesztek a pisztoly kapcsolgatja a trafót , de eddig hosszabbító nélkül sem verte le.

Ez nem olyan nagy trafók valószínűleg mint a tiéd.

B.Zoltán

Ja kimaradt mágneskapcsoló kapcsolja a hegesztőbe.

jani300

Újból co hegesztés :(
TRAKIS KOMPAKT 200 típusú hegesztőgéppel találkozott már valaki ?
Akkor avval sem lehetett hegeszteni .
Direkt felmásztam most a padlásra mert van egy kissé hiányos leégett példányom .
A felépítését már le sem merem írni [#fejvakaras]