Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Motoros

Aki fázik az fázik ..milyen csodálatos a magyar nyelv.
Így tulajdonképpen a fele fát megspórolhatja akár, mert a fűrészelés alatt nem kell fűtenie.
Nagyapám egymaga vágta fel mindíg a téli akác tüzelőjét rönkfából, de azért ennyire nem bonyolította el. :))

Motoros

Két találat: egy barkács német újszerű  bár eléggé hasonlít a kínaira.
És egy profi gép jobb sorsra is érdemes amit biztosan 100 alá lehet alkudni.

Amikor a Brico nyitott akkor az Einhellt 40 ezerért árúlta, azóta ez már 120 e, de használtan 60-ért biztosan van jó is.

jani300

A használattal kapcsolatos infókat jó hogy leírtad , az mindig jól jön .
Az viszont nem volt szép , hogy nem lehet megcsinálni :)
Lehet ez lesz az egyik nyomós ok hogy belekezdek :)
Több mint tíz éve dolgoztunk néhány napot kis nudli szalagfűrésszel , tetszett . Szalagszakadás is volt , Co-val összepöttyentve kibírta a műszakot .
Van 5-ős falú 60x60 as zártszelvényem , de a lemezből hegesztett szerkezettel gondolom másolni , az öntött
szerkezetet , persze szabadon , megkötések nélkül .
A  szögbe fordításnál ,kényelmesebbnek látom , ahol a fűrész mozog , és a satu áll . De nehezebb , problémásabb is jóra , merevre építeni .
A BOMÁR PDF-jében még a csapágy méretek is le vannak írva , nem kell filózni mekkora legyen .
7 es végű a fogócsap , csapágya .
Jó hogy írtok róla , minél több infó segíthet elkerülni néhány buktatót , de marad még épp elég ...

István83

Ugye nekem fűrész fordul nem  a satu,de fordítva mindig a gépet ,vagy az anyagot kell ,ezáltal igen nagy lenne a helyigénye pl 45 fok vágásnál.Elég erős szerkezet amin fordul az egész,szerintem másolható,de eszterga,marógép mindenképp kell hozzá.

VighLajos

Kézzel, kézifűrésszel hamarább elvágom.

t62d6ha2b

Tisztelt Uraim!

Felújítanék egy régi német esztergát, de azzal szembesültem, hogy a főorsó fordulatszáma szíjáttételekkel kb. 700 és 2000 között változtatható.

A neten keresgélve gyári esztergára 45-től 1250-ig ír fordulatszámot.

Gyakorló szakikhoz lenne kérdésem: kell-e a gyári tartomány a hobbi életben, ha nem, akkor mennyi lenne a praktikus tartomány?

Más.

Van egy 1,1 kW-os kefés motorom. Azt tudom róla, hogy ,,lánykorában" toroiddal szabályozható volt a fordulatszáma. (A toroid megvan hozzá.) 4 vezeték megy a motorba.

Segítsetek, hogyan kell bekötni?

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Motoros

Na nem azt mondtam, hogy Te nem tudod megcsinálni, hanem azt, hogy "szerintem". Szóval én biztos nem vágnék bele, mert ismerve magamat sosem lenne meg.
Na de csak megérte a kekeckedés, ha pont ezért készül majd el[#wave]
Meg fogom a kalapomat emelni az biztos.
Még egy gondolat: sok faipari szalagfűrész készül házilagosan, és használhatók is.
De a vasipari kicsit más, úgy különbözik majdnem mint a gravír cnc felsőmaróval, meg a vasipari maró 30 mm -es szármaróval. Szerintem!! :))

Csuhás

A géped mostani fordulatszám tartománya inkább egy fa esztergára jellemző. De nagyobb átmérőn hss késsel szerintem magas az alsó fordulatszám. Menetvágáshoz akár menetfúróval, metszővel, vagy késsel vágva tüneményes reflex kell ilyen fordulaton ha kevés hely van a menetkifutásra. ( Magam sosem voltam reflex bajnok így ilyenkor a gyári alsó fordulatszám alá szoktam menni frekiváltóval. ) A saját gépemen otthoni barkácsolás során esztergáláshoz az esetek 90%-ban a 380 750 1100 fordulat hármast használom.

jani300

Lehet tudod , de leírom .
Ha régi kecskelábas eszterga , akkor egy stift állításával lehet ki-be kapcsolni az előtét hajtást .
De lehet modernebb és nem is olyan .
De úgy tűnik nem kapcsolható az előtét hajtás áttétele .

r5y7cufaj

Sziasztok!

Ina linear kocsi méreteire lenne szükségem, de sajnos a neten nem találom. Tudnátok esetleg segíteni?
Köszi!

t62d6ha2b

Szia!

Nem utal arra semmi, hogy faesztergának használták volna, viszont arra igen, hogy valami célgép lehetett (pl. héblis a késszán mozgatása). Menetet fúrni, vágni nemigen akarok vele.

Köszönöm a fordulatszám infót, így már barátságosabb az áttétel számítása, illetve még a motor fordulatszámával is tudok variálni.

t62d6ha2b

Szia!

Alul egy 1440-es motor háromlépcsős szíjtárcsával, a főorsón szintén háromlépcsős szíjtárcsa.

Nem bonyolították túl. Az is lehet, hogy mielőtt eladták nekem, beraktak egy villanymotort - lehet, ezzel a hajtással nem is üzemelt. De majd most fog! [#lookaround]

empé13

Jani!

Egyszer már régebben volt szó a szalagfűrészről, és írtam is, hogy egyszer -majd' 20 éve- csináltam egy jól működő, (de ideiglenes) példányt, minden spec gép nélkül, csak flex, hegesztő, fúrógép volt. Eddig nem tudtam róla képet csinálni, mert a földi maradványai másfél évtizede egy pincében rohadtak, most már a szabad ég alatt. :)
Ha van egy elég merev váz, - nálam 60x40 zártsz.- akkor a leglényegesebb feladat a szalag kifordítása, és megvezetése.
Az előbbit a két csapágy, utóbbit pedig a keményfém lapkák szépen megoldják.
A két kerék tengelyét meg minden irányba állíthatóra kell készíteni, hogy be lehessen állítani a szalag leugrás mentes futását.
Nálam a kerék 13"-os alufelni volt, D ~ 320 mm-re leesztergálva. A fölső kerék FIAT volt, így egy Lada első féltengellyel és kerékaggyal egyszerű volt megcsinálni.
Nem volt hordós a kerék, a szalag (2500-tól 3200x27) nem feküdt fel teljes szélességén, a fogak már ,,lelógtak" a kerékről.
Üdv: P.

jani300

Szia , köszönöm hogy írtál !
Megtaláltam már azt a régi hozzászólást , meg a többi párat amit mások írtak . Kíváncsi is lettem a gépre , de kép már nincsen .
Vannak szerszám gépek , néhány működik is .
Hirtelen fellángolás volt a fűrészgép , de nem tartom lehetetlennek egy normálisabb elkészítését , a meglévő lehetőségeimmel sem .
És szeretem is csinálni , a magam örömére .
Más részére nem állnék neki .
Én a fűrészlap vásárlással fogom kezdeni , melyik az a méret ami olcsó , van készleten .
De ha találok méhben hozok , próbálgatni :)

István83

Szia!
Ha csak próbálgatni kell,kopott lapot én is tudok adni.
Kis ügyességgel a nagyobb osztású lapot meg is lehet élezni.2480*20*0.9