Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

vadember

Nekem van és eddig tökéletesen működik. Kovácsoltvas kerítés elemeinek gyártásakor használom.
Annyit alakítottam rajta, hogy a rézcső tartókat átszereltem a nyák másik oldalára.Tehát az indukciós tekercs a nyák üres oldalára kerül át. Így az egész elektronikát bele tudom meríteni trafóolajba, hogy vigye a hőt. Curie hőmérsékletnél tovább nem tudja melegíteni az anyagot, ez acélnál kb. 770 C-fok.
50V DC-ről hajtom így akár 40 ampert is fel tud venni. Ezért fokozatosan dugom bele a vasat, hogy ne nagyon haladja meg a 20 ampert a folyó áram. Így a 12x6 mm-es acél kb. 30s alatt éri el a max. hőmérsékletet.

6rk75uezn

Köszönöm részletes válaszod,én úgy vélm nem nagy teljesitmény2 van akkor.
12x6mm es acél 30 sec.Jó ehhez mérten a mérete sem nagy és az ára sem.
Akkor olyanokat amiket látni videókon hogy pl 20 as anyagot pár sec alatt felmelegiti az durva és költséges!Igaz?

Rabb Ferenc

Miért nem tudja Curie pontnál magasabbra hevíteni? Nem a mágnesezhetőség, hanem a vezetőképesség a lényeg!

Vbody-nak is sikerült.

svejk

Mágnesezhető anyagoknál mindkettő segíti a hőtermelést.

svejk

Vadember készülékénél valószínűleg elfogy a teljesítmény a további melegítéshez, vagy nem optimális a frekvencia.

Ma már sok vasöntödében indukciós olvasztőkemencék működnek.

Rabb Ferenc

Tehát akkor mégsem a Curie pont a hunyó...

svejk

Vadember estében valószínűleg az, mert elveszti az átmegneseződéssel járó további melegedést és csak a vezetésből adódó marad, az meg kevés a további melegedéshez és beáll a hőegyensúly a Curie pont körül.

Az más kérdés, hogy ebből aztán félig téves következtetés vonódott le, ebben igazad van.

Szalai György

Dede.
Amíg mágnesezhető az anyag, addig a hiszterézis vesztesség is melegíti, homogén módon a teljes átjárt keresztmetszetben.
Magasabb frekvencián ez nagyobb melegítést eredményez.

Felette már csak az örvényáram fűt, az meg nem homogének a teljes keresztmetszetben.
A frekvencia emelkedésével csökken a behatolási mélység, így a hatásos keresztmetszet is.
A hatásos keresztmetszet csökkenésétől nő az anyag belső ellenállása, amitől zuhan az örvényáram erőssége és kevés a fűtő teljesítmény.

Tehát felületi edzéshez magas frekvencia, olvasztáshoz meg alacsony dukál.
Kisebb anyagmennyiséghez magasabb frekvencia, egy kádnyihoz meg alacsony.

Rabb Ferenc

De ez akkor sem két különböző energia! Csak a munkadarab anyagától függően egy bizonyos hőfokig két különböző módon és arányban hasznosul.

A skin hatást (pl kéregedzésnél) jóval 100kHz feletti frekivel érik el. Az egyszerűbb (netán házi kivitelű) berendezéseknél max néhányszor 10kHz a felső határ.

A Curie pont felett az összes energia már csak örvényáram veszteségként adódik át. Ha még van...

Szalai György

Az a baj, hogy ha magas a frekvencia, akkor örvényárammal nem adódik át.
Akkor sem, ha a generátorban volna még többlet teljesítmény.

guliver83

Tudnátok nekem abban segíteni, hogy melyik ArtCam programot érdemes beszerezni?

vadember

Egy kis kiegészítés.
Amíg hideg a vas akár 40A-is átfolyik a hevítőn. A melegedés hatására elkezd csökkenni az átfolyó áram és 700 fok körül beáll 20A-re. 50V*20A  kb. 1 KW teljesítmény megy bele, de beáll a termikus egyensúly és nem melegszik tovább.
Antal Gábor bányászta ki valamelyik könyvéből, hogy amikor megszűnik az átmágneseződési veszteség és csak az örvényáramú marad akkor a bevitt teljesítménynek csak kb. a 10%-a hasznosul.( A tévedés jogát fenntartom, már vagy fél éve beszéltem vele erről)
Persze ez is frekvencia függő.
Megépítettem volna szívesen a Vbodi féle hevítőt is, de nem válaszolt a levelemre. Kétszer pedig nem kopogtatok olyan ajtón ahol elsőre nem engednek be. Így maradt a kínai. Igaz jó lenne még vagy +200 fok mert egy kicsit nyög a gép amikor nyújtja a vas végét.

6rk75uezn

Ismertek valamilyen eljárást amivel kezelni lehetne egy szálcsiszolt szénacél felületet hogy ne rozsdásodjon?szine fénye maradjon!Az hogy olajos rongyal törölgetem az nem elég,párás idöben megkapja a rozsda,valami egyszerü megoldás kellene.

Szalai György

ANTAL GÁBOR

Igen én bányásztam elő egy könyvet . Két könyvem is van : Az egyik a Svejk féle scannelt a másikat Vboditól vettem egy talin. A lényeg : ezek a  hevítők az átmágnesezési veszteség et hasznosítják . Akkor kezdődnek e bajok amikor már nem mágnesezhető a vas. Elvileg akkor is működik a rendszer de a nagy freki ( 100 kHz ) miatt kicsi lesz a behatolási mélység  és a vékony rétegben képződő meleg eloszlik a teljes keresztmetszetben és sajnos  számottevően nem  tud tovább melegedni az anyag