Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

A mágnessöntös hetra  gyújtófeszültsége konstans (az I = 0 pontban ) de a karakterisztikája a mágnessönt miatt eső jellegű . Ez azért jó mert a bevonatos pálcánál stabil munkapont alakul ki . Kb olyan mint egy forgólapátos szivattyú Q -H görbéje de a gyújtófesz után a görbén nincs annál nagyobb feszültségű pont
A CO záshoz ( én is ezt a köznapi kifejezést használom pedig a gáz valójában CO2  ) fesz generátoros üzem kell . Ott az áramerősségtől független a feszültség ( a síkon egy vizszintes )  A hetrából nem lehet ilyet kiszedni mert alapból szór a trafója . Oda egymás fölé tekert huzalok  ( cséve ) és nem szórásra kifejlesztett vasmag kell ( Svejk írásában EI ) váltólemezeléssel vagy a klasszikus  M mag .

svejk

Tényleg működik! :)
300A  29 V  
Majdnem pontosan ezek a paraméterek mennek nálunk.
(de a huzalátmérőtől nem függ??)

És ami érdekesség, hogy a gépeken 14V körül van  a legkisebb beállítható feszültség, de ez lehet hogy csak véletlen egybeesés.

jani300

Nem fújja ki :)  Csak kevesebb erővonal halad át arra .
Ezért teljesítmény szabályozás , le nem ég , mert túl van méretezve ehhez a teljesítményhez , rövdizár közeli üzem .
Pont ezt a rövidzár közeli üzemet nem engedi a co fojtója .
A többivel egyetértek .
De tényleg csak beszélgetünk , nem a tudásodat vonom kétségbe , azt régóta tisztelem .

6rk75uezn

Persze hiszek nekten,én nem ástam bele magam annyira.

fpd0kbd4

Amit svejk leírt azok tények ezen kár vitatkozni.Azon lehet elmélkedni hogy miért ilyennek kell lennie. A telített vasmagú trafó  alkalmatlan MMA hegesztéshez.Az ívgyújtáshoz nagyobb feszültség kell,de ha utána nem esik a feszültség fröcsköl mint az állat.Sőt a fojtó trafót sem illik telített vasmagúra készíteni.

remrendes

Hat, az nincs feltuntetve.

jani300

Nem elvi vitának szántam , csak azt írtam amit gondolok .
A két gép között az alapvető különbség akkor is a soros induktív fojtó .
Cseszhetné a co (co2) a jellegét a fojtó áramkorlátozása nélkül .
Sőt azt olvastam is , hogy a co "lelke" a jól méretezett soros induktív fojtó . Hogy egymás főlé vagy egymás mellé
 teszem a tekercseket az csak a hatásfokot rontja szerintem , de jobban hűl .
Az erővonalak a vasban vannak .
De lehet ugyan arról beszélünk , csak más nézetből , más szavakkal .

jani300

Hány százalékkal jobb a mai vasak "jósága" nem jut eszembe a megfelelő szakkifejezés . Keresni meg nem fogom .
40 éve a nudli co-k mostani trafója még 250 VA- es sem volt .(méretre)
100 Amper 20 Volton akárhogy is nézem 2000 Watt, és cosfit nem is számoltam .
A telítetlenséget is kétségbe merném vonni a mai alulméretezett , hőkioldóval védett világban !
Azt többször leírtam csak beszélgetésnek szántam ,
Persze hogy Svejk jól írta , de én más oldalról is nézem .
Ja és a réz terhelhetősége sem nőtt !
Csak a szigetelőanyagok hőterhelhetősége .

svejk

"Azon lehet elmélkedni hogy miért ilyennek kell lennie"

Igazad van ez sokkal fontosabb lenne, de sajnos én ehhez fű vagyok. :(
De hátha lesz aki elmagyarázza a két merőben más jellgörbe szükségességének az okát.

ANTAL GÁBOR

A hetrában mágnessöntös szórótrafó van  eső karakterisztikával.A Co gépben ( a trafósról beszélek ) pedig feszültséggenerátoros ( klasszikus ) trafó  sok primer megcsapolással . Egyenirányítás után annak a feszültsége az UI síkon egy közel vizszintes egyenes . A hetráé pedig egy eső bakhát ahol még az U = 0 hoz tartozó un rövidzárási áramerősséget is lehet értelmezni    Azt kommunikálom hogy a Hetra  vasának felépítése alkalmatlan ( még áttekercselés után is ) a CO zásra   A fojtó létjogosultságát én nem vontam kétségbe .

jani300

Nem a jelleg görbéket vitattam , csak szerintem a fojtóban van az igazi különbség .
 A trafók jelleg görbéje is más , de nem csak az a lényeg , legalábbis szerintem .
És nem vagy fű hozzá !
Leírtam néhány gondolatomat a témában , lehet bolondság , de eddig még nem tudtatok meggyőzni :)

jani300

A felépítése miatt nem alkalmatlan .
Nincsen benne légrés szerintem , de szét is vághatok egyet , mert leesett a marógép asztaláról és "kapott"
Van ugyanilyen felépítésű , tekercselosztású , teljesítményű 220/220 as leválasztó trafóm , jó sönt nincsen benne .
De akkor az is szórótrafó lenne ? Szerintem nem .
Tanultam a szórótrafókat én is , de szerintem már legalább 50 éve nem gyártják .
Szabályoztunk túl erős trafót soros primer fojtóval , nagyon jó volt vele hegeszteni , csak még plusz súly volt az 1 Kw os fénycső fojtó .

jani300

Jó szórótrafó .
Próbáltam rákeresni , de nincsen korrekt találat .
Azt gondoltam szórótrafónak , ami szétszórja a levegőbe az erővonalakat .
Bocsi !

ANTAL GÁBOR

Amikor azt akarjuk csinálni hogy egy trafó kimeneti feszültsége a terhelőáramtól független legyen akkor szoros csatolást létesítünk a primer és szekunder között . Az ilyen ( legyen 1 f trafó a példa ! ) trafó vasa középen tartalmaz egy oszlopot és tőle jobbra és balra egy egy fél keresztmetszetű oszloppárt   A legklasszikusabb  példa a  ( váltakozva  befűzendő  lemezzel kialakított vas . De ugyanez a Ei lemez  váltott befűzéssel
 Ha azt akarjuk hogy a kimeneti feszültség essen az áram növekedésekor akkor a csatolást csökkentjük . Az ilyen vas általában csak 2 oszlopos ( U alakzat ) és a fele primert az egyik oszlopra . a másik fele primert a másik oszlopra tekerjük A szekunderek pl a primerek fölött helyezkednek el .  A csatolás tovább rontható ha az egyik oszlopon  van a primer , és a másikon a szekunder
 Az ilyen U alakú trafókat egy mágneses sönttel (a két oszlop között elhelyezve ) szabályozható U/I karakterisztikájúvá lehet alakítani . ( természetesen a gyújtófeszültség konstans marad hisz ott I = 0 )
A mai napig működik az életem első ( 1974 )   házi készítésű  trafója  U alakú maggal  a fél  fél primer / szekunder tekercselrendezéssel és szigszalaggal összefogott különböző vastagságú mágnes sönttel  A sönt nagyságát az egymásra pakolt pakettek vastagságával lehetett szabályozni  ( Ez a klasszikus hetra elv  )

jani300

Köszönöm a részletes leírást .[#worship]
Én az első hegesztőtrafót az Ezermester leírása alapján készítettem . Kétoszlopos , pirimer csapolásokkal  szanályozhatót . 74-76 körül lehetett ez is .
Persze  picit nagyobbat , már akkor is mentem a saját fejem után :)
Megyek próbálgatni a co trafómat :)[#wave]