Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

A mai invertereseknél ezt nem is nehéz megoldani.

Az más kérdés hogy lehet hibás is egy áramforrás.

Nálunk egy Lincoln 350A-es inverter 1-2 tizedvolton belül tartja a feszültséget a teljes tartományban.

Kaptunk egy használt 300A-es Millert, az már nem az igazi.
Eleve hibás volt, a szekunder Alu profilból van és ezt bekötötték a bronz áramkivezetőhöz, de innen megy a feszültség visszacsatolása is.
5-6 V-ot ingadozott a feszültség. Úgy derült ki a hiba, hogy melegedett a (-) csatlakozó.

A kötéseket megjavítva egyből nyugodt lett a feszültség és a normál ívhosszak tartományában most már csak fél volton belül mozog csak.

svejk

"mert ha csak a huzalelőtoláson növelne az ember akkor csak pattog és toronymagas sz@rt tesz le beégés nélkül."

Lásd #30696-os írásom!

Mivel a feszültség  állandó, ezért ha növeled a huzalelőtolást akkor az áram meg fog emelkedni és beég rendesen a varrat.

De ha ez az önszabályozás "kimerül" -akár azért meg gagyi a táp- akkor kell egy kis feszültséget még ráadni és újra beáll egy másik egyensúly.

svejk

A gyakorlatban egyébként a huzalelőtolás növelésével az ívhossz fog lerövidülni és ez okozza az áram megnövekedését.

De ha az adott beállítással nem tudja kellő árammal kiszolgálni a hegesztést a gép, akkor jön az, hogy nem tud a huzal el és beleolvadni és lökdösi a kezedet.

6rk75uezn

Én már egy kicsit összekavarodtam :)
Én csak azt tudom hogy az én gépem úgy működik hogy van egy Amper poti,ez összefüggésben van a huzalelőtolással mert a trafóról megy az előtoló.
A feszültséggel pedig a beégés mértékét állitjuk.
De az is lehet én látom felületesen vagy nem értem.

svejk

A fojtó azért van, hogy minél egyenletesebb legyen az áram.

Végül is a primer fokazatkapcsolós is a szekunder feszültséget változtatja.

De itt álljunk meg.

A bevontelektródás, "pálcás" barkács tarfók a primert kapcsolgatták ezzel a kimeneten változott a feszültség és majd hegesztés közben az áramis.
Az ilyeneknek a hegesztés szempontjából  elég béna jelgörbéjük van.
Sem a feszültség, sem az áram nem volt állandó.
Kis fokozaton kicsi volt a gyújtófeszültség, ragadt a pálca.
Hogy mégis áramgenerátoros legyen a jelleg, ezért alkalmazták a viszonylag nagy belső ellenállású köpenytekercselésű trafókat, egyes esetekben akár légréssel.
(Én anno egy bazi nagy 48V-os normál trafót használtam bevontelektródához, de a szekunderrel sorba volt kötve 3 bazi nagy teljesítményű pár ohmos ellenállás. Ezen ellenállások kapcsolgatásával tudtam a hegesztőáramot állítani úgy, hogy a gyújtófeszültségem mindig magas, állandó maradt. Persze ez egy nagyon veszteséges üzemmód volt, de itthoni barkácsolásra megfelelt, könnyű volt vele ívet fogni, és megfelelő volt az áramgenerátoros, vagy más néven "eső" karakterisztika.)

Ennél jobbak voltak a mágneses shöntölésű trafók (Hetra) ezek a kimenő áramot elég jól szabályozták, de megmaradt a magas ívgyújtási feszültség, tehát ezek már jobban közelítették az áramgenerátoros jeleget.

A védőgázas fogyóelektródásoknál pont fordított (feszültséggenerátoros) jelleg szükséges mint a bevont elektródásnál.

Persze ezeken felül ezer látszólag apró de nem lehanyagolható paraméter van, nem véletlen komoly tudomány az ívhegesztés.

svejk

Maradjunk annyiban hogy MIG/MAG üzemmódban feszültség és huzalelőtolás potid van.
Ha nem hiszed olvasd el a saját magad által belinkelt képeden és értelmezd.

remrendes

Valoszinuleg az MMA funkcio miatt van kulon Amper poti.

remrendes

En a Millerrel eddig meg vagyok elegedve, a lengyel Lincolnrol tobb rosszat hallani.

svejk

Eleve nem létezik olyan tápegység aminél a feszültséget és az áramot lehetne egyszerre szabályozni (nem korlátozni!)
Csak az egyiket lehet fixen tartani a másik adódik a terheléstől.
Ohm bácsi ezt már régen megmagyarázta.
U/R=I

svejk

Van egy hibás nekünk is, rapszodikusan újraindulgat.
A márkaszervíz kétszer elvitte, állítólag ott nem jelentkezett a hiba.
Vagy tápegység vagy alaplap, de nem tudják megmondani és csak úgy vállalnák hogy mi bukjuk be ha nem jót választanak elsőre.
Faca mi?

A két panel ára többszázezres tétel.

svejk

6rk75uezn

Aha,öszinte legyek?kicsit elvestettem a fonalat.

remrendes

Az igen, minosegi szerviz. En azert valasztottam a Millert, mert ugyanazert az arert kicsit tobb beallitasi lehetosege van es meg nem szinergikus.

remrendes

Nem tudtam, hogy az oveben TIG [#vigyor3] is van.

jani300

Figyelem miket írtok tanulok belőle .
Azért kérdeztem a fojtót , mert a co2 védőgázos és bevont elektródás kézi ívhegesztőgépek (egyszerűbbek ) trafói közt igazán csak a fojtó a különbség .
A co-k EI magra vannak tekerve ugyan , de ez nem akkora különbség szerintem .
Az egyszerűek mindkét esetben primer csapolással szabályoznak , de nagyobb fokozatban nem csak az áttétel csökken , de a gerjesztés is nő , ezáltal jelentősen is emelkedhet a teljesítmény .
Nos a teljesítmény emelkedés az ami nagyobb áramot is tudhat adott feltételek mellett szolgáltatni .
Erről nem írtatok .
De nehogy kötekedésnek vedd , én csak beszélgetek , lehet félreérthető a stílusom .
A mágneses söntös hetrát külön meg is néztem , nagyon jó lenne co trafónak .
De sajnos párhuzamos a szekunder nem soros :(
Köszi a választ .