Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ebalint

Láttam olyan forrást, ahol a fájlok *.c kiterjesztésüek.

Azt olvastam, hogy ezeket át kell nevezni *.cpp  -re.

.

keri

Csak kíváncsiságból megírnád a nyomásszenzor típusát?

keri

GRBL nem Arduinos program? Azt nem az Arduino fejlesztőből szokás feltölteni, pont azért hogy a konfigokat át lehessen írni?

nzwr4gyfk

Mi a pontos hibaüzenet, hol akad el a folyamatban?

sasi

Van nekem egy nagyon öreg, de fizikailag jó állapotú 150-es digitális tolómérőm.
Nem emlékszem mikor cseréltem benne elemet, de lehet vagy 8-10 éve.
Elkezdett halványulni a kijelzője, majd teljesen eltűnt. Ekkor elemet cseréltem,  
de azóta sem hajlandó működni.  

Mi lehet a hibája?

Csuhás

Rossz az elem :-) Ellenőrizd hogy ha szivárgott az előző elem akkor oxidálhatta az érintkezőket.

ANTAL GÁBOR

válaszoltam  magánban

sasi

A tolómérő Mitutoyo típusú.
Az elem jó, az előző nem folyt, szép tiszta.
Az elem érintkezői átvezetik a feszültséget
a nyák-ig.
Eddig az áramfelvételt még nem mértem meg.

Csuhás

Még egy ötletem van, de ez lehet hogy a tiédre nem érvényes: Sok éves pihenő alatt a kijelzőt csatlakoztató gumi zebra esetleg összeszáradt. Egy óvatos alkoholos tisztítás és esetleg egy két tizeddel összébb nyomva javíthatod.

keri

Kösz, megvan.
Nem értek én az IO linkhez, csak kíváncsi vagyok mi ez.

vcm726m7

Sziasztok! Eddig csak léptető motorokkal foglalkoztam, de most képbe került pár 400 W AC szervo motor is. Miben jobb a Szervo? erősebbek mint egy hasonló léptetőmotorok? Teljesítményre vagy erősségre lehet tervezni?Válaszokat előre is köszi!
Üdv.
Sanyi

jani300

Tangóharmonikát szaggatni ! :))
Nem igazán értek hozzá , csak itt ragadt rám ez -az .
Az enkóderes helyzet érzékelés , visszacsatolás körül lehet valami huncutság .
Nem veszít olyan könnyen lépést , tarja a helyes pozíciót .
Meg még egy csomó minden amibe nem is tudok beleszólni .

t62d6ha2b

Tisztelt Uraim!

Segítséget kérek: a képen látható fehér csatlakozónak melyik a + (vagy a -) sarka?

http://www.imgserv.com/MPi" TARGET=_fnew>http://www.imgserv.com/images/2016/03/09/WKrsw.th.jpg" border=0>

w0hgtwf3w

Hát amiben mindenképpen jobb.
A léptecseket csak max. 1000-es fordulaton tudod hajtani.
Amíg a szervók 3000 körül is tudnak muzsikálni.
Ja és itt is megtartják a nyomatékukat, nem úgy mint a léptecsek.
De mindjárt jönnek itt a profik.

designr

Azonos nyomaték a teljes fordulatszám tartományban.amig egy léptecs már 600  1/min-nél már csak árnéka önmagának addig a szervó általában 3 ezres fordulatig tudja ugyanazt a nyomatékot és 5 ezerig sem sokkal kevesebbet,persze az 5 ezer az nem folyamatos csak max..
Encoderes zárt hurkú szabályzásnak köszönhetően egy jól beállítot szervóvezérlés gyakorlatilag nem téveszt.
legtöbb szervó nagyon komoly kliensprogrammal rendelkezik..olyan tárháza áll rendelkezésedre a beállításokank mint semmelyk más vezérlésnél..
Az ac szervók kis méretük ellenére meglepően erősek.pl az előbb említett 400w szervó kb 3 szor annyi folymatos teljesítményre képes mint egy 10-12Nm-es léptecs..
az előbb említett rengeteg beállítás lehetővé teszi a sokrétű felhasználást..egy modern szervó tudja a sebesség-nyomaték-pozició módokat..és ezek variációit..olyan parraméterezhetőséggel hogy bármely frekvenciaváltó elbujhat melette..
Általában elektronikus belső átételell rendelkeznek..szoftveresen beállíthatod az az egy motorfordulatra eső lépések számát..rengeteg be és kimeneti lehetőségük van..majdnem teljeesen "bolondbiztosak" nyomatékhatárolás miatt..stb..
dc szervókhoz képest kb majd feleannyi a méretük az ac szervóknak..és azokkal ellentétben az általában gyárilag a vezérlőkbe épített fékellenállásnak köszönhetően nem kell félni a lassításkori generátoros üzemtől..amitől  az olcsóbb dc vezérlők gyenge pontja..
Léptecs vezérlőkből már jókora a választék..bevált vezérlőtipusok vannak..azonban dc szervókból kevés a jó-megbízható-utólagg pótolható tipus.
ac szervók többsége az iparból levetett ,ámde hobbiban  ipri minőségű,hobbiban még sokáig használható darab.
Ac-t érdemes komoletten..motor vezérlő vezetékszett,és kipróbálhatóan megvenni..ezek a szettek évekig mennek hiba nélkül.
Ac-k uj ára legtöbbször megfizethetetlen a hobbistának..azonban használtan vetekszik a többi vezérlővel..nem kell tápgység hozzá..csak egy logikai táp..általában 24v és mehet rá a 240 vagy 420 volt..
Röviden ennyi..én is csak kóstolgatom..