Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Egyszerűen a jó encoderben megméred a diódá(ko)n a feszültségesést.

svejk

Jut eszembe, ez a bontott gép motorjában van?

Mi a motor típusa?
Ez nem absolute encoderes?
Vagy csak a pozíció jeladó része?

smalla

Hát persze, hogy abban :) Fanuc DC Servo Motor Model 5M A06B-0642-olvashatatlan.
A két kisebb motor nem abszolút enkóderes, a nagyobbakat (20M) még nem néztem, de szerintem azok sem, mert nem láttam akkumulátorra utaló jelet az enkóder kábelek közelében.

smalla

Egyelőre úgy néz ki, hogy van két rossz enkóderem, mert amiről a kép készült abban is elkorrodált a dióda, csak nem esett ki a helyéről, de már nincs fizikai kontaktus. Majd valamelyik este megnézem a nagyobb motorokon levő enkódereket, mert azok jobb állapotban vannak, biztos lesz közte olyan, amit tudok mérni.

smalla

Érdekes módon nincs benne tachométer, csak ez az enkóder. Ez A-A, B-B, Z-Z jeleket ad ki, van még egy 0v +5v és két termisztor kivezetés, oszt ennyi.

svejk

Nem is értem...Dc motor?  
Már az 0T eszetergákon is absolute encoderes Ac szervok vannak.
hmm...

smalla

Ez egy ྒ-os gép, akkoriban azért az AC szervó még elég ritka volt szerintem. Ahogy elnéztem, a motorok enkóderei közvetlenül a vezérlésbe voltak kötve és a vezérlés "csak" kiadta az analóg jelet az erősítőknek, pár szervo enable és más jelekkel együtt, meg van még egy csatlakozó, aminek a szerepére még nem jöttem rá, de biztosan nem enkóder megy rá.

guliver83

Levegős munkahengert keresek 300mm max 350mm lökethosszal és a külső hengerátmérő 60mm-től max 100mm-ig ha lehet inkább alu kellene.
Ha az első előlap nincs meg vagy törött az is jó a lényeg egy külső henger, benne a dugattyú és hátlap.

keri

Ha langyos akkor nem áll le, nekem tűz forró amikor kikapcsol.

Tényleg igényli az erős hűtést, de ezen nincs is mit csodálkozni, ilyen piciben ekkora áramot eldisszipálni. Annó rendes TO220-as FET-ekkel csináltam ekkora áramra meghajtást, na azok mondjuk bírták is.

0uuaaky4s

Tisztelt Fórumozók! Quantum marógépemhez gépi előtolást szeretnék megvalósítani.  Egy- két videót néztem, de leírást nem találtam. Léptető vagy szervómotor a legalkalmasabb? Ehhez kérném a segítségeteket. A legegyszerűbb megoldást szeretném mivel az elektronikához kicsit béna vagyok.Válaszokat előre is köszönöm. János

Csuhás

Lada ablaktörlő motor tűnik a legegyszerűbbnek kínai pwm vezérléssel.

0uuaaky4s

Szia Csuhás! Az ablaktörlő motor oké, de a kínai vezérlés nekem kínai. Kicsit bővebben leírhatnád, hogy hol lehet beszerezni, vagy meg kell építeni kapcsolási rajz után.

0uuaaky4s

Megtaláltam a kínai vezérlőt, de a 3A elég e az ablaktörlő motorhoz és, hogy áttételezés nélkül bírja e az asztal mozgatását. Forgásirány változtatáshoz külön elektronika kell?

vadember

Nekem ilyesmi van, 24 Voltos garázskapu mozgató motort simán viszi. Annak is pontosan olyan csigaáttételes a felépítése mint az ablaktörlő motornak.
Egy problémád lesz. 24 V névleges feszültségen 70-es a fordulata, ami kb 30-ig csökkenthető ott már megáll. Ill. a felső fordulatszám sem emelhető a végtelenségig. 110-es fordulatnál már nekem is fájt a motor hangja.
Meg kellene nézned, hogy mekkora a menetes orsód menetemelkedése és ezzel milyen előtolásokat tudsz létrehozni. A lada ablaktörlő kimenő fordulatszámát nem tudom.
Léptetős motorral minden képen jobban járnál. Ha Antal Gábort megkéred szerintem csinál neked hozzá olyan fordulatszám szabályzót ami néhány száz Forintból kijön.