Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

Ne legyél már ilyen negatív.
Első válaszokban leírták amit kérdezett, de ettől még lehet tovább elmélkedni.

zozo

Ez inkább az egyenes vonalú nyújtás diagramja,  
A folyáshatár miatt van az erő esés.
No de mi a helyzet a tömörödési diagrammal? :)

Én ezen a (Csuhás) bejegyzésen vigyorogtam egy percig:  
 A kettő között lesz egy szakasz ami alig deformálódik. No az az anyagrész nem vesz részt a teher viselésében, így akár ki is hagyhatod. Illetve ha átcsoportosítod a legnagyobb deformációjú részek erősítésére akkor feltaláltad a csövet :-)

2f428kduf

Szeretnék valamit megtudni Tőletek. Egy "demo" gépet építek, "kezében" ceruzával. Ezen szeretném közelebbről megismerni a Macg G kódjait. A motorok meghajtójának a DRV-8825-öt választottam, jól is müködik, de kicsit nagyobb áramot állítottam be, kb 1.7A-t, egyszercsak kikapcsolt, még tartóáram sem volt. Kis várakozás után, táp ki-be, ujraindult. Az áramot utána beállítottam kb.1A-re. Az angoltudásomvalahol a béka alatt, ezért a kérdés:
-A 7-es fault nevü láb jelzi a túláramot-túlmelegedést? Kb. enyit tudtam kisütni az adatlapból. Tehetek-e ide egy ledet megfelelő ellenállással?

svejk

Minden bizonnyal, de az én adatlapomon a 18-as láb az nFAULT kimenet és aktív L szintű.

Rabb Ferenc

Tehetsz, de minek? Ne a tüneteket kezeld hanem a kiváltó okot - a túlmelegedést szüntesd meg.  

Sajnos a kis panelhoz adott hűtőborda csak az IC hátára tehető ahol nem sokat ért. Egy másik topikban valaki (bocs, de nem találom a bejegyzését) kicserélte a tüskesort magasabbra és a NYÁK lapra tette a hűtőbordát.  

Ha az IC hűtőfelületnek kialakított "fém hasát" rendesen odaforrasztották, a kis panelon lévő (nálam) 21 via rendesen áthozza a hőt és az eldisszipálható.

Esetleg alkalmazz http://www.ebay.com/itm/5-Pcs-9x9x12mm-Heat-Sink-for-3D-Printer-Ramps-DRV8825-A4988-Stepper-Motor-Driver-/141496457575?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20f1d89967" TARGET=_fnew>nagyobb hűtőbordát vagy ventillátort

2f428kduf

A hűtőborda csak langyos volt, persze nem tudni milyen meleg volt a csip. Miután vissza vettem az áramot már ment tartósan, csak az esetleg ismét jelentkezik, jó volna egy világító led, ami megnyugtatna, minden OK, csak melegem van. Erre irányult a kérdésem, lehet-e a 7-es lábra egy ledet a +5V-ra. A 7-es lábegy 1k5 ellenállásun át megy az IC fault lábára, az IC-n belül egy fet van, tehát valamit kapcsol.
A válaszokat köszönöm.

smalla

2 akármilyen diódát berakva szépen feléledt a panel, s hozza a jeleket. De azért roppant kiváncsi volnék, hogy mire is jó a 2 dióda sorba kötve. Ahogy elnéztem a 3 levilágító LED meghajtásához lehet köze, mert a d5 közvetlenül össze van kötve a c2 melletti diódalábbal, s oda nem is kapcsolódik más. De, hogy mire jó, hogy 3 leddel még 2 másikat sorbakötök, az nem világos. Ha ez valamifajta védelem, akkor a 2 akármilyen dióda nyilván nem a legjobb megoldás. Szerintetek mi lehet?

5z7aew5x

Köszönjük a szilárdságtani példákat, éppen jókor jött. Pénteken volt egy kis vita is nálunk éppen emiatt... [#csodalk]
Azért aranyos a példa gyűjtemény, mert az első példában "véletlenül" egy picike eltéréssel majdnem a " Bessel-féle" pontokon van alá támasztva a rúd, ahol a legkisebb lesz a a saját tömege okozta behajlás. [#circling]

Szalai György

Lehet egyszerűen annyi volt a szerepük, hogy a két soros dióda nyitófeszültségének értékével csökkentsék a Led-ekre jutó feszültséget.

Ebben az esetben az „akármilyen” szilícium dióda 0,6-0,7V nyitófeszültsége kevesebb, mint a BYM dióda 1,34-2,65V nyitófeszültsége, ezért most több teljesítmény esik a Led-eken.

Csuhás

Ha tényleg a ledekkel soros dióda és precíz akarsz lenni akkor vágd át a fóliát a két dióda között és pótold egy harmadik diódával.

svejk

Ácsi!
A BYM csak Dakota25 ötlete volt, mert az is így néz ki :)... egyáltalán nem biztos, hogy az.

Smalla azt írta előbb, hogy van több ilyen encodere ott tessék megmérni pontosan a diódát.

Amit Szalai György írt feszültségesést az egy katalógus adat egy bizonyos áramon, korántsem biztos hogy ebben a körben annyi.

Egyébként meg nem olyan bonyi áramkör az, már rég ki kellett volna rajzolni!
Enélkül csak üres puskaropogtatás az ötleteink szokás szerint.

smalla

Na jó, de egy diódán mit mér meg az ember? Hogyan kell egy diódát megmérni?

Szalai György

http://images.vishay.com/books/VSE-DB0112-1009%20Sinterglass%20Avalanche%20Diodes_INTERACTIVE.pdf" TARGET=_fnew>Van még pár típus a SOD tokozásúakból.

Minek raknak oda magas hőmérsékletet is elviselő szinterüveg tokozású alkatrészt, mikor ott semmi előnye?

smalla

Megnézegettem a leírását, ígéretesnek tűnik, mert túláram/fszültség védelemre is használják, akár kettőt sorba kötve, már csak azt kellene tudni melyik fajta van benne. Ha volna valakinek Fanuc szervizben ismerőse, igazán megkérdezhetné, hogy mit kell oda rakni :)