Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szasza43

Kösz,

Ezt tudom, csak a féket, hogy vezéreljem?
Hogy mikor megy a Z tengely nyisson a fék.

smalla

Ez dinamikus, szabályozható fék vagy rögzítőfék? Ha rögzítőfék, akkor a servo ready kimenet éledésekor szokás kikapcsolni a féket, onnantól a motor viszi és tartja.

smalla

uhmm, ez a vezérlő ilyet nem tud. Szóval én úgy csinálnám, hogy külön kapcsolnám a vezérlő 5V-ját és a motor tápját, s a motor tápjával együtt kapcsolnám ki a féket.

Szasza43

Kösz  

megpróbálom

6rk75uezn

Sziasztok.
Egy kis vasas kérdés ismét,ugyan az a összetételű acélnál (szerkezeti s235) állitólag ugyan azon átmérőjű tömör rúd nem merevebb mint egy vastagfalú cső,ez érdekes számomra.
Behajlásra gondolok,mondjuk igy belegondolva olyan mint ha a csövet semm lenne könnyebb meghajlitani mint egy tömör anyagot,akkor hogy is van ez?

Devecz Miklós

6rk75uezn

Köszi,hogy őszinte legyek ebből nem sokat értettem [#confused]

svejk

Örökzöld slágertéma, mint a dízel-benzin, Linux-Windows :))

Bár ez a téma egzaktabb mint az említettek, de nagyon kevés olyan ember van aki érthetően el tudja magyarázni.
Általában már a kérdések is rosszul vannak megfogalmazva, keverednek a tulajdonságok.
Azonkívül rengeteg a témában a szájhagyomány, a régi általános vagy középiskolai emlékek ahol sokszor a tanár is csak odadobta a csontot.

Aki igazán érti és bizonyítani is tudja azok pedig már nem tudnak a hétköznapi nyelven beszélni.

Kíváncsi leszek lesz-e itt rá vállalkozó szellem.

svejk

No és persze a vitázók mindig elbeszélnek egymás mellet. :))

9j6fm65vv

Ez valóban jó kérdés...:-)
Elmagyarázni én sem tudom,de igaz....Devecz kolléga meg egy kis segítséget is adott...ki kell számítani...:-)

Rabb Ferenc

Ez így teljesen alaptalan és helytelen megállapítás

A hiba ott van, hogy nem azonos átmérőjű, hanem azonos anyag keresztmetszetű! Tehát ha rúd és a cső keresztmetszete azonos akkor nyilvánvaló, hogy a cső átmérője nagyobb lesz. Bár a tömegük azonos marad.  

A hajlítás méretezésekor alkalmazott másodrendű nyomaték az átmérő negyedik hatványával arányos. I= d^4*pi/64 Vagyis a cső nagyobb átmérője miatt sokkal nagyobb lesz. Ezért a lehajlás kisebb.

(© Devecz Miklós linkjén a 113 oldal tetején lévő képlet)

6rk75uezn

Ezt legalább értettem. :)
Igen valami ilyesmire számitottam hogy ez egy örökzöld téma lesz. (Mint a benzin-diesel).
Azt hiszem erre egy nagyonegyszerű teszt is válaszol olyan pontosan ami nekem megfelel.
Azonos keresztmetszetű és anyagminőségű tömör és cső azonos hosszal,megfogni  végét satuba és  másik végét leterhelni xy kg-al,ez a behajlás azért már valamit elárul.

Csuhás

Egy szemléletes magyarázat kísérlet: Ha egy rudat hajlítani kezdesz akkor külső íven nyúlik az anyag belül pedig zömül. A kettő között lesz egy szakasz ami alig deformálódik. No az az anyagrész nem vesz részt a teher viselésében, így akár ki is hagyhatod. Illetve ha átcsoportosítod a legnagyobb deformációjú részek erősítésére akkor feltaláltad a csövet :-)

Rabb Ferenc

A " teher viselésében" a teljes anyagkeresztmetszet részt vesz. Ez alól csak az elméletileg és gyakorlatilag is nulla vastagságú ún. semleges réteg a kivétel. De az is csak úgy, hogy nem szenved hosszváltozást csak alakváltozást.

Csuhás

Most modiként javíthatnám: nem vesz részt -> alig vesz részt