Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

remrendes

Igazabol ettol eggyel ujabb konstrukcio, 2500 az encoder felbontasa.
Amig allitgatnom kell a drivert (muszaj, sajnos nem vagyok meg tisztaban a jo beallitasokkal), addig windowsos programot hasznalnek, ha egyszer sikerul stabilnak lennie, akkor valoszinuleg linuxcnct teszek fel. Vagy esetleg van javasoltabb szoftver? Esetleg hagyjam az egeszet a francba es keressek masik motort? :)

000000000

Jajjj!
Sajnos a 2500-as felbontás még egyszeres jel feldolgozás esetén is csak 100000/2500=40 1/s, azaz 2400 1/min fordulatot tesz lehetővé maximum Mach esetén. Tegyél a motorod után egy encoder osztó áramkört, amivel "megszelidítheted", vagy váltsál kisebb felbontású encoderrel szerelt motorra.

keri

CAD programok általában értik az STL formátumot, amit aztán elmenthetsz DXF-be, és közben a hibákat is tudod javítani.

000000000

Tibor miért kell szívatni a kollégát ?  
Miért kellene azt a szerencsétlen vezérlőt egyszeres módban járatni ?  
Ha csak 2x módban van az encoder feldolgozás akkor máris csak 100000/1250=80 1/s, azaz 4800 1/min fordulatot tesz lehetővé maximum Mach esetén. (bőségesen több mint a motor 3000/1 min tudása)
Még ez is bőségesen elég nagy felbontást jelen egy 5mm-es emelkedésű direktben hajtott orsónál. 5/1250=0.004mm/lépés elméleti elmozdulást jelent !
Azért ez nagyon xarul veszi ki magát, hogy pont TE adsz ilyen troll tanácsokat !  

remrendes

Koszonom a segitseget. 2400-as fordulattal mar megbekelnek :) Az a max fordulatszam 80%-a. Ha a 36V-os tapot lecserelem egy 60V-osra, akkor meg ott is vesztek 15%-ot. De mivel nem ipari, hanem hobby eszkozrol van szo, meg ezt is elviselem, na meg mert mivel ez a motor volt a leggazdasagosabb. :) Tehat a max fordulatom 2000rpm koruli lehet machhal es javithato lenne ha feleznem a az encoder jelet. Jol ertelmezem?

000000000

A motorhoz stimmelő MCAC706-os vezérlőről van szó ?
Esetleg tudnál küldeni User Manualt a vezérlőről ?
Sajnos a gyártó oldalán nem igazán találtam semmi használhatót.
Viszont ahogy nézem PC-ről paraméterezhető, tehát nem egy buta MSD léptecs vezérlésről van szó.
90% hogy az encoder feldolgozást is át lehet paraméterezni.
Elég jópofa BLDC vezérlőnek és motornak néz ki!

remrendes

Igen, a hozza valo vezerlo van. Sok infot nem kaptam rola. De amim van azt feltoltom a dropboxomra. Illetve ha erdekel a szoftvert is felteszem.

000000000

Na most akkor előállt az az eset, hogy valaki hülye ÉS nagyképű. Na ilyenkor komparátor átbillenés van az agyamban, és én is más stílusban kezdek el írkálni az ilyen emberkének.
Te szerencsétlen!:)
2X vagy 4X esetén a probléma 2-szer, négyszer nagyobb, fogalmad sincs miről beszélsz.
Persze ha valaki nem tudja mi az osztás és szorzás közti különbség, akkor ezt a lehengerlő dumája se pótolja.

remrendes

Nehogy osszevesszetek ezert. Inkabb https://www.dropbox.com/sh/6gpayxx922ld6ut/AAAjjkKlooPumV5E7R_1dID3a?dl=0" TARGET=_fnew>megosztom amit kaptam. :)

000000000

Sziasztok, tud valaki lelőhelyet: aluprofil liftreklámhoz?

remrendes

Nem a szakteruletem de a visszacsatolas labkiosztasa:

1 GND Output power ground
2 VCC Output power  
3 PW+ Positive input of magnet W phase
4 PV+ Positive input of magnet V phase
5 PU+ Positive input of magnet U phase
6 PZ+ Positive input of encoder Z phase
7 PB+ Positive input of encoder B phase
8 PA+ Positive input of encoder A phase
9 NC
10 NC
11 NC
12 NC
13 PZ- Negative input of encoder Z phase
14 PB- Negative input of encoder B phase
15 PA- Negative input of encoder A phase

BLDC-nel nem lenne itt Hall szenzor?

000000000

A 3-4-5 pin lesz a hall bekötési pont, illetve az 1-2 pin a táp a halloknak meg encodernek. Elvileg.
Ha minden igaz, itt 5V-ot kellene mérned.

000000000

Sem a motort sem az encodert le ne cseréld semmi pénzért. (encodert ilyet amúgy se nagyon találnál mert lehet a hall szenzor jelet is küldi )  
Tibor már megint nem tudja mit beszél hagy rá !
Sajnos az AC és BLDC hajtásokhoz mit sem ért!
Elméleti síkon méretezni biztos tud, azt elismerem, viszont gyakorlati terepen elvérzik !
Ha a tízszerese is lenne a felbontása encodernek azzal a vezérlővel semmi problémát nem fog jelent még a Mach-nak sem.
Amit senki nem mondott, de már sejtettem és az elküldött User Manual meg is erősítette, hogy ebben is van Electonik Gear
Tehát itt be tudod állítani hány lépés legyen egy körülfordulás.
Innentől kezdve teljesen el lehet felejteni a parázás, hogy nem fog beleférni akár a Mach 100kHz-es léptetési frekvenciájába.
Már csak az a kérdés menyire lesz megbízható maga a vezérlő, mert a kínai cuccokkal erős fenntartással vagyok.  

isygg24rb

helló! mindenkinek   szeretnék egy egyszerű kapcsolást! 24vdc ventilátort szabályozni potival 13w-os köszönöm!

isygg24rb

ma 20:00 | Válasz | #24496  

helló mindenkinek! szeretnék egy egyszerű kapcsolást! 24vdc ventilátort szabályozni potival 13w-ost köszönöm!