Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ra8nsmk6w

gp9au4hbg

Lpeti11

Üdvözletem.
Abban kérem a segítséget, hogy az ujonnan épített cnc gépemben a Z tengely golyósorsója nagy menetemelkedésű( átmérő 12 emelkedés 8),és emiatt ha rányomok a reset gombra leesik a z tenely (elengedi a motor). A vezérlő Kínai kék 4 tengelyes. Van erre szoftveres megoldás a mach 3- ban?

000000000

Sziasztok!  
Sikerült szert tennem egy 3 tengelyes asztali robotra. Az alap ötletem, hogy csinálok belőle egy kis maró/gravírozó gépet. A mechanika jó állapotban van viszont a vezérlés pocsék. Gondoltam megbűvölöm és  step/dir utasításokkal remek lesz. A probléma az, hogy a benne lévő léptelőmotorok 5 fázisúak amihez nem nagyon találok használható vezérlőkártyát. Ebben tudnátok tanácsot adni, mit csináljak ? Szenvedjek ezekkel a motorokkal vagy cseréljem le őket ?  
Ha segít ilyen motorok vannak benne: Vexta PH566-NA-A9  

Válaszokat előre is köszönöm!

Üdv.:
Joci

guliver83

Ha lecseréled a motorokat sokkal egyszerűbb lesz.

fakukac

Üdv Urak!

Mk1 kúppal létezhet valami patronos befogó?

000000000

A varázs szó er16 mk1 és google a barátod.  

Szalai György

Szerintem.
Az ötfázisú kisebb lépésszögű motor azért veszített sokat a jelentőségéből, mert a kétfázisú motorvezérlésben megjelent a mikro lépés és a pozíció visszacsatolás lehetősége. Az meg drága.

De azért a kétfázisú léptető gyengébb mozgásminőséget produkál, mint az ötfázisú. Főleg a fél és mikrolépéses üzemben.
A kétfázisú motor fél lépésbe állítva, csak a nyomatéka 40%-a körül produkál, amit csak túlvezérléssel lehet kompenzálni. Az ötfázisú motor ettől egészlépésben, teljes nyomatékon is finomabb felbontású és fél lépésben sem veszít ennyi nyomatékot.

Az ötfázisú motornak nagyobb a fizikai felbontása, kisebb a vibráció, nagyobb a gyorsítási és lassítási arány, (mert kisebb a lépésszög) kevésbé valószínű, hogy elveszíti a szinkront.
Nagy precizitást igénylő, alacsony zajszintű és alacsony vibrációval működő alkalmazásban van létjogosultsága az ötfázisú motornak, a kétfázisúval szemben.

Ha szervóra tudnád cserélni, az volna az igazi.

6rk75uezn

Örülj neki hogy te olyan okos vagy!!Te tudod mi nem.[#wave]

fakukac

000000000

Békési kollégát biztos felveti a pénz és a legdrágább és legprecízebb lineáris vezetékekből és ezred mikron pontosságra köszörült golyós orsókból épít magának HOBBY CNC gépet AC szervókkal. [#hehe]
Remélem ERŐSEN kiérződik az irónia.  
Csak a fikázáson és lehúzáson kívül, érdekes módon eddig más tudását nem csillogtatta és osztotta meg velünk.
Használható vagy segítő szándékú hozzászólást én még nem láttam tőle megjelenni.
De javítsatok ki ha egész véletlen tévedten volna.  
Mondjuk ennek az esélye nem hiszem, hogy fenyegetne [#hehe]

6rk75uezn

Ilyen emberekkel egyszerűen nem kell foglalkozni,biztos meg van az ő maga kicsi világa és abban elvan és jól érzi magát!![#nyes]

000000000

Azzal még nem is lenne gond ha megvan a maga kis világa, de azzal már igen ha sokan szólnak neki, hogy ez minket nem érdekel és továbbra is nyomja.
Sajnos elkélne jó pár moderátor hogy akár 24 órában legyen felügyelete a fórumnak.
Mert azt is megcsinálhatják ha egy fórum elburjánzik mivel nincs vas szigorral kézben tartva, akkor fogják és felszólítják az üzemeltetőt hogy zárják be és szüntessék meg a működését.
És erre volt már példa nem is olyan régen.  

6rk75uezn

Hát igen,jó lenne sokszor a moderátor ha már ilyen embereke nem tudják magukat moderálni!Egyépként elképesztő hogy milyen emberekkel találkozik néha itt (neten) az ember!!![#rinya]

000000000

Az öt fázisú step motorokkal magasabb színvonalú a hajtásod, mint a két fázisúval. Ezért próbáld meg a jelenlegi vezérlés step/dir bemeneteit megkeresni, kimérni, ha a konstrukció ezt lehetővé teszi.
Utána pedig már ezeken keresztül vezérelheted mai korszerűbb progikkal.