Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Sziasztok.
Bronz rúdanyagot veszek magánemberkétől,azt irja BZ.5-ös,ez mit jelent?Természetesen bronzpersely lesz belőle.Köszönöm.

pvmyc6p5

Bronzperselyhez pont elmegy kategória,több infó itt : http://hu.wikipedia.org/wiki/Bronz

6rk75uezn

Köszi,látom és gondolom hogy a Bz.2-es a jobb minőségű.(Több benne a Réz).

pvmyc6p5

Nem biztos,hogy a nagyobb réztartalom,jobb perselyanyagot eredményez,felhasználás függő.
Az alubronz példának okáért szerintem jobb perselyanyag,mivel az alu kis zsákszerű,majdnem porózus felületet képez,amiben meg tud ülni a kenőanyag.Persze kis teljesítményű felhasználásnál,vagy ki tudja mire akarod használni,lehet hogy a bz5 a legjobb neked :)

000000000

Sziasztok!
Tud abban segíteni valaki hogy a cnc tengelyeket hajtó léptető motornak nema 23 szerintem, milyen felbontást aállítsak be a vezérlőn?
Van erre valamiféle szabály, vagy Ti miszerint állítjátok be? A vezérlő(k)  IM28-22 es típusúak.
Ha hülységet kérdeztem akkor bocsi:)

Üdv, Fido

s7manbs8

Amilyet akarsz. Viszont van pár tényező, amik befolyásolják, hogy mit érdemes. Milyen felbontásra van szükséged a mozgatás során, milyen maximális frekvencia kell, hogy maximális sebességgel haladhass, a vezérlő program részéről.  A felhasználás miylen jellegő, a gép amit mozgatsz vele.

Ha pl. nagyon nagy felbontásra állítod, akkor a vezérlő program egy maximális léptetési frekvenciát is ha kiad, lehet nagyon lassan fog mozogni a motor, ha pedig túl kicsire veszed a felbontást, akkor pedig túl durván fog lépkedni, ami meglátszik a munkadarabon is esetleg, vagy hangos is lesz emiatt a léptetőmotor. Csak néhány ilyen befolyásoló tényezőt említek, amik fontosak lehetnek.

s7manbs8

Általánosságban egy 1/8, 1/16 mikrolépés megfelelő lehet, akármit is hajtasz vele.

000000000

Értem.
Igazaból ez egy kész CNC-router (Farkas Ádám féle), csak valami nem oké a géppel, sajnos Őt nem érem utol, ugyhogy probálom magam megfejteni a problémát:)
A billentyűvel való mozgatással hiába ír a mach3 80mm elmozdulást, igazából kb 58mm-et megy. Most próbálok rájönni hogy a pc-vel van a gond vagy valami beállítással. :((

s7manbs8

Mach3-mal megy ? Írd ide milyen beállításai vannak, a felbontás Motor Config-ban steps/mm érték emnnyi pl, stb. meg  vezérlődön mi van , mennyi az orsó menet emelkedése. Be kell állítani, valami nem jól van beírva.

2nbj3n5m

Helló a Motor tuningba kell állitanod. Nem tudom direktbe van a tengely hajtás vagy áttételbe? Az első rublikába lévő adaton kell állitani.Próbálkozz .
Mfg. Száraz János

000000000

Holnap átmegyek a géphez, és kiírok belőle mindent, az orsó menetemelkedése már nehezebb lesz, de megoldom:)
Illetve azért még a PC-t is megnézem mert kb 10 gépnyi alkatrész van itthon, abból lett összerakva, nem túl combos gép.
Az Ádám elvileg ezt CNC-t belőtte, de valami elment.
A segítségért hálás vagyok, ha bármiben tudok segíteni, leginkább grafikai munka, szívesen viszonzom!
Üdv,Fido

000000000

Igen, direkt hajtásos, átolvastam már sok mindent erről, mert nem szeretek másokat bosszantani a hülységeimmel, de megakadtam, ezért forudltam a publikumhoz...
A motortuning részt is megtaláltam, azt is hogy hogyan kell kiszámolni, erre utolag a fejemet fogtam hogy eléggé logikus, de az orso menetemelkedése hiányos adat, mert azt nem én tettem bele,így nincs róla infóm, de megoldom:)
Üdv, Fido

s7manbs8

Orsó menetemelkedést is ki lehet könnyen találni, ha a motorvezérlő felbontást beállítod valamire, a steps/mm értéket pedig annyira amennyi egy körülfordulása a motornak, ha nincs áttétel és akkor egy millimétert léptetve a menetemelkedés mennyiséget fog mozogni, az vagy 4-5 mm lesz gondolom vagy ilyesmi esetleg 10mm vagy léptetsz 10mm-t és mozogni fog mondjuk 50 mm-t akkor 5mm a menet emelkedés utána már majd ezt beírva a steps/mm értéknek ami így kijön, mindjért helyes mennyiséget fog mozogni a gép.

000000000

Sziasztok!
A probléma megoldódott.Gyanítom én voltam a hülye. Az hogy volt e köze hozzá vagy sem nem tudom, de visszavettem a kernel-speed-et és most jó. Egy nyáklap gravírozást probáltam ki, Z-poziciót úgy próbálatm, hogy egy újságlap éppen hogy mozgott a tű alatt, lenulláztam, felvittem a főorsót valameddig, majd nyomtam egy vissza nullába, és pontosan ott állt meg ahol kell, ujságpaír éppen hogy kihúzható volt. Lehet hogy fapados megoldás,de ez jutott eszembe:)
Mégegyszer nagyon köszönöm a segítőkészséget.
Üdv, Fido