Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ra8nsmk6w

Amit Kékesdi István irt tájékoztatásnak azok jók. A helyedben én amunkadarab leeső szélein csinálnék próba gravirt. Egy kis tapasztalattal látni fogod, hogy létezik az az alu amibe inkább beütöd a mintát vagy számot mert egész egyszerűen forgácsolhatatlan.A jó minőségű ötvözött aluval jó tapasztalataid lesznek. Minimális kenést ezek is igényelnek.

6rk75uezn

Sziasztok.
Kellemes karácsonyi ünnepeket minden kedves fórumtagnak!!
Lenne egy kérdésem vill motor-al kapcsán.
A képen ugye jól látni hogy mi a különbség teljesitményben és fordulatban egy motornál 50 és 60Hz esetén.
A kérdésem hogy egy ilyen 3 fázisú motor esetén ha freki váltóról hajtjuk meg (3x230v)akkor is hozza ezt a fordulatszámbeli és teljesitménybeli többletet?

6rk75uezn

A fordulatszám többletet természetesen hozza a Ht emelésével!

István83

Ha jól van beállítva a frekvenciaváltó, a motorhoz,
akkor igen.

6rk75uezn

Pontosan milyen beállitásokra gondolsz?Pl:Adott Hz-en hány Voltot ad stb?
A freki váltómról még nem igazán sokat tudok,egyenlőre ilyen álltalános beállitásokat sikerült eddig,pl:fel-le futás,nyomaték,honnan lehessen kezelni.Van hozzá leirás de sajna Holland.

http://www.electrodrive.nl/pdf/vf61m%20xx22%20v2.1%201-2000.pdf" TARGET=_fnew>Erről van szó.

István83

A teljesítmény szempontjából szerintem csak a frekvenciához tartozó feszültség számít.A többit már  
a felhasználáshoz kell beállítani.

designr

Szerintem ha 3×230 voltal..deltába kötve használod frekvenciaváltóról..akkor nem változik a teljesítmény..400V-ot meg hogyan?..

mu45tbne

Sziasztok.
Kellemes ünnepeket minden itt tevékenykedő kollégának!
Léptető motoros kollégákat keresek akik használnak használtak és van tapasztalatuk TB6600 os ic re épülő vezérlővel. Gondolok az http://www.ebay.com/itm/CNC-Single-Axis-TB6600-0-2-5A-Two-Phase-Hybrid-Stepper-Motor-Driver-Controller-/281151797985?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4175f3fae1" TARGET=_fnew>ilyen típusúra, rengetegen árulnak ilyen vezérlőket ezért is vagyok tanácstalan.
Érdekelne hogy mennyire megbízható maga ez az íc, jelenleg tba6560 használok de ez igen alul méretezett a motorokhoz képest, ezért szeretnék erősebb vezérlőt.
Üdv Gábor.

6rk75uezn

Szerintem se változik a teljesitmény,csak Hz emeléssel a fordulat,de majd jön valaki aki ezt sokkal jobban vágja!

Sz.József

http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1170058445&order=reverse&index=5&azonosito=hobbycnc#365" TARGET=_fnew>Ha van türelmed elolvasni...innentől kb. #420-ig

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1286433902#477" TARGET=_fnew>De én ezek mellett döntöttem...
Ez is TB6600-as, a motorok csendesek és nem melegednek.

ANTAL GÁBOR

Laacika ! : egy forgó gép teljesítménye  ( tök mindegy hogy villanymotor vagy hidromotor , vagy generátor ) P = M*omega  
 ( omega a tengely szögsebessége M a nyomaték  ) No a frekvenciaváltó igyekszik a nyomatékot a konstans értéken tartani ( persze nem extrém tartományban )  Ha 50 Hz en a motorod tengelyteljesítménye pl 2 kW akkor 60 Hz en ennek az 1.2 szerese lesz . De ez fordítva is igaz .25 Hz en csak 1 kW os a motorod  Fölfele nem lehet világba menni mert a növekvő frekvenciához növekvő feszültséget kell a PWM nek  előállítani . Logikus hogy a közbenső egyenáramú kör ( DC Busz ) fölé nem lehet menni , de a frekiváltó programja is tilt ( Egy 230V os betáplálású frekiváltónál  U Max = 256 V   amihez lineáris U/f karakterisztikát rendelve 55Hz tartozik .  Tehát az előzö példa 230 V os betáp esetén 55 Hz en 2.2 Kw  es motorteljesítményt eredményez  

000000000

Véletlenül ott hagytál egy pontot.
Helyesen: .25 Hz -> 25

ANTAL GÁBOR

De ez fordítva  is igaz.        25 Hz en  ( de gondolom a szövegkörnyezetből is látszik  )   Való igaz inkább legyen kihangsúlyozva, nehogy valaki félreértse

6rk75uezn

Köszönöm válaszod,minden világos,tehát akkor 60Hz fölé hiába megyek ott már csak fordulatszám  fog növekedni a teljesitmény marad.
Akkor ha a jelenlegi 2,2Kw os mocit 60Hz el hajtom akkor 2,6Kw körüli lesz a teljesitményem.Igaz?

ANTAL GÁBOR

Nem olvastad el figyelmesen a dolgot .  P=M*omega .  Ha konstans az M akkor a frekivel lineárisan nő az omega tehát ugyanilyen arányban nő a teljesítmény . De ehhez az kell hogy a nyomaték állandó maradjon. A nyomatékot a motor árama hozza létre , de növekvő frekivel nő a motor induktív ellenállása ( Xl= omega*L ) ami csökkenti az áramot . Ezt úgy egyensúlyozzuk (a névleges freki fölött)  hogy növeljük a motorra jutó kapocsfeszültséget . Ezt egy 230V os táplálású frekiváltónál 255 V ig tehetjük meg általában . Vagyis lineáris U/f karakterisztikánál eddig marad konstans a nyomaték . Fölötte csökken !!! Az omega nő és a nyomaték csökken . Hogy ebből mi sül ki azt elég nehéz megmondani . Erre valók a gyári nyomaték karakterisztikák . Ott le kell olvasni a nyomatékot és be kell szorozni az aktuális omegával  . A dolog teljesen hasonló egy benzinmotor ( zsiguli  )  nyomaték fordulatszám ( teljesítmény ) karakterisztikájához . A nyomatékplató után csökken a nyomaték de ezt a fordulatszám növelése egyensúlyozza, és a motor nagyobb teljesítmény leadására képes ha pörgetjük