Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

LittleSV

Szia. Circular amphenol valami. Ilyesmit kell keresned, mouser vagy farnell biztosan tart (esetleg ha képet elküldöd nekik, megmondják mi van rajta, vagy a motor adatlap is tartalmazni szokta a csatlakozás fajtáját).
http://hu.mouser.com/ProductDetail/Amphenol-Tuchel/T-3360-002/?qs=98x%2FhDg1%2FXhunp8L1Q3EHw%3D%3D" TARGET=_fnew>mouser

urpwig5xe

Megvolt tegnap este a csere. Vettem hővezető pasztát is. A műanyag lapocskát ami a FET és a hűtőborda között van letisztogattam, újrakentem mindkét oldalát. Sajnos a hiba ugyanúgy fennáll. Ami egyrészről azért jó hír, mert nem tettem még jobban tönkre a vezérlőt, másrészről ugyanott tartok mint eddig :(
Egy utolsó esélyt adok, hátha a géppel van probléma. Van egy másik gép amin még van párhuzamos port, de a win 8.1-re nem sikerült a MACH3-at felrakni. Most kap egy 7-et és ha azzal is hibázik... akkor nem tudom hogyan tovább...

Révész Richárd

Eddig is vin7 volt fent?
A Mach nem megy ezeken.Tegyél fel XP-t.

iiidyyiy3

Valahol olvastam, h ilyen esetben az is lehetséges, hogy a dir jel nem érkezik meg akkorára, amikorra a step jel, ezért irányváltáskor mindig rossz irányba lép egyet.
Lehet, h nem is a FETek rosszak, hanem valamelyik optocsatoló a ludas, de ez csak egy tipp, a konkrét vezérlőt nem ismerem.

000000000

Tudod, azért semmi hozzáértéssel nehéz elektronikát javítani, főleg, ha nem is rossz.

urpwig5xe

Teljesen egyetértek. Ha visszaolvasod az #24235-es probléma felvetésemet
"... elvállalja valaki a javítását? Érdemes egyáltalán javíttatni?".
Eszem ágában nem volt saját magam nekiállni javítani, mert tényleg nem értek hozzá.
De eddig nem jelentkezett senki, aki elvállalná. Az - legalábbis számomra - evidens hogy nem ingyen kértem és továbbra is keresem aki vállalja.
Ha meg nem rossz, akkor valami más a hibás. Most azt igyekszem kizárni.

Révész Richárd:
A kis CNC-s számítógépen XP volt, van, marad. Most egy másik géppel szívok, arra próbálom egy teszt erejéig felkínlódni Win7-et. De a 8 úgy megkavart valamit, hogy a 7 telepítése közben az első újraindítás után megállt és eddig még nem sikerült bele életet lehelni.

A win7-en a Mach3 el sem indul, vagy csak nem stabil?

Révész Richárd

Elindulni elindul, de semmi jót nem produkál.
Ha meg akarod magad kímélni némi sopástól akkor fel sem rakod.

urpwig5xe

Megvolt a Win7-es teszt. Így aztán már minden cserélve volt: másik számítógép, másik oprendszerrel, újratelepített Mach3. Két tengelyt kötöttem be. Tapasztalat: a hiba pontosan ugyanúgy előjön azon a tengelyen, míg a másik századra pontosan visszaáll :(

000000000

Egyszerű hibakeresés ajánlanék.
A Mach3-at állítsad be úgy, hogy 1 mm 1 lépés legyen és tedd át fix mozgatási módra ahol megadsz 1 mm-t.
Ilyenkor minden tengely mozgató billentyű lenyomására 1-et fog lépni a motor. ( vagy felet )
Ha van mérőórád és a gépen vannak a motorok akkor azzal ellenőrizheted is a lépéseket meglétét vagy hiányát.
Ennek hiányában a tengelyt derékszögben hosszabbítsad meg valamivel így jobban észlelhető az elmozdulás ( szívószál, hurkapálcika szigetelőszalag )  
Ha beragad félvezető lenne azt már heveny amperszag kíséretében észlelted volna.
Tehát tippem szerint vagy részben megsült valamelyik fázis teljesítmény alkatrésze. vagy a PIC adta be az unalmast.  
A táppal sorba kötött ampermérővel ez is gyorsan kideríthető lenne.  
A motor esetleges rossz bekötését kizárhatjuk mert azt mondtad, hogy másik tengelyen az jól teljesít.  
Maximum azt tudom felajánlani ha a Dunakanyar közelében vagy akkor elhozod és megnézem mi a búbánat van vele.

000000000

A lényeget el is felejtettem mondani ami a legtöbb kezdőnél ALAP HIBA !!!
A step és dir impulzus szélesség értékeket roppantul elfelejtik átállítani 0-0-ról 4-4 vagy 5-5-re.
Gyári egyforma vezérlőknél is találkoztam olyannal aminél egyik simán ment tökéletesen a 0-0-ás értékekkel míg a másik meg se mozdult, vagy csak mikor kedve támadt.
Mivel a H1-es vezérlőben 3 darab PIC van és a gyártásban van némi szórás így ez is benne lehet a pakliban.
Itt egy kép mankónak.

http://cnc.emiter.hu/Pulse.jpg" border=0>

s7manbs8

Sőt, oda kell a 15us is.

urpwig5xe

A step és dir értéke 5-5.
A kézzel mozgatásban és az MDI oldalon beírt G0 G1 parancsok között lehet különbség?
A dunakanyar nem elérhetetlen távolság :)

urpwig5xe

Holnap még ezt kipróbálom.

ANTAL GÁBOR

Átálltál már az XP re vagy még a a Win 7 tel  próbálkozol ?  Az LPT portról működteted a vezérlőt ?

keri

igen. a G0 az a max sebességgel megy, a G1 pedig a FeedRate beállított sebességével, vagy a max sebességgel ha nagyobbra van állítva mint a max sebesség.