Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

c888vyjd

nincs 220-as kábel a közelben. ok, ott van a marómotor kábele, ami ugye a vezérlőbe van kötve a relé miatt, az együtt fut a motorok vezetékeivel pár centi hosszan, de amíg nem volt bekötve a maró a relébe, akkor is csinálta.  
Mit értesz az alatt, hogy állandó hőmérsékletűek-e? Ha dolgoznak a motorok, akkor elég melegek. Egy gyufát nem lehetne meggyújtani rajtuk, de a kezemnek hosszú távon azért égető lenne. 50-60 fokosnak saccolom. Amikor be van kapcsolva a vezérlő, de nem dolgozik a gép, akkor természetesen nem annyira meleg. Érdekes, hogy ha rájön a bolondóra, akkor mindhárom tengely bénázik. Kipróbáltam, hogy a z tengelyt mozgattam föl-le jó sokáig, hogy számottevően melegedjen az x-hez és y-hoz képest. Akkor épp nem volt kedve akadozni. Azt hittem, hogy az esetleg túlmelegedett motor lehet a bűnös, de nem.

bmejdz9nu

"Van úgy, hogy semmi probléma, 5000rpm-mel is vígan megy, de van, mikor 2000-nél is megakad."  
... Jesszus...:) egy szervó is megirigyelné ezt a fordulatot...:)

Lépést veszt az biztos... Ha egészen lassan forognak a motorok? (max 500rpm) Tápfesz nem változik? H1 nem melegedett? Mekkorák a motorok?

c888vyjd

Az 5000 tényleg hajmeresztő, bevallom. :)
általában 2000-3000 közé teszem az üresjáratot.  
Ha nagyon lassan forognak, akkor neincs gond. Bár akkor is "kattan"néha, olyan a hangja, mintha roncsolódva lenne az orsó, vagy valami beleakadna. A kattanás ellenére nem veszít lépést. Viszont, ha ilyan állapotában jön egy "G0" utasítás, akkor jó eséllyel lépést veszt.  
Nincs végálláskapcsoló a cnc-men, így előfordul néha, hogy felütközik a végébe. Ha van ilyen én hülyeségemből adódó lépésvesztés, akkor utána könnyebben csinálja magától.  
Volt egy olyan eset is, hogy lefuttattam egy marópályát pár centivel a munkadarab fölött, hogy pontosan tudjam azt pozícionálni. Hogy ne menjen fölöslegesen a marógép, ahogy megkapta a marógép a bekapcsolás parancsot, azonnal ki is kapcsoltam a marómotort a "relé ki-be" gombbal a madh 3 felületen. Ez nem tetszett neki, utána megint jött a lépésvesztés. MAch3 kikapcs, majd újra bekapcs, lefuttattam újra, ezúttal nem bántottam a relét, nem volt gond.
 Ismét kipróbáltam, hogy amikor bekapcsol a relé  , akkor manuálisan kikapcsolom, akkor megint döglődött. Lehet, hogy csak véletlen egybeesés, nem tudom.  
Ha nem a bekapcsolás után azonnal kapcsoltam ki a marógépet, hanem pár sor program lefutása után, akkor nem volt hiba.

bmejdz9nu

Talán látni kellene a vezetékezést... a tápegységet...a motorokat... mit hajt... így nehéz bármit is tippelni...:)
Egy biztos 1000rpm felett semmi sem biztos a léptetőmotoroknál...

000000000

Az elmondottakból nekem egyértelműen a PC Step jeleinek a nem egyenletessége a gyanus! Ne feledd, a DriverTest.exe csak 1 tengelynyit terhel! Ha a géped megkapja mind a 3 tengelyre a mozgást, lehet, hogy 100%-ba megy a CPU és lépsvesztés lép fel (ezért jön csak néha a jelenség)! Megmunkálás közben is nézd a CPU terhelést!

000000000

A kernert ne járasd 25kHz felett, ez is csökkenti a terhelést (max. 35kHz-el) és így is teszteld (és figyeld a CPU-t)!

bmejdz9nu

Step jel szélesség? Nekem akkor is csinált hasonlót...

000000000

Ja! Természetesen korrekt setup mellett igazak amiket írtam!!![#eljen]

bmejdz9nu

... és már van neted? ismét :)

000000000

Kb. 1h-ja![#vigyor3]
Most csomagolok ki... hamarosan "nyitok"![#wow3]

2nbj3n5m

T.Tpeter.
Nálam is előfordult hasonló,mozgáshiba de
miután földelt konektort használok már
nem fordult elő.
Janko

bmejdz9nu

[#wink] ... Na akkor még éppen jókor töröltem ki a "paráznaságokat" ... [#bohoc] ... Üdv!

3k74cecek

Számomra hihetetlen az 5000-es fordulatszám. Nincs itt valami tévedés ?
Nem 5000 mm/perc akar lenni?
Mekkora motorok ezek?
Milyen áram, fesz értékű, és mekkora tápról hajtod ?
Mekkora az orsó emelkedése?
Ekkora fordulaton már nulla a motor nyomatéka, ha egyáltalán képes elérni ezt a fordulatszámot.

c888vyjd

bocs, hülyeséget írtam.  
igen, 5000mm/percről van szó
levettem a kernelt 25000Hz-re, újratelepítettem a mach3-mat, most úgy néz ki, hogy rendben van. Túl sok időm nem volt a tesztelésre. Még kísérletetem.

0gbwyh99

Üdv. mindenkinek!

Azt tapasztalom hogy egyre többen térnek át szervó meghajtásra. Kezdő amatőr létemre némi magyarázatot kérnék a szakiktól hogy ez valyon mennyire drágább mint a léptecses megoldás , és hol érdemes alkalmazni ? A legnagyobb kérdésem talán még is az volna hogy melyik fajta szervo motor a "jó" ? Talán a DC már elfogadható ? A szervókat, gondolom, valamilyen beépitet encoderrel és reduktorral kell venni ? Mégis mekkora telyesitményű motor elég egy 30 kg-s Y-hid mozgatására ? Ezeket is step-dir progival (Mach3) lehet vezérelni ? Hol lehet ilyen mocikat venni ?
Hálás köszönet minden segitségért !!!!!