Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

0gbwyh99

Ez igen, gratulálok, ez a te géped? Én a fogasszij és a fogasléc között vacillálok .A baj az  hogy hogyan számoljam ki az áttételeket? Hasonlóan mint a sima szijtárcsánál - megmérem az átmérőket és elosztom? Mi a helyzet a fogasléccel? A modulok mit játszanak a számitásban ?

000000000

Szerintem felejtsd el a 3,5 méteres orsót! Ilyen méretnél legalább  40-50 milaj átmérőben gondolkodnék melynek megforgatásához a tengely hatalmas tömege és inerciája miatt piszok motornyomaték kellene. A plazmavágódra pedig szerintem a legjobb megoldás a kétoldali, kétmotoros, mondjuk 4 modulos, bordásszíjas meghajtás. Mivel ebben az esetben még a legkisebb bordáskerék egy körülfordulásához is igen nagy út (mondjuk 15 cm) tartozik, a motorodat is keményen kell áttételezned ahhoz, hogy kellő nyomatékod és megfelelő pontosságod legyen. Ha a 200-as léptecsedet csak féllépéssel vezérled akkor az áttétel nélküli (direkt) pontosságod 150/400=0.375 milaj lenne. Ekkor sajnos csak 1:37.5 szeres leosztásnál kapnád meg a kívánt 0.01 mm-es pontosságot. Azonban ha pl. mikrosztepes vezérlőt használnál 2000-es mikrolépéssel, akkor már csak 1:8 szoros kétfokozatú leosztás is elég lenne a kívánt pontosság és nyomaték eléréséhez akár 2 Nm-es  motorokkal is. Fogasléc esetében hasonlóan kellene eljárnod. Kérdés csupán az, hogy a fogasléc vagy a bordásszíjas hajtás, mint megoldás, az olcsóbb. Azt azonban tudnod kell, hogy a gyártók sem a bordásszíjra sem pedig a fogaslécre nem garantálják a 0.01 milajos pontosságot.

0gbwyh99

Köszi Géza a magyarázatot . A link amit sasi belinkelt, kinek a műve? Ő meg tudná nekem mondani milyen léptecseket (féllépéses vagy mikrolépéses vezérlő), milyen áttételeket használt ?

bmejdz9nu

Na most jópofát kérdeznék... :) ... A Z egyértelmű... felső állás...:)
Hová illik tenni a referncia kapcsolókat?
A WinPC-NC-nél a baloldalt elöl a "default" beállítás...  
Gondolom akkor oda... de az nálam X és Y nál pont a motor túlsó oldalán van... ezaz ami érdekes... jó ez így?
A WinPC-NC a gépi nulla pontot csak bal oldalra hajlandó tenni... (vagy nem találok valamit... persze ott jó is...)

Motoros

Hali Sasi! Ez olyan profi hogy gyártani kellene!
A kérdésem: a felületkövetést hogyan kezeli a Dosos Winpcnc? Vagy az teljesen függetlenűl megy a progitól?
A Dosban a nagyméretű fájlokat hogyan kezeli azaz hogyan lehet kivágatni? Ezt azért kérdem mert egy Dosos gyári gépen a 60..70 Kbájt feletti rajzokat már nem lehetett beolvasni, ez főleg sok szakaszból álló grafikáknál volt gond.

robroy007

olyanoktól kédeznék akik automata szerszámcserélős géppel már találkoztak valaha  

a következő a problémám

amikor szerszámot cserél a gép akkor nekem ugye csak fel kell emelkednie az orsónak x irányban beállni a szerszámhoz  letesz aztán x irány  másik szerszám felvesz aztán mehet tovább a munka  
ami nekem nem tetszik az az, hogy eközben y irányban elsétál 0 pozicióba aztán a szerszám csere után meg vissza ez nem is lenne baj ha nem töltene el vele sok időt és ráadásul amíg vissza nem ér az y addíg mást nem is csinál csak vár

és nem a g kódban van a a dolog mert ott csak T(akármi)M6 szerszámcsere parancs szerepel

000000000

Koszi!

#2303: kerd meg, hogy irjak at a szerszam makrot. Szerszamcserekor, T1, T3, stb parancsoknal automatikusan ezt a makrot meghivja a vezerlo. Ez a programodtol fuggetlen.

sasi

Motoros és Svertel István!
A plazmavágónak az elektronikája és a mechanikája német hobby gyártmány kissé felturbózva, a többi része hazai terv és kivitel. Az elektronika csak teljes lépést tud, a szoftver Mach 3-ra lett cserélve.  
A leragasztott bordásszíjon (X tengely) a kocsi borászszíja, mint valami lánctalp, nagyon határozottan, kottyanás mentesen, és finoman mozog, vezet. Az Y mozgatás is praktikus.
Talán annyit lehetne javítani a konstrukción, hogy az x vezetéket az asztal síkja alá lehetne helyezni, így védett lenne, valamint az asztal is könnyebben hozzáférhető – nem kell minden anyag felhelyezésekor kihúzni.  
A motorok 1,5 Nm körüliek, 1:3 lassító áttétellel.
Igazad van Misi, ez egy életképes, és egyszerű, könnyen elkészíthető konstrukció.

3vv2btrhv

Hogyan és mivel ragasztottad oda a szijat ??
Talán ez a kulcs kérdés !!!

sasi

Tesa kétoldalas öntapadós...

000000000

Egy 12Nm (Nema)lépteccsel és egy konkurens vezérlovel akadt probléma.....   Kézzel simán lefogható a tengely és ha megáll, rögtön elkezd forogni a másik oldalra. Mi lehet a bibi? Ilyenrol még nem is hallottam, hogy irányt vált... Sajnos én is csak telefonon beszéltem vele. Nincs valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?  Koszi szépen!

000000000

Hát ez bunkóság !!! Akkor kérdezd a konkurens gyártótól.....

Szalai György

A minimális nyomaték és bizonytalan forgásirány tünetegyüttes alapján, nekem az összekevert fázissorrend ugrik be elsőnek. Biztos jól van bekötve az a motor? Nagyon alacsony léptető frekvencia (step) és stabil, változatlan irányjel (dir) mellett meg kéne győződni róla, hogy helyesen lépked-e. Minden léptető impulzusra azonos irányba ugrik, és azonos lépésközöket tesz meg? Vagy ezen már rég túlvagy? Telefonon nehéz lesz meggyógyítanod. Inkább imádkozz érte.

000000000

Egyértelműen a rossz motorbekötésre utal a jelenség.

000000000

Köszi mindenkinek!  Este lekuldte a képeket a bekotésrol, és ha jól látom, igazán rosszul van bekötve. Majd felhívom és beszámolok, mi lett az eredmény.[#wave]