Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

üdv!
ja a lényeget nem irtam,hogy léptetö mocik unipolárisan a maga 70%-os  "hatásfokával" kalkulálva.távmunkábanépül a gép ezért lenne fontos tudni kb kn értékét a motornak.alapvetöen eps xps lesz marva ezért lehetne "gyors" a motor  de lépésvesztés nélkül.
mit tudnal javasolni?  
üdv!  
ui: a gép 2000x1500x 500 x y z   xy=szijhajtás

000000000

És mi vezérli az ablaktörlő motorodat Laci?

D.Laci

Milyen vezérlőt használsz majd, mikro stepes?
A szíjhajtásnak lesz áttétele?

D.Laci

Saját készítésű XXXX szervó szabályzó. :)

000000000

üdv !
h1 vezérlöt. laci a #2235 ben a 300 az motor fordulatonkénti lépés = 300lépés/mm? a felbontás miatt kérdezem a léptető moci 200lépés/ford felett lépést téveszt. -szerintem keverem a szezont a fazonnal - magánba felvilágosithatnal- please[#worship]a szervó szab is érdekelne.
üdv

HJózsi

A moci fél lépés vezérléssel 400 impulzusra tesz meg egy fordulatot. Az orsó az 1:3-as áttétel miatt 3*400 azaz 1200 impulzusra tesz meg egy fordulatot amihez 4mm menetemelkedés tartozik. Az 1mm-re jutó lépések száma : 1200/4= 300 lépés. Az elméleti felbontás 1/300 = 0.00333 mm tehát bőven elég lesz.
A maximális sebességet a léptetőmoci határfrekije adja meg korrigálva a terheléssel, amit adatlap híján próbálgtással lehet meghatározni a rendszerre és célszerű 30%-al kisebb értékre állítani...

000000000

köszönöm szépen[#worship]

000000000

Szal lenne egy kérdésem, ami láma...
Hány fok lehet egy villanymotor fémháza max?
Úgy értem végeztem kísérletet a flexibilis tengely, villanymotor, marófej összekötésével, minden nagyszerűen klappol ahogy látom, a 80-as tokmány csak úgy süvít, lefoghatatlan, de szerintem, a villanymotor nagyon melegszik, igaz, a marógépfej háza is melegszik... A flexibilis kábel viszont éppenhogycsak.
Teli vannak zsírral.

Szal a kérdés újra: ha a villanymotor (220 v, 550 w, 2950 rpm) háza kb. 60-70 fok, az oké?

000000000

Szia!
Ez így nem egyértelmű.
Miféle motorról van ez? 3 fázisú aszinkron vagy
segéd kondenzátoros kétfázisú?
Fordulatszám vezérlőn keresztül hajtod?
Közben terhelted is, vagy csak üresen forgott?

000000000

Egy siemens, 220v/550w/2950rpm, segéd kondenzátoros kétfázisú (ezt nem teljesen értem, én úgy gondolom, egyfázisú motor, de símán tévedhetek... szimmetrikusan a két oldalán van 1-1 kondenzátor), símán a konnektorból megy:-) A 80-as tokmányt tettem rá csak egyelőre, nehezéknek (ez kb. 5 kg), és kettő erősen összeszorított falappal próbáltam fékezni, eléggé sikertelenül vagy 10 percen keresztül.

Ha ez így nagyon lamer leírás, hétvégén lefotózom a miskulanciát és elküldöm magánban!

Köszönöm előre is a türelmed:-)

000000000

(ui.: ha tudtok nagyon alapfokú villanyról szóló művet, írjátok le a címét, muszáj lesz valamit megtanulnom legalább a villanymotorokról, azon kívül, hogy ha a szellem kiszáll belőle füst képében, akkor nem működik:-) )

HJózsi

A táplálás egyfázisú, a motoron lévő kondi egy 90 fokos fázistolást csinál az állórész és a forgórész között, hogy kialakuljon a forgóvektor amitől a motor egyáltalán elindul. Tehát minden "egyfázisú" motor kétfázisú... :)

000000000

Értem már.
Józsi megválaszolta a két fázis - egy fázis
kérdésedet.
Szóval ezek a segédkondis motorok azért
nem éppen ideálisak..., ugyanis a 90 fok eltolás
nem pontos, és ráadásul terhelésfüggő a
fázisszög. Léztezik ezekhez is elektronikus
frekiváltó, csak ritkább cucc, de lehet ilyet
csinálni is. Ott mindig 90 fok a fázistolás.
Egyébként meg ezeket a motorokat nem igazán
CNC technikára találták ki, amolyan mosógép,
centrifuga, ventillátor, labortechnikai cuccokhoz
kiválóak az egyszerűségük miatt.
A 80-as, 5 kg-os tokmánnyal azért vigyázz
ekkora fordulaton, tudod: "Repül a nehéz kő..."
Ráaádsul ennek csak tehetetlensége van,
állandósult szakaszban nem jelent terhelést.
A motorokról meg nehéz egy átfogó irodalmat
találni, szerintem típusonként érdemes keresgetned,
a keresőkkel sok anyagot találhatsz a Téged
érdekelő típusokról.

000000000

Köszönöm a válaszokat mindkettőtöknek:-)
Hmmmm... megpróbálok itt utánnaolvasni, milyen motorokat használtok marómotornak, ami erős, van nyomatéka... majd kérdezek:-)