Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Most hogy jobban megnéztem 2cm-ről is áthúz.Ez már lehet ,hogy sok lesz.

ncw4w5nca

Zoli a linkelt rajzon A lamp dimmerre szükség van, vagy az elhagyható? Ma meg van két alkatrész, 100 alatta 10W és 2000 alatta 10W ezek mik volnának?

jani300

Az a  lamp dimmerr egy elektronikus világításszabályozó ? A két alkatrész ellenállás lehet . A jelöletlen érték Ohm , a W Watt a teljesítménye . A gyári trafóm lehet hogy jó ,működik de 80 voltról ment ,egy 4,7 nanós 4 Kv os kondi elszállt , kicsíptem ,kell másikat vennem .

s73tgf9vg

Sziasztok!
Savállóhoz milyen gravírtűt érdemes használjak?
Gravírtű anyaga?
Tű alakja?
Milyen kenő/hűtő folyadékot érdemes használjak?

B.Zoltán

Még ott tartok ,hogy egy 4mikrós kondit sorba kötöttem a skoda trafó primer oldalával, egy triakos szabályzón keresztül.Ha a szabályzó maximumon van, akkor csak bekapcsoláskor keletkezik egy szikra, de amint eltekerem a maximumról folyamatos lesz a kisülés.Ezek szerint ha a szinusz megvan hasítva, azt nagyon szereti.
Majd haladok tovább a kapcsolással,de nagyfesz kondim most még nincs,valamit ki kell találni, hogy legyen.

zoli0302

Szia !
Semmi probléma a saválló lemezzel, legalább 60 fokos keményfém gravírtű remekül viszi 15000 fordulat 0.5mm fogás 4mm/s előtolás

jani300

A fiam talált 15 nanós 10 Kv os kondikat 200 ft körül . Segített megrendelni 15 db.-ot

ANTAL GÁBOR

Zoli !  Pont úgy viselkedik az ahogy kell !  A triakos szabályzóban van egy RC fázistolás és egy diak .  A diak akkor gyújt be amikor a fázistoló kondin a feszkó eléri a kb 32 V ot . Ekkor bekapcsol a triak és a kondi ( brizánsan )  rákapcsolódik a hálózati feszültségre. . Nem mindegy hol kapcsolunk . Kb akkor a legideálisabb amikor a szinusz maximumánál vagyunk mert akkor fog a legnagyobb áram kialakulni és a trafón akkor kapod a legnagyobb feszültséget . Vagyis úgy kell beállítani a potmétert hogy Fi = 90 foknál a fázistoló kondin a feszültség elérje a diak billenési pontját. Ha ezt a potiállást rögzítenéd és most egy izzólámpát tennél fogyasztónak akkor igencsak csodálkoznál mert gyengén világítana a lámpa ( a triak a szinusz csúcsán kapcsolt be ) Persze nem ennyire egyszerű a helyzet de az biztos hogy ha fi = 0 fok  vagy fi = 180 fok környezetében kapcsolunk akkor kicsi lesz  a szikra  

B.Zoltán

Köszönöm a szakszerű magyarázatot.
Azt gondoltam ,hogy a szinusz maximumnál lesz a legnagyobb a feszültség,de hogy ekkora.
Kell ekkora feszültség annak a Tesla körnek?

ANTAL GÁBOR

Jani !  Vigyázz a kondikkal mert sok lesz  ha a Teslás nagyfrekisben gondolkodol .   Leírom hogy miért: A nagyfesz gyakorlati okok miatt nem tartalmaz  nagyfeszültségű egyenirányítót ( az lenne a legkényesebb pont ) A kondi  feltöltést egy impulzus végzi  ( nem lehet több impulzust munkára fogni ha nincs nagyfeszültségű egyenirányítás .) Ha azt akarjuk hogy a nagyfesz kondi 10-15 kV ra töltődjön  akkor nem lehet egy határkapacitás fölé fölmenni mert kicsi lesz a töltöttség és nem ugrik át a szikra a szikraközön .
  Két oldalról is alá tudom támasztani  
   E mágneses = E capacitív  
Ha hagyományos gyújtótrafóval hagyományos ( Zsiguli ) gyújtást csinálunk akkor a megszakítás pillanatában a mágneses energia  E = 0.5* Inégyzet * L   L kb 9 mH   I= 4 A   E= 72 mWs   No ezt áttranszponáljuk mondjuk 12 kV ra egy kondiba . E = 0.5*C*U négyzet   amiből C = 2*E / U négyzet    vagyis 2*72 /12*12  *10ad-9  vagyis 1 nanófarád .   Ha nem hagyományos Zsiguli gyújtásból hanem egy tirisztoros gyújtásból indulsz ki  akkor ott a primer energia egy 1-2 mikrós kondi ami 300-350 V ra van föltöltve   ( U =  320V  C = 1.5 mikró   E = 76 mWs  )   Nekem az ESAB os gépben 1 nanó van   ( 2 órája direkt szét szedtem )  

jani300

Üdv ! Természetesen elfogadom amit írsz .
Egy (a kisebb) részét talán értem is .
A rendelt kondikról annyit mondanék , hogy elírtam . Az a 15 nanó csak 1,5 .  
Az iskrában lévő nagyfrekis dobozt próbáltam beüzemelni . Kíváncsi az ember , ha már megvan:)
Teljesen külön egység . A fedél nélküli üzem ellen mikrókapcsoló véd , saját üvegbiztosítéka van . A feltalálási állapotában (valahol olvastam és nagyon találó) mikrókapcsoló leszigszallagozva , fedél nincs , üvegbizti szépen megpatkolva , a trafó primerje szépen megsülve .De valószínűleg még nem menetzárlatos a trafó . Néztem több nagyfrekis egység rajzot ,mind 220 volttal működött . Hát az iskra nem . 80 volttal működik , de van több megcsapolása . Megpróbáltam elindítani de nem működött . 4 db 4n7s 4KV- értékű kondi van benne , az egyik átütött , ezt kicsíptem . Ezután már a szikraköz átüt , de a gyújtóív csak tized milliméterekről jön létre .  Jelenleg itt tartok . Az 1,5 nanós kondik voltak elérhető áron , és az országban ,azért lett ez . Azt azért érzem hogy az az egy kondi hiányzik ,ha lesz mivel pótolni kiderül jó e a trafó . Ez az egység váltóárammal is tudott hegeszteni ,ott valószínűleg folyamatosan ment a nagyfrekvencia , hogy törje az alumínium oxidot . Egy nagyfeszkábel jön ki belőle nem a munka kábelre volt induktívan csatolva .
Talán így érthetőbb mindha csak részleteket írnék . Az csak egy adalék hogy pár hete volt
a méhben egy vödör awi pisztoly , de nem is érdekelt . Most azért már bánom hogy nem vettem néhányat .

jani300

Ha esetleg van rajzod arról az ESAB-ról , azt szívesen megnézném :)[#wave]

s73tgf9vg

Köszönöm a segítséget, így már boldogulok!

ANTAL GÁBOR

Azt hiszem fölteszem a tárba mert már két kollégának is elküldtem . Ha 4 db  4.7 nanó volt sorban az is az én álláspontomat bizonyítja mert az eredő az kb 1.2 nano .  Ha beteszel az újból ( a hiányzó helyre) 3 db ot párhuzamosan akkor minden Ok . De csinálhatsz új egységet is  2db sorban és két egység párhuzamosan   ( eredő 1.5 nanó 20kV ) vagy 3 sorban és két egység párhuzamosan  ( 1nano 30 kV )    Hol veszitek? pár darabot lehet én is vennék .

ANTAL GÁBOR

Föltettem de nem volt kedvem javítani : a nagyfesz kondi ( mint említettem ma kibontottam az ESAB ot ) csak 1 nanó  . A rajzon amit vagy két éve Lámpásnak csináltam 1.5 nanó van rajzolva (  akkor  fejből csináltam ) . Ja és szerintem a dimmeres megoldás is életképes  ( pillanatok alatt felépíthető .  Az ESAB nak mindkét változatát alkalmam volt látni  Az egyik az enyém a másik pedig az egyetemen működik . Közös bennük hogy a szikraköz egy az elektródájától megfosztott közönséges autógyújtó gyertya. A  rácsatoló tekercs  vastag  nagy átmérőjű légmagos  ( fejböl 11 menet ).  Átfolyik  rajta a főáram .  De meg lehet csinálni egy komolyabb ferritmaggal is