Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Akkor most mi van? Mindkettő helyes?

4um5b65d

Ez olyan mind a "VAKOND" meg a "VAKONDOK".  Vagy mint a "James Bond" meg "én" ....mindkettő helyes ! :))))))

svejk

Mielőtt valaki megszólít: újjal helyett ujjal :(
Mondom hogy figyelek, csak fáziskésében :)

z3ac46j2r

Kellemes ünnepeket mindenkinek!
Szerintem "CNC-zünk" tovább.
Főleg azért, mert naon érdekel Yumi gépének a sorsa. Az én gépem is ott született, pillanatnyilag két hónapos. Kottyanás kb 0.4mm szinte mind három tengelyen.
Az a kérdésem, mi a tűrés küszöb? Tisztában vagyok azzal, hogy ez egy hobby CNC, de mindig szeretnék gravírozni egy 2mm-es kört. A gépet főleg nyákgyártáshoz vettem, ott pedig ez folyamatos követelmény. Szerintetek hol húzzam meg a határt, "hát ez ilyen és kész" , vagy kezdjem el tunningolni (golyos orsó, stb)?

000000000

Szia!
Ha valami problémád van a géppel,mért nem nekem szólsz.Persze tudom megbeszéltétek már a barátoddal,hogy ez egy rossz amit csinálok,ne is törödjetek semmivel nyugodtan szereljétek,majd amikor ki fogytok belőle,akkor meg mondjuk hogy rossz a gép.

4um5b65d

Benne vagy még a tűrésmezőben. Csak olyan alkatrészeket tervezzél a nyák-ra aminek jócskán hajlik a lába, és használj bátran 5mm átmérőjű forrszemeket és akkor nem lesz semmi hiba a dologban.... :)))))

000000000

Na végre elkezdünk szakmai dolgokról is beszélni!Nem csak a másik bírálásáról.Szerintem ez a fórum arról szól,hogy a problémákat megoldjuk.

z3ac46j2r

:-)
Laslie
Nem tudom válaszod melyik fele a komolyabb :-)
balinttibi
Hogy van-e problémám a gépemmel? Na ezt próbálom kideríteni. De abban biztos lehetsz, ha veled problémám lesz akkor felhívlak, nem itt üzengetek.
Ugyhogy fel is állok innen és megyek marni mint a vipera.
Szép napot!

vthgizrff

Szerintem a 0,4mm holtjáték nagyon sok. Az én gépemen saját készítésű trapézmenetes orsó van teramid anyával. Igaz 24mm átmérőben. Amikor ujj volt a gép 0,02-0,03mm volt a lógása. Most 3-400 üzemóra után sincs 0,1mm.

4um5b65d

Úgy látom, te simán tudsz olvasni a sorok közt :) ,de ez a mutatvány nem mindenkinek sikerül....

4um5b65d

Ez poliamid anya egy hálás dolog mert nem is kerül sokba és egész jól bírja a gyűrődést. Nem egyszer láttam már olyan alkatrészösszeállítást ahol az acél tengely és a teramid perely közül a persely került ki győztesen. A tengely fogpiszkálóvá kopott a persely meg szinte eredeti méretében maradtt. Dress kolléga meg nem kérdezte komolyan, amit kérdezett csak már unja, hogy ennyire szoros az illesztés az alkatrészeken... :))))

279nwbpsa

Szervusztok!
Az öregem esztergályos.Ő azt mondja,hogy a bronz erősebben kent helyeken ideális.Szerinte is a műanyag jobb.Egyébként jó illesztés esetén grafit kenést is lehet használni.

csg67

Tisztelt Dress!
OFF
Kissé meglepett az idézett szótár, ezért felütöttem az Akadémiai Kiadó MAGYAR HELYESÍRÁS DIÁKSZÓTÁR (első kiadás 2003, változatlan utánnyomás 2006, ISBN 963 05 8391 7) 434-dik oldalát:
...
szervíroz, szervírozta, szervírozza
szerviz, szervize
szervizhálózat
szervizszolgáltatás
szervokormány
szervomotor
...
Melyik az a szótár, amelyikből az idézet való? Kíváncsi vagyok rá, mert úgy tűnik, végre ráadaktam a nyomára, hogy miért írják olyan sok helyen "szervíznek" a szervizt.
Rendkívül hálás lennék a forrás megadásáért!
ON

4um5b65d

Az öreged bizony jól tudja, valójában a bronz az a folyamatos kenést igényli és amikor rövid időre megszűnik a kenés akkor pillanatok alatt képes kopni. Kivétel ez alól a porkohászati pronz amit már gyárilag olajjal impregnálnak, azt szárazon is be lehet üzemelni. Ilyet használnak például az autók önidító perselyezésénél,háztartási kenyérsütőknél, szobai ventillátorokban. Igaz, hogy ez nem alkalmas a durva felületeken való futtatásra és nem alkalmas nagy terhelésekhez.

279nwbpsa

Említettem az imént a grafitot. Én poros környezetben használom.Nem kell olaj ami fogja a port,mégis megfelelő akenés.Ráadásul ingyen van.