Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

rcnn85cxp

Sziasztok!
Ide is beteszem, hátha ezt többen olvassátok!

segítsetek, béna vagyok!  
mac3 programom meghülyült, vagy csak én bénáztam valamit el. A gondom az, hogy amikor referenciára állok, akkor alaphelyzetben először az X tengely megy referenciára, rámegy a végállásra, majd visszalép róla. ezután jön az Y tengely. elindul a referenciára, rámagy a végállásra, de nem jön vissza róla. a konfigurációban már kikapcsoltam az x--, y--, z++ lehetőségeket, hátha az zavar be. ezután nem állt le vészstop-al, de az y referencia ekkor sem ment vissza a végálláskapcsolóról. a diagnózis felületen egyértelműen mutatja a kapcsolók műküdését, minden rendben megy, hardweresen nincs gond. a mach3-at, a legújabb verziót feltelepítettem, a gond ugyanaz. nem jön le a végállásról a tengely. lehet, hogy a setup közben bénáztam el valamit, és miután az újratelepítésnél is ugyanaz volt a hiba, gondolom, a gyorsszetup miatt vitte magával a hibát. tudnátok-e valami okosat mondani, hol lehet beállítani, mennyit menjen vissza a végállásról a program?  
mechanikus

000000000

Hantolasrol senki - semmit?

4um5b65d

Biztos, hogy a hántolásról szeretnél infót ? Nem véletlen a gyalulásról vagy vésésről ?  Hántolni nem igazán szoktak mostanság, hacsak nem a nyersanyag öntődék....

fifp6rjch

Hali!
Nem nagy segítség, gondolom én, de én annyit tudok a hántolásról, hogy kell hozzá egy gyémánt lapka, vagy Coromant lapka, ezek olyan 20x30x2mm méretű tükörfényes hántolólapkák, kell hozzá egy nyeles hántoló, vagy egy elektromos vibrációs hántológép [apácskámnak mindkettő van [#buck] ], kell hozzá egy tökéletesen sík referenciaplatni, ezek különböző alakzatban és méretben vannak, attól függően, hogy a gépágy mely részét kívánjuk hántolni, valamint kell hozzá valami kék tintaszerű anyag, ennek nevét nemtudom, meg iszonyat sok türelem és kitartás, valamint a kézi hántoláshoz jó kondíció. [#nyes]

Namármost a referenciaplatnit felkened ezzel a kék trutyival, vékonyan, majd szépen ide-oda, körkörös mozgással, szán esetén természetesen ide-oda huzigálással, felkened azt a kék izét a hántolandó felületre. Értelemszerüen, ott fog rajtamaradni, ohol a hántolandó felület puknis, dudoros. Ezután nekifut az ember, és hántol, hántol, hántol, néha picit pihen, addig ,amíg el nem hántolja a kék foltokat. Ezután minden kezdődik elölről.

Referenciaplatni beken, felületre tili-toli, majd hántolás. Ezt addig kell csinálni, míg a referenciaplatniról, a hántolandó felületre átkent kék tinta, szinte összefüggő szép kék felületet ad. Egy szépen és igényesen hántolt gépágy, vagy szán, ekkor olyan, hogy a kék felület úgy néz ki, mint valami térhálós festmény, vagy mint a kalapácslakk festett felület. Uhhhh. Ezt azért így nehéz leírni, de gondolom érted. [#vigyor5]

airfoil6205

Valami tubusos olajtartalmú festék volt és a színe párizsikék. gumihengerrel oszlattuk el az etalonfelületen és az számított, hogy egy négyzetcentiméteren hány folt kékült meg, de sajnos nem találok sehol referencia adatokat. Mi még sima homlokélű hántolót használtunk amit készíthetsz laposreszelőből ha rádiuszosra köszörülöd a végét. Már 32 évvel ezelött is elavult technológiának számított csak a gépész alapképzés miatt foglalkoztunk vele, de okosodtunk töle és megérte.

000000000

Igen, a hantolas erdekel biztosan. Nem konkret munkarol van szo, csak hobbybol szeretnem kiprobalni. Tusirasztal, tusirtinta adott. Szerszamok is vannak Csak nem vagyok teljes egeszeben tisztaban magaval a hantolas menetevel. Az oke, hogy felkenem, nezem adott teruteleten a felfekvo pontok szamat. De hogyan hantolom? Nem attol felek, hogy az anyag fogy el... (:  
Lattam kulonbozo, gyonyoru feluleteket: felkoros, racs, veletlenszeru kagylos. Illetve tobb kepen lattam, hogy a kezi hantolo kozeptajekon fej van kotve - ergo egy forgaspont van kialakitva.  

Antal: mi a trukk? "Hogyan kell mozgatni?" ((:

airfoil6205

A nyél végét a tenyeredbe fogod, másik kézzel annyira közel fogsz az élhez, hogy akadálymentesen elmenjen a kezed az anyag felett és 45 fokos szögben tartva a hántolót toló mozdulatokkat végzel mindig átlós irányba dolgozol mint a reszelésnél és nem az egész megkékült felületet kaparod hanem kb. 3x3 mm felületeket sakktábla szerűen jobbról-balról kaparva, hogy a fénytörésből lásd mit csinálsz. A forgáspontos megoldást nem értem, esetleg arra gondolok, hogy díszítésnek szoktunk befogni fúrógépbe rúd végére ragasztott polírpapírt és szépen soronként nekinyomtuk az anyagnak és így díszítettük de ez nem hántolás volt. Hántolni csak gépágyat vagy hajtókar csapágyat szoktak komolyan, díszítésnek meg csak a fantázia szab határt, az inkább finom csiszolás, de a mai korszerű gépeket sajnos nem ismerem.

000000000

A kialakitott forgaspont, a lanc vegen a hantolonal:
http://i56.photobucket.com/albums/g199/albinolynx/f84fcc42.jpg" TARGET=_fnew>forgaspont kialakitas

Felulet:
http://i56.photobucket.com/albums/g199/albinolynx/scrape-mill.jpg" TARGET=_fnew>felulet

Ez utobbinal erdekes a helyzet. Pl.: tuzolto autok kulso aluminium dobozat szoktak ilyen modon "feluletkezelni". Karcolasnak, serulesnek kitett feluleteknel elonyos. De errol irtal Te is eppen.

000000000

Sorry, elsonel beneztem a forgaspontot. Nem iszom rendesen mostanaban... (;

000000000

airfoil6205

a #2124-ben mutatott mintát szoktuk csiszolással előállítani ahogy leírtam, annak idején. Sajnos nem találok semmi referenciát és az angol stripping-re is ha rákeresek mindig csajok jönnek nem hántolás. Ha valaki tudna néhány idegennyelvű kulcsszót adni a HÁNTOLÁS-ra ne fogja vissza magát, gépészek vagyunk csak leküzdjük a nyelvi akadályokat!

000000000

Hantolo szerszam: scraper
Hantolas: scraping

Kivancsi vagyok Te talalsz-e valamit. Van egy konyv: "Learning the Lost Art of Hand Scraping" c.

airfoil6205

Ez a könyv is csak 48 oldal, ha jól látom, a magyar változat GÉPLAKATOS SZAKMAI ISMERETEK I.  1965 itt csak 6 oldal van és postaköltséggel 515 HUF vettem a Vaterán, ha megjött majd közkinccsé teszem.

airfoil6205

http://www.moglice.com/newsite/pages/straighttalk.html" TARGET=_fnew>Itt a referencia csak természetesen négyzetinch-ben.

ag8iuddv9

Sziasztok!
Egy vonalas betűt szeretnék gravírozni,milyen programmal tudok ijet irni? A segítséget előre is köszönöm.
üdv: