Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Én a helyedben műanyag anyát használnék, bár nem ismerem a némely hozzászólásban leírt ZX 100-as anyagot, de ha az valamiféle teflon származék akkor biztos nem használnám egy esetleges durva orsó felületen. Oda a poliamid tök jó! Teramid,Danamid, meg minden aminek amid a vége. Még az ára is sokkal kedvezőbb.

000000000

Autosbolt zsírspray...teflonos fehérzsír.
Cirka 1500 Ft a 0,4 literes flakon

000000000

Az ...amid végűeket motorolajban kikell főzni
használataba vétel előtt ~70 Celsius,  2 órán át.

A POM-C anyag még jobb ilyen helyre...

ra8nsmk6w

Egy elérhető árú kenőzsir amit évek óta használok csapágyak és csúszóelemek kenésére, a fehér szine ne zavarjon. OKS 470. Az SKF boltokban is kapható. Ha az orsó olyan mint a reszelő az semilyen anyagnak nem használ, A zx 100, müanyagban a legjobb. Keresd Motoros Misit biztos tud segiteni                          

Egyújabbgépépítő

Keresd Motorost. Kitűnő anyákat gyárt, ZX100 betéttel, aluminium házban. És az ára is nagyon jó.

4um5b65d

Mitől a legjobb a zx 100 ?

ra8nsmk6w

Az ismert és az itt felsorolt müanyagok között a legjobb. Nem ismerem az ürtechnikát ezekben a mélységekben, ott biztos van jobb is.Ha megnézed komoly gyártok is csak a legjobban igénybe vett helyeken használják (jármüipar)pl egy kormányszervó csigakerekeként nem sok müanyag alternativa létezik.

Egyújabbgépépítő

Nem a legjobb de még megfizethető. 0.07 uM/Km a kopás. http://www.holes.hu/anyagtul.php?tulaj=1&csopid=0" TARGET=_fnew>Adatok.

4um5b65d

Igen, néztem az adatokat! Csak érdemes körüljárni a netet és azt is megnézni, hogy ezt a kopási adatot milyen felületi érdesség mellett éri el. Vajon a poliamid a teflon és a polietilén miért nincs abban a listában ami a HOLES oldalán megtalálható. Amúgy a xz100-at polietilénből csinálják, a zx530-at meg teflonból... Elgondolkodtató a zx100-nál, hogy miért ennyi az ára? Valaki nagyon meggazdagszik a dolgon.... :(

4um5b65d

A poliamidot nem főzzük ki motorolajban mert roncsolja a szerkezetet. A motorolaj még sobahőmérsékleten is roncsolja. Csak gyártáskor kerülhet bele de az nem motorolaj és nem főzéssel kerül bele. A POM-C pedig súrlódási együtthatóban is alacsonyabb szinten van mint a poliamid, a kopásállóságban pedig messze elmarad tőle. Ez téves infó, hogy jobb lenne az ilyen alkalmazáshoz. Ráadásul törékenyebb is. Igaz esztergálni nagyon jó.. :) Ha finom részleteket kell kidolgozni akkor a POM az a király.

4um5b65d

Hol találtál ilyen infót a csigakerékkel kapcsolatban ? Szerintem ez még nincs ennyire elterjedve.

Egyújabbgépépítő

Én már kb 6 hónapja használok ZX100 anyát. Nem állandóan megy a gépem, de azért elég sokat. Sima menetesrúd van benne aminek az érdessége szerintem elég magas. Még nem kellet utánállítani. Most készülő 2. gépben már trapézmenetes orsók lesznek, ZX100 anyákkal. Az ára nem meghatározó mert kevés kell.
Valaki mindenen meggazdagszik, ha ez a szempont és mindég ezt nézném semmit nem vennék.
Valjuk be mindnyájan szeretnénk meggazdagodni valamin, csak éppen nem sikerül.

ra8nsmk6w

4um5b65d

Na majd kipróbálom ezt az anyagot, mert itt Pécsett is jó pár anyát kellett már gyártanom ennek annak.

4um5b65d

Kössz az oldalt, sok hasznos infó van benne, mindig látok valami újat. Egyszer ez a net visz a sírba, igaz oda is kérek majd szélessávot ha unatkoznék :))))