Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Sz.József

Hát, végül is alapvetően én is úgy gondolom, nem árt ha van...
"Ilyenkor baromi gyorsnak kell lenni, és nem 101 billenytyű közül kell válogatni. "
Hogy ne kelljen a 101 gomb közül keresgélni, azért gondoltam hogy ugyan úgy kilehetne építeni mint a stop gombot...
Ergo, a FEED HOLD egy bazi nagy különálló gomb...
Ez így esetleg alkalmas lehet a "satuzós" stop gomb helyett? Persze az eredeti stop gombot sem muszáj mellőzni...

Béni

"Én azt sem értem hogy hogy nem őrülnek bele a Mach3 felhasználók a stop gomb lenyomásakori lépésvesztésbe. ..."

Amit most készítek screenset-et, azon a "Mach3-féle" Stop gomb nincs is. [#kacsint]  
Arra ott a vészstop, akkor már úgyis mindegy ...

eivmhrm04

Egyszerü,,,,,,,én nem is merem használni :)

Béni

sanka74

Szia! A mach lineáris mozgásokhoz van tervezve szerintem elsősorban. A tanácsodat megfogadom! Köszönöm.

kuv5p7226

Szerintem nem elég. Ha valami meredek futtatás van, akkor az ember ujja rajta citerázik a piros gombon, ezt SPACE-szel nem tudod megcsinálni mert úygis megnyomódik.

000000000

„A CNC szempontjából olyan nincs, hogy rosszul generált G-kód, ezt szögezzük le.”
De, csűr, csavar, az van:))

Nem beszélt itt senki a cnc szempontból rosszul generált kódról.  
De, használati, működési szempontúról igen. Az, az, nem azt teszi a gép, amit én eredetileg szerettem volna. Vagy az eredeti stl szerint kellene.  
Ez utóbbiról van szó, az eredeti kérdésben is. Valamint, az arra adott válaszokban.  

De, ha szerinted, ilyen sincs, akkor még vannak fekete lyukak a gyakorlati tapasztalatodban.  

000000000

valaki meg tudná mondani hogy eszterga hajtóművekben az előtéttengelynek mi a lényege ,  szerepe?

svejk

Jól látjátok de fatal errer estére ott van alatta az E.Stop.
Az baj én is kezdő felhasználó vagyok, ritkán dolgozok vele, és akaratlanul is a stop-ot nyomom meg a pause helyett.
(az megint más kérdés, hogy a pause hatására meg sok mindentől függ hogy mennyit megy még a gép, mire kiürül a pufferje)

Béni jól látta a dolgot és fel sem rakta a képernyőre ezt a felesleges, csak bajt okozó normál stop gombot.

svejk

Mivel Te sem vagy gyakorlott felhasználó.

A mach3 képernyőjén 3 lehetőség van a leállásra.
mindhárom a bal alsó sarokban található.

A három közül a felső a
- Feed Hold (Pause): nem azonnal áll le a gép, a Mach3 saját pufferében levő adatokat még kinyomja, ez a hossz lehet függ a setupban beállított lock ahead-tól. Adott esetben egyenes mentén lehet még elmegy 100 mm-t is a gép. A leállás egyébként a gyorsítási lassítási görbe szerint történek, tehát nincs lépésvesztés

Alatta:
- Stop gomb: megnyomásakor azonnal leáll a gép, de a leállás nem a beállított lassítás szerint történik, hanem azonnal elveszi a step jeleket.
Ez azt jelenti, hogy ha a léptetőmotoros hajtás esetén az un. start-stop freki felett van a sebesség a léptetőmotor azonnal lépést veszt.
(a servos gépeket meg feleslegesen nagy dinamikai igénybevételnek teszi ki.

Az alsó, a legnagyobb gomb:
- E.stop, ez is azonnal leállítja a gépet, elveszi rögtön a step jelet, természetesen az előbbi lesz a motorokra gyakorolt hatása.

De a fene bánja hiszen Vészstoppot nyomtam!!!

A normál stoptól annyiban különbözik, hogy ha be van állítva akkor az LPT kimeneten jelet is generál, pl. az enable jelet.

A fentiek tükrében az lenne az igazi, ha csak egy gomb lenne amelyik azonnal, de lassítással állítaná meg a motorokat és lenne egy vészstop ami fatal error esetén tényleg mindent lelő bármi áron.

Ez pl a LinuxCNC-ben így van megoldva.

Persze lehet azt mondani, hogy nem kell nyomkodni, de nekem mindig arra áll a kezem (egerem) normál leállításkor. pl. ha látom hogy valami nem stimmel, de még nincs vészhelyzet.

Egyébként meg a vészhelyzetet eleve nem bízunk szoftverre, az a nagy piros Vészstop gomb avatkozzon csak bele közvetlen a motor végfokba.

Szóval mivele nekem még nincs igazi kezelőegységem ezért már sokszor felbosszantott ez a szóbeli gomb a képernyőn.

Sz.József

Természetesem ha egyszer végre gyakorlati felhasználó leszek,
1-2 dolgot valószínűleg át fogok értékelni...
" Adott esetben egyenes mentén lehet még elmegy 100 mm-t is a gép."
Ezt, mint elméleti Mach3 felhasználó úgy értsem, hogy pl egy ilyen mondatnál:
g1 x200 f100
nem lehet a FEDD HOLD-al (pause) megállítani mondjuk félúton? (100mm környékén?...)
Ezt a mondatot csak STOP-al lehet félbe szakítani?

kuv5p7226

Uramisten... ha látom, hogy akadály van de megoldható lenne, akkor mindenképp kezdhetem elölről, mert vagy belerombol a főorsó valamibe a pufferelés miatt, vagy pedig garantált a lépésvesztés.
Ráadásul ez kerül pénzbe és nem a LinuxCNC ami jól csinálja. :-)))))

svejk

Valószínű nem érted.

Nekem 2 db gomb lenne a logikus.

- az egyik leáll lassítással (ez ugye pár mm) de nem kell újra ref-re állnom netalán hosszadalmasan bemérnem a munkadarabot.
- a másik a vészstop, azonnal satu, ekkor a fene bánja hogy mindent be kell mérni, ha megmentettem a drága szerszámot vagy 90 %-ban kész munkadarabot.

(pedig Te Linux fan vagy ha jól tudom :)) )

kuv5p7226

Nem véletlenül ilyet szeretnél, ez a logikus, ilyen van a nagygépemen is.

De azt írtad, hogy a LinuxCNC működik eme vágyott módon, a Mach az hülyén csinálja.

svejk

Ja, ja.. lehet értelmezési hibába estem a válaszod kapcsán.