Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Béni

"Nem beszélt itt senki a cnc szempontból rosszul generált kódról.
De, használati, működési szempontúról igen."

Ha a generált kód hiba nélkül értelmezhető a vezérlő számára, akkor az a kód elméletben nem hibás.

De:
- a Mach3 nem az a vezérlő program, amelyet erről tájékoztattak volna a "szülők".
- függetlenül a gép dinamikai képességeitől és beállításaitól, azok a rövid mozgások, amelyek során a gép nem tud a programozott sebességre kigyorsulni a gyakorlatban hibásnak tekinthetők. (Gyorsmeneti mozgásokra értendő.) Ezt az esetet nem sok CAM program veszi figyelembe.
- ide vehetjük a technológia szempontból hibás műveleti sorrendet is, de ez a programozó hibája (CAM esetén is.)

Tehát Danibá, ebben igazad van.

A hobby világában népszerű programok pályagenerálási lehetőségei igen szerények. Ezeknél inkább a jó modellezési képesség a lényeg.

Ha a generált kód és a vezérlő hiányosságai összeadódnak, akkor jön a fejvakarás. [#vigyor0]

"... vannak fekete lyukak a gyakorlati tapasztalatodban."

Azok a "lyukak" valóban sokat lendítenek a "gyakorlaton". [#nyes][#nyes][#nyes]

jv7pu3a5p

Hát akkor vagy bennem van a hiba vagy a rendszerben, de eddig még nem volt nálam lépésvesztés vészstop nyomkodáskor. Pedig nyák gravírnál van hogy 2x is megnyomom az elején ha nem jól sikerült belőnöm a mélységet.  
Ott pedig igencsak látszódna ha lépést vesztett, mert a következő indításnál nem ugyanott menne...
Igaz STOP-olás általában nem gyorsjáratban történik, max ha nagy a baj.  

000000000

Valaki nem tudja hogy E2n esztergánál mekkora a max. előtolás irányú erő , mert a gépkönyvben nem találom és ezt meg szokták adni.Végeselem szimuláciohoz kellene .Közelítő érték is jó lenne ,aki ebben jártas hátha tudja!

000000000

„Azok a "lyukak" valóban sokat lendítenek a "gyakorlaton".”

Ja, ja. És, a nem megfelelő számú gyakorlat, kilókban is jelentkezik bizonyos kor után.[#rinya][#nevetes1]

svejk

Mert aránylag kis tömegeket mozgatsz, optimális hajtáslánccal, jó minőségű motorokkal.
De azért majd próbáld ki, hogy elküldöd a legnagyobb tömeget vivő tengelyt G0 x(y,z)olyan távra, hogy már egyenletes sebességgel menjen és akkor nyomd meg a Stop-ot.  
Majd nyomj egy goto zero-t.
Mekkor a fordulatszámuk a motoroknak G0 sebességnél?

svejk

Basszus, az utolsó mondatodat nem olvastam, így a #20270 majdnem tárgytalan.

svejk

"- függetlenül a gép dinamikai képességeitől és beállításaitól, azok a rövid mozgások, amelyek során a gép nem tud a programozott sebességre kigyorsulni a gyakorlatban hibásnak tekinthetők. (Gyorsmeneti mozgásokra értendő.) Ezt az esetet nem sok CAM program veszi figyelembe."  

Ez a mach-nál bizonyítottan kézzel fogható tuti hibát eredményez?

jv7pu3a5p

Igen, ezért is írtam hogy nem G0-ban. De azért valjuk be, általában vészstoppolni nem G0ban szokott az ember hanem marás közben jön rá, hogy baj van. Legalábbis nálam eddig így volt, ott pedig nem nagy a sebesség, talán POMot marok a leggyorsabban, néha 3m/p-el.  
G0-ban 800 1/min pörögnek a mocik. Az X tömegem meg már bőven 20kg fölött van a 3 főorsóval. :)
De ki fogom próbálni G0-ban is...

jv7pu3a5p

De egyébként alapvetően igazad van, lehetne egy lassítós STOP is a MACH-ban.
Csak azért szóltam én is hozzá, mert eddig még nekem nem okozott gondot a "satus" megállás.

svejk

Tudod hányszor írtam én már MDI-ban g1 helyett g0-át. [#nemtudom]
Én olyan figyelmetlen vagyok, hogy már a jogsit is meg akarom magamtól vonni :)

Ha van kedved kersed meg azt a sebességet amikor elkezd téveszteni.  
A Varsányi által használt WinPCNC-nél (remélem jól emlékszem) pl. meg lehet a motortuningban adni azt a frekit amit gyorsítás nélkül le tud kezelni a mechanika.
Ezáltal nő a rendszer dinamikája.

svejk

Jó értem én, de ami gépen mostanság gyakorolgatok, ott a legkönyebb mozgó elem is kb. 400 kg.
Az Isel-es gyári gravírozó gépek, amik megfordultak nálamazok is elég érzékenyek erre.
Nem csak a hobbysta tudja elcseszni a hajtásláncát :)

svejk

Ezen a gépen egyébként szervok vannak, de a múltkor szereztem egy nagyon finom kis 3 fázisú léptetőmotoros hajtást, mindössze talán 3,1 Nm-es, és felraktam próbára.
Ha nem lenne ez a boosszantó dolog, akár fent is hagyhattam volna, olyan jól teljesített.

w987wzmm

Én is bele kotyognék. G0-án én sem próbáltam besatuztatni a gépet Linux alatt. Lépésvesztésem eddig nem volt. Vészstopot eddig 1x használtam, műszaki hiba miatt. Volt ám szikra, meg monitor mögé bújás. Az előtolás szabályzót tekergetni a legjobb megoldás. Amíg letekered, le is lassul a gép... utána még van döntési lehetőség leállítani a programot is. Kivétel, eszterga menetmegmunkálás, ott nincs 0% előtolás. Ott végigszántja akkor is.

Béni

Nem.
Ipari vezérlőknél és hajtásoknál meg bizonyítottan nem okoz hibát. Viszont szemmel látható rángatózást, esetleg rosszul beállított körerősítésnél anyagba ugrást igen.
A probléma igazából csak elvi. Manuális programozásnál ezt már "kiskoromban" is kerültem.

000000000

Hali az érdekelne hogy szerintetek mennyire van lehetőség most hogy vennék egy gépet és annak a részleteit ki tudnám termelni (kb havi 30e). Úgy értem mennyi bérmunka van jelenleg itt az országba, aki rá lát esetleg ezekre a dolgokra és megírná azt megköszönném mert nagyon közel állok hogy vegyek egy gépet, de min a részletét vissza akarnám termelni.