Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

istvan3

Jó napot, sziasztok!

Szeretnék pár véleményt kérni tapasztaltabb építőktől.
Már tervezem egy ideje egy hobby cnc gép összerakását,és lassan körvonalazódik, hogy mit is szeretnék.  
Megmunkálási területnek szeretnék egy kb 30*35 cm-es alapterületet, melyen főleg nyákot, plexit munkálnék meg, de szeretném ha a gép az aluval is megbirkózna.

Fix hidas gépet tervezek. A vázat elől-hátul 2db 15mm-es alu lap tartaná, hosszában pedig 4db 50x100-as alu idom helyezkedne el. A két középsőn futna a mozgó tálca lineáris vezetékei.
Az híd szintén 15-20mm aluból lenne megmunkálva,  minél jobban merevítve, és az összekötést adó alu lemez mögött további 30x30mm alu idomok merevítenék. A lineáris rendszer mindenhol legalább 15mm vezetékek lennének kocsikkal.

A lényeg most jön. Gondolkoztam hogy a müszakitar-on hirdetett XY mechanikából vásárolnék kettőt, melyből felhasználnám a 15mmx8mm-es golyósorsókat az XY tengelyen, a kuplungokat, és a motorokat, energialáncot, csapágyazást. A megmaradó alkatrészek pedig pont kellenének egy másik projecthez. A motorok vezérléséhez olvastam, hogy szükség van még egy +/-10V-os konverterre, ez még picit eltántorít. Bár árban kb ugyan ott vagyok mintha normális motorokat vennék vezérlővel.  
A Z tengelyhez pedig vennék egy kisebb emelkedésű golyósorsót.

Kérdésem lenne, hogy mennyire életképes ez az ötlet. Jó ötlet felhasználni a motorokat és a nagyobb emelkedésű orsókat, valamint a mechanika elég stabil lesz?

keri

És ezt így ennyiből mondjuk meg?

A váz alapvetően működőképesnek hangzik, de se link, se rajz hogy mire gondolsz pontosan.

istvan3

Bocsánat a link lemaradt.  

http://muszakitar.hu/motorok-hajtasok-motor-vezerlesek/x-y-mechanika-lepteto-motorokkal/

Az Y és Z tengelyekre ezeket a Rexroth pályákat gondoltam, bár a Z re csökkenteném majd hosszát. Pár héten belül azt mondták újra kapható lesz.
http://muszakitar.hu/anyagok-gepepito-elemek-fem-alkatreszek/linearis-palya-csuszocsapaggyal-400mm-x-15mm/

Az X-re a mozgó tálca miatt hosszabbra van szükség.

Készítek rajzot is nemsokára az elképzelésemről.

keri

Ennyi pénzért alkatrésznek, bontani jó szerintem, de mint mechanika, CNC-re nem  ajánlom.
Hossz irányba nincs rajta lineáris tengely, csak az orsón és bordás tengelyen mozog. Ez nem bír erőt. Gondolom valami automatizálási izé lehetett, oda jó így is.

Másik probléma az lehet, hogy milyen vezérlő jelek kellenek a motornak? Step-Dir rendszerűeket tudnak vezérelni a hobby programok. +-10V nem nagy cucc, tápegység amúgy is kell a vezérlők mögé. Ami miatt nekem nem szimpatikus, hogy csak 10V a meghajtó fesz? Akkor nem lehet fürge a motor.

Na szóval a váz amit értettem belőle jó.
Ezekből a mechanikákból az orsót, csapágyazását és annak motorját tudod használni, X-Y-ra azok elég hosszúak egy normál méretű gravírozóhoz, de alá kell tenni lineárokat. Mozgó asztal miatt nem kell hosszabb orsó, nem kell végig érnie a kereten, csak a lin. vezetéknek kell végig érnie.

Z-re jó az a lin. vezeték ami rajta van, kettő készletből már egész masszív lesz, de oda ahogy tervezed is, érdemes golyós orsót tenni.

istvan3

Az alkatrészeket bontani akarom belőle. Felhasználni az orsókat motorokat kuplungokat csapágyakat stb, de természetesen normális vázra.

A mozgó asztal alá úgy értettem, hogy hosszabb lineárra van szükség, hogy ki tudjam használni a 40 cm-es orsót.

A +-10 voltos dolgot a "Léptető motor választás" topik 3914-3915 hozzászólásokbn találtam.

000000000

Én, nem tudok olyan topikról. Hol van?
Esetleg más a neve?

Devecz Miklós

Pedig van

http://cnctar.hobbycnc.hu/Devecz_Miklos/L%e9ptet%f5motor%20topik.jpg" border=0>

000000000

Csókollak:))
Én, az alcímét soha nem olvastam:))
És, arra nem is lehet keresni a címsorban.

Köszi!

István83

Üdv mindenkinek.
Lei Wire cut programba tudna nekem  
valaki segíteni? Válaszokat magánan.

bznc93pf5

sziasztok.
tudja-e valaki hol található Adobe Illustrator nem demó, full letölthető működő verzió?
mondjuk a CS5, XP 32bit verzió,  
legutóbb kaptam segítséget amit köszönök de az sajna nem XP-re való, ezért kérek megint valakit aki esetleg tudna XP-s verziót.
köszönöm

pisti73

bznc93pf5

sanka74

Sziasztok! Egyelőre megoldódni látszik a cnc forgatós probléma, az .stl fájlokkal lehetett a gond, nem a legnagyobb felbontással lettek átkonvertálva .stl-lé, illetve a simítást is alkalmaztuk az Asp.-ban. Ugyan az az oszlop, ugyanolyan toolpath beállítások mellett, a G-kód fájl mérete is kisebb lett, valószínű a sok pici felületi egyenetlenségek miatt. Köszönöm a segítséget!

Szabó Zoltán

Szeretnék a három tengelyes marón működtetni lézert ami már megy is szépen Pabló segítségével be van állítva amit hálásan köszönök neki!De szeretnék a marógép alá a Mac-3 vezérléssel egy forgatót. De megakadtunk egy számomra nagy problémán. Kérném a segítségetek!
Mi a bitkiosztás a párhuzamos porton, ha 5 tengelyt akarok vezérelni?
Köszönettel:Szabó Zoli

bznc93pf5

továbbra is ugyan az a gondom mint az előző verziónál, a telepítéssel van valami gubanc