Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

w987wzmm

Érdekes kérdés. Nem akarlak megbántani! Miért akarsz gépet, ha nem tudod, kinek és mit kéne gyártani? Havi 30ezerért akarsz dolgozni vele? Nem éri meg. Akkor inkább, ha van időd menj el dolgozni egy CNC-s céghez, havi 160-ért.  

Béni

Ma a bérmunka, bedolgozás a rabszolgaság szinonimája.
Akiknek munkavállalóként ebben a körben van csak lehetősége hosszútávon dolgozni, azok nem terhelik a nyugdíjkasszát sokáig.

000000000

Én, azt tanácsolnám, legyen egy fix munkahelyed.  
Mellé vedd meg a gépet. (Igaz, nem tudom, mit akarsz venni)
Amikor látod, mit tudsz kihozni a gépből. Akkor, döntsél, hogyan tovább.  
Esetleg el is lehet adni a gépet akkor.  

000000000

cnc-sként dolgozok csak gondoltam veszek egy képet a munka idő után fusihoz :)

000000000

Optimális emberek:))  
Fizetik az aktív idejükben a sarcokat. És, nem kérnek vissza semmit:((
Ha, sikerült közben valamit összehozni. Ahhoz is hamar hozzájutnak a gyerkőcök.  
Hagy boldoguljanak.[#mf1]

000000000

Szerintem, nincs túl nagy elvárásod. Annak minimum ki kell jönni belőle.  
Így, meg lehet próbálni.  

000000000

oksa rendben köszönöm a segítséget, nem szeretlem a bizonytalan dologkat, leginkább ha nincs rálátásom :)

svejk

"Az előtolás szabályzót tekergetni a legjobb megoldás."

ez így van, ezért akarom mindenáron a feed rate és a spindle override gombokat fizikális formába önteni, akár mach3 akár linuxcnc-vel.

"Kivétel, eszterga menetmegmunkálás, ott nincs 0% előtolás. "

Amiket én találkoztam ipari, gyári esztregákkal azoknál le lehet 0-ra is tekerni.

svejk

Kár.. :(
Legalább lett volna megint egy fix kiszámítható, kikerülhető hiba.

HobbyCNC-k tesztelésére vannak kedven G-kódjaim, mint a Magi féle spirálteszt, Skorpió, stb., de akár Tibor45 csillagtesztje.
A sebességet, gyorsítást úgy szoktam maximálni, hogy ha ezek a kódok lefutnak hiba mentesen többször G1-el, G0-al, G64-ben és G61-ben akkor jó.
pl. a spiráltesztnek van egy pontja ami nagyon kritikus.
No persze közel sem szoktak olyan csoda értékek kijönni mint néhány fórumtársunknak.

Ha esetleg egy újabb G-kóddal probléma lenne egy gépnél eszembe sem jutna G-kód-ot hibáztatni, hanem a gépben (mach+mechanika) keresem a hibát.
Eddig úgy gondoltam, hogy a mach3 is szól ha olyan paranccsal találkozik amit nem bír végrehajtani.

Persze tudom egyszerűbb a G kód generátorra fogni a hibát és látszólag ezt alá is támasztja, hogy esetleg egy másik kódgenerátor által kreált kóddal hibamentes a gép, de szerintem a mach3+hobbycnc párosban van mindig a hiba.
Azt tudomásul kell venni hogy ez nem egy visszacsatolt rendszer, mármint a gép és a mozgásvezérlő, így sokkal nagyobb kompromisszumokat kell kötni sebesség és gyorsítás terén.

KoLa

A pozícionáló mozgások alatt, még g76-nál is lehet pause-olni! (machnál semmit!)

000000000

„Továbbá nem árt beállítani a Z nulla távolságát az A tengely középvonalától a settings képernyő rotation A DRO-jában.”

Hogy érted ezt konkrétan?

000000000

Eredeti képernyő, 5. fül fen a settings.  

sanka74

Igen közben megtaláltam, de köszi.

sanka74

Szia! Én nem vagyok CNC-s guru, hobby célból építettem gépet. A reliefgyártásból megélni nem lehet, esetleg a közeli ismerősöknek tudsz ajándékot adni, illetve néha eladásra, de a ráfordított idő és gépmunka nem jön vissza, csak némi kiegészítésre lehet szert tenni, illetve ha elfogult az ember ez irányban (mint itt mi jó néhányan), akkor egy olyan hobbyd van, ami nem mínuszos anyagilag, mint a legtöbb hobby (pl. csillagászat, modellezés, nőzés stb.) Én ezt úgy nézem, hogy szeretem, és a befektetett pénzt jó esetben vissza lehet termelni, de a befektetett munkát sosem. Csak akkor, ha nagyon jó kapcsolataid vannak, illetve jól menedzseled magad, de az megint befektetés.
Ha nem reliefgyártásban gondolkodol, hanem fémmegmunkálásban, akkor oda  nagyon jó kapcsolatrendszer kell, nyelvtudás, és nem utolsósorban termelékenység. A másik nagyon fontos dolog, hogy az ország melyik részén laksz. Én a dél alföldön többéves részletre nem vennék CNC gépet, maszekolásból itt nagyon nehéz kinőnie magát az embernek. De ez csak az én véleményem.

sanka74

Bár konkrétan még nem tudom melyik lehet ez:(