Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

kuv5p7226

Mondom én, hogy én kapomn a maflást a nagy lendületben...:-)))

Ha ezt így kiszámolnám egy adott trafóra, és kijönne x tekercsméret, és ahhoz megalkotom a trafóvasat, akkor a teljesítmény átmegy.
De ez végtelen számú megoldással megoldható, mert vehetek a teljesítményre 1-2-5-10-25-30cm2 vasmagot is.

A telítés (1T) hol fog behatárolni nálad?

jani300

Egyezzünk ki inkább abban hogy félreértettük egymást , vagy valamelyikünk rosszul fogalmazott .
Így egyszerűbbnek tűnik , tényleg . Tud itt mindenki trafót méretezni .

000000000

Nemcsak a vasmag keresztmetszetét kell méretezni, mert az sem lenne 100%-os pontosságú, lévén nem biztos hogy ismered a pontos anyagot, annak jellemzőit, és nem ipari minőségben rakod össze a vasmagot.
Tehát kalkuláld bele a K: összevont állandót, amely magába foglalja a vasmag geometriai méreteitől és anyagszerkezetétől függő értéket (VA/cm4);  0,8 ≤ K ≤ 1,2,
valamint a Kv: vasmagkitöltési tényezőt (0,9 ≤ Kv ≤ 0,95), mivel nem tudod hézagmentesen összerakni a vasmagot.

000000000

ok, megint tulbonyolítod:  én annyi tettem, hogy a  képletet, amit küldtél, elosztottam a példában szereplő vaskeresztmetszettel és visszaszoroztam az enyémmel... hiperszil, permalloj, vagy mittudom..   :) de az a baj, hogy 5szörös!

000000000

ld.: #20185  
"Legyen béke köztünk!"
(csak annyi volt a gondolatom, hogy egy 100V/63W-os motorhoz elég-e, vagy enm égel. )

000000000

Minél nagyobb az indukció annál jobban melegszik a vasmag, egy bizonyos érték felett telítésbe megy.
Nyilván nem 100 %-ra méretezik, a primer és szekunder tekercsek között, a vasmag a közvetítő közeg, és egyben a leggyengébb szeme az átviteli láncnak.
A kombinált fogó nyelén a szigetelés sem 230V-ig jó, holott egyfázisú hálózatnál pont jó lenne.[#wave]

s7manbs8

Azt is megnézheted, hogy a trafód kimenő tekercs huzala milyen keresztmetszetű és a feszültséged mennyi, akkor összeszorzod a (keresztmetszet négyzetmilliméterben*3A)*Kimenő AC feszültség és megkapod a teljesítményét konkrétan ennek kb.

svejk

Jó kis vita, tetszik :)[#taps]

Nem szeretnék belefolyni, mert tudásom kevés a meggyőző érvek megfogalmazásához, ezt meghagyom a mérnökeinknek, van itt belőle villamos is jóegynéhány.
Mindenesetre a titok a gerjesztésben, ampermenetben, relatív permeabilitásban rejlik.

Az viszont kétségkívüli tény, hogy a gazdaságosság az elsőrendű cél a feladat gyakorlati megoldásában.

000000000

Persze! Igazad van!
mégegyszer: goto #20210, #20209
:))

000000000

Valaki, a gyártó megtervezte, szabványosította, legyártotta, 20 évig használta, én kibányásztam...
svejknek is igaza van...
(lemegyek, megnézem, elég(meleg)-e már)
De behelyettesítettem a képletbe, és 108 W lwtt 25 helyett.

mxjj54gxi

Sehol, mert minden keresztmetszetre különböző tekercset számolok az 1T figyelembe vételével.

000000000

azt is elfelejtettem mondani, hogy ez autótrafónak lesz bekötve! A számolás érvényes úgy is?

mxjj54gxi

Nem!
Az autotrafó számolása teljesen másképp megy, sokkal nagyobb teljesítményekre jó az úgy.

000000000

s73tgf9vg

Sziasztok!
MDF-et akarok síkba marni, milyen fordulattal és előtolással csináljam? 2 élű maróm van, 6-24.000 fordulatú főorsóval, maximum 4000mm/p előtolással.