Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

xfg6v697j

Danibá sokmindent leírt.
Én még annyit hozzátennék,hogy a fa alapanyag nem homogén,és vannak olyan részei,amelyek sokkal keményebek.
Ha beleszalad egy ilyen részbe a gép,és már amúgy is eléggé a teljesítőképessége határán dolgozik azonnal tévesz/elugrik a léptetőmotor.
Ezt kerregő hang jelzi.
Ezen egyértelműen a sebesség visszavétele segíthet.
Negyobb átmérőnél kissebb sebességet kell alkalmazni,és vagy kissebb fogást.
És ahogy csökken az átmérő lehet növelni az előtolást,és vagy a fogás nagyságát.

000000000

Kedves:
elektron
PSoft
rferi
jani300
vomberg
szpeet
nagyon köszönöm a segítségeteket a tanfolyamot a  tranformátorban. Közben elaludtam, de most frissen vidáman folytatom tovább...  

wm94bppdn

Örülök, hogy rferi felhozta ezt a témát. Először is, teljesen igaza van! Fiatal koromban, amikor még fogott valamit az agyam, elcsodálkoztam, hogy a teljesítmény számításakor a trafó vaskeresztmetszetéből indulnak ki. A fizika nem ezt mondja. Nagy nehezen megértettem, hogy a képlet empírikus, a szabványos pakettvastagságokra jó közelítéssel igaz. Az átvihető teljesítményt (azonos frekvencián) a vas tömege határozza meg, a voltonkénti menetszámot pedig a vaskeresztmetszet.  
Remélem ez helyreállítja jani300 világképét :)

jani300

Üdv ! Megnéztem az adatlapod . Először is nem megyek bele vitába . Szerinted a vas tömege és a vaskeresztmetszet között mi a különbség , szigorúan csak a transzformátor méretezéssel kapcsolatban .A hiszterézis görbét azért még halkan megemlíteném .A fene aki foglalkozik a szabványos pakett vastagsággal , vágtam én már trafólemezt . Egyszerűen nem értem miről beszéltek Ferivel . Ha igazatok van akkor engem valahol nagyon félrevezettek . Még egy utolsó javaslat : próbáljatok meg túlterhelni egy fojtótrafót ,olyan üzemi feltételek közt amire készült .

jani300

szpeet

Szia kalaci! Nekem címezted, de jani300 már reagált. Nem kell itt senkinek helyreállítani a világképét, inkább nektek kellene jobban utána nézni. A vas keresztmetszet behatárolja az átvihető teljesítményt. Nézzetek jobban utána

000000000

Beállok én is a "segítők" táborába.
Neked van igazad, nagyon is függ a hálózati transzformátor teljesítménye a vasmag keresztmetszettől.  
Sajnos vitapartnereid ott tévednek súlyosan, hogy a képlet érvényességi tartományát figyelmen kívül hagyták, azaz ahogyan szpeet Kolléga írta, a telítődési jelenség miatt az indukció felülről korlátos. Ezért aztán egy adott ponton túl csak a keresztmetszet növelésével lehet növelni a teljesítmény. Így aztán mint mindig, minden rendben van itt, a fizika, az elmélet, a gyakorlat teljes harmóniában van, mint az normális esetben szokott is lenni.

jani300

Köszönöm ! Már vártalak :)

000000000

000000000

(csak annyi volt a gondolatom, hogy egy 100V/63W-os motorhoz elég-e
 http://www.imgserv.com/images/2013/11/07/UdKyxu.jpg" border=0>
ez a trafó, így ránézésre, -vagy elég- de azért rendesek vagytok... ennyi befektetést  nem érdemeltem ki... a körtepálinka amit 60-ba viszek:), az se fedezi, csak ha felhígítjuk)

mxjj54gxi

Ha ezt képletekkel igazolod, akkor te vagy a Nobel díj várományosa, nem én! :)
Ez az ami tévhit, ez az egész, amit leírsz.
A vas a fluxussal tényleg közvetíti az energiát, de meg lehet alkotni a tekercselést úgy is, hogy a fluxus ne lépje túl a vasra megengedettet.

Vagy vassal spórolunk és sok rezünk lesz, vagy rézzel spórolunk és sok vasunk lesz, de mindkettő műkszik.

mxjj54gxi

Előző hsz-em neked is szól: képletekkel bizonyíts!

mex

Bizony, ez a helytálló.
Volt ez már vitatéma más fórumon is, ott eléggé vehemensen estek egymásnak a fórumozók, mindenesetre végül belátták az igazságot: a vaskeresztmetszet elsődlegesen nem meghatározó.
Egy régebbi rádiótechnika példányban közérthetően le is írták anno...

mxjj54gxi

Köszönöm!

A srácok talán azt hiszik, hogy én azt bizonygatom, hogy bármilyen kicsi EI trafóvassal megoldható bármi.
De nem ezt mondom!
Az első hsz-emben részletesen le is írtam, hogyan lehet a létező, szabványos vasakból megtervezni a trafót.
De azt a tévhitet el akarom oszlatni, hogy a vaskeresztmetszet a szűk tényező!
NEM!
A gyári, szabványos vasaknál az ablakkeresztmetszet, amibe a tekercs kerül, egy értelmes tervezési kompromissszum eredménye, és ezért az tud szűk keresztmetszet lenni!

jani300

Most már értem miért van a több megawattos trafókban annyi vas . Takarékoskodnak a rézzel .:(
 :))