Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

Én nem hiszek semmit , csak elolvastam amiket írtál .[#integet2]

kuv5p7226

Nem akarok úgy járni mint a balek a kocsmai bunyóban, aki szét akarja választani a verekedő feleket, majd ő kapja a pofonokat, de mielőtt megeszitek egymást, közétek állnék...

Ugyanis elbeszéltek egymás mellett!!!

A többiek azt mondják, hogy a vaskeresztmetszet behatárol, mert egy idő után telítésbe megy ha csökkented, és azt már semmiféle rézzel, menettel, vuduval nem tudod kompenzálni hanem csak feltaláltad újból a villanyrezsót.

Te viszont ahhoz a karóhoz kötöd az ebet, hogy ezt amúgy sem tudja elérni a dolgozó, mert szabványos trafóvasból építkezik és az úgy van méretezve, hogy az implicit geometriai korlátok miatt soha nem tudod elérni a telítési állapotot.

Valójában mindegyikőtöknek igaza van, csak nálad van egy implicit korlát, a kötött (szabványos) trafógeometria. ha kilépsz ebből a korlátból, akkor bizony el tudod érni a telítést és onnantól kezdve a vasmag keresztmetszet - és ezen keresztül a kilóban mért vas mennyiség - lesz a korlátja az átvihető teljesítménynek.

Magyarul egy diffegyenletet egyforma peremfeltételekkel oldjunk meg, mert különben az jön ki, hogy a Nap kering a Föld körül...:-)))

jani300

Nem tudod véletlenül milyen dátummal jelent meg a cikk ?

mex

Nem tudom, de utánérdeklődöm, ha lesz eredménye közzéteszem.[#wave]

jani300

De ez beugratós kérdés volt ám !
Mi már középiskolában feltaláltuk a mechanikus kalapácsos egyenirányítót ! Később közzétette a rádió technika is , lenyúlták nem védtük le :)
[#integet2]

000000000

Szerintem alap problémáid lehetnek a matekkal, ha még mindig kételkedsz. Mellesleg a #20156 képleted is rossz, hiányzik belőle egy 4.44-es szorzó.
Ha pedig ezt a képletet végre értelmeznéd a B korlátossága miatt (B maximum értéke hagyományos vasmagra max. 1 - 1.2 T lehet, különben telítődés következik be), akkor rájöhetnél végre, nincs igazad. A bizonyítás ilyen egyszerű.
Mellesleg gondolkozzál már el azon, hogy mégis miért van az, hogy az 1 W-os és az 1 kW-os trafó mintha nem egyforma méretű lenne, pont azért mert a vaskeresztmetszetük is egész más.

Aztán írtál még ilyet is:
"Ja, hogy bazi vastag drótból lesz kurvasok menet? Bakfitty! Ha én gyártom a vasat is, akkor gyárthatok 1cm2 vasat fél négyzetméteres ablakkal, ki akadályoz meg benne?"

Hát az akadályoz, hogy az N is korlátos nagy P-nél, mert vastag keresztmetszetű tekercs és sok menet igen drága mulatság, adott határon túl nem is gyártható le egy könnyen technológialag, azaz gazdaságtalan és buta gondolat. Tehát jó lenne, ha egy képletben a gazdasági, műszaki, gyárthatósági határokat, összefüggéseket az optimumra való törekvés jegyében figyelembe vennéd, és az egyes ott szereplő változókra érvényesítenéd.

000000000

ok, persze, jó, hogy engem kiküszöböltetek az egészből, mint segítségkérő bénavagyokot...   :)  
... de nem mondtam még, hogy az átvitelnek működni kell 4 Hz-nél, 15 MHz-nél, és 5 nanovoltnál, de lehet, hogy 1800KV-on, 650 A secunderárammal, 860fokos szobahőmérsékleten... 110%-os hatásfokkal... kihagytam valamit?

jani300

Az baj hogy a végén még kicsöppen belőle a vasmag :)

000000000

vagyis igazatok van, nem akarok igazságot tenni, így csiszolódik az elme...    
lehetnének még paraméterek amik játszanak, és az elméleti számításhoz képest biztos, hogy van a gyakorlati képletben pl vasmag alaktényező, a sarkokon nagyobb a szórt mágneses tér vesztesége...                                  

000000000

...abban is igazatok van, hogy "előbb számolunk, mérünk, utána vágunk" én pl alapból nehezen viselem a "próbálgatást", amikor egy gerenda lehajlását pontosan számolni lehet...   :)

mxjj54gxi

Én nem ezt mondom, amit nekem tulajdonítasz.
Persze hogy telítésbe lehet vinni a szabványos trafóvasat is, hiszen csak kevés menetet kell feltekerni rá, és betelít.
Én azt mondom, hogy  
- kicsi vasmaghoz sokkal több menet kell, hogy ne telítsen be a vas
- a sokkal több menet ha megvan, akkor már csak vastag drót kell rá, hogy elbírja az áramot
- ha ez is megvan, akkor már csak el kell férjen az egész miskulancia.
Ha ezt így kiszámolnám egy adott trafóra, és kijönne x tekercsméret, és ahhoz megalkotom a trafóvasat, akkor a teljesítmény átmegy.
De ez végtelen számú megoldással megoldható, mert vehetek a teljesítményre 1-2-5-10-25-30cm2 vasmagot is.
Az összeset leméretezve az összes menni fog, csak kurvára nem lesznek egyformák kinézetre, menetszámra, méretre, súlyra.

Azért, hogy ezt a káoszt megszüntessék, annak idején egy szabványsort terveztek, és azt mondták, hogy ezekből oldjátok meg, amit tudtok.
Ami tekercs nem fér fel az egyik vas ablakába, azt a trafót tegyétek egy mérettel nagyobb vasra. De az ablak korlátoz, nem a vas keresztmetszete.

Mert vegyük azt az esetet, hogy pl 10cm2 vasmagra számoltam egy trafót, de nem fér be abba a vasba, aminek a nyelve  mondjuk 33mm széles, de befér a következő méretűbe, aminek a nyelve 40mm széles.
Ekkor mit tesz a paraszt? Megnöveli a vasmag keresztmetszetét?
NEM!!!
Veszi a 40mm nyelves vasat, és nem 33mm pakettet rak össze belőle, hanem 25mm-est!
10cm2 mindkét vas, mégis a teljesítményt csak a második esetben tudtad átvinni, mert a kisebbnél nem fértél be az ABLAKBA A DRÓTTAL!
A vas elvinné az első esetben is, mert a második esetben sem nagyobb a keresztmetszete!

000000000

ok, 18W/cm2, 2*3cm, 108W-os, ami a foton van, nem akarom elhinni, és 30W-nak nézem

mxjj54gxi

Azt nagyon jól nézed, az kábé 25-30 watt

s7manbs8

Azt hittem akkora mint a fejed, de látom tenyérben elfér, úgy az tényleg csak olyan 30W, amit hosszú távon elbír, de ha óránként 5 percet használod úgy meg lehet jobban is terhelni ... :)