Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

t62d6ha2b

Azért gondoltam az elektromos szabályozást, mert ha más méretű munkadarabot kell megfogni (tapasztalatom szerint kisebb felületű munkadarabhoz nagyobb vákuum kell), akkor talán könnyebb elektromosan (elektronikusan) átállítani.

svejk

Vákumos leszorítóhoz:
Először is azt kell eldönteni hogy a leszorítás teljesen zárt körös lesz vagy fals levegős.

Ha zárt körös, akkor egy-kétszáz W-os vákumszivattú tökéletes, Török Tamásnak biztos van. Ilyenkor a szivattyúnak nem kell sok levegőt szállítani, 1-2 s alatt akkor is lehúz.

Ha fals levegős, akkor oda sajnos csak nagyteljesítményű, sok levegőt szállító típus kell. Ide jó lehet a porszívó, a lényeg, hogy olyat kell használni amelyiknek a hűtése nem a szívott levegővel történeik.  
Ilyenek a vizes porszívók döntő többsége.

A vákuum nagysága és egyéb nyalánkságokat nem írom, mert pár éve még én is tévhitben voltam.
A lényeg, hogy nem kell hajszolni az aboszulte vákumot, mert pl. az abszolute vákum mindössze 10%-al szorít le jobban mint a -0,9 Bar.

000000000

sziasztok,
Root szivattyú a megfejtés, ha profit akartok, végtelen ideig karbantartásmentesen megy,
ha hobby, és a porszívó már leégett, akkor használjatok injektort. Vízsugár légszivattyút
:)
garantáltan soha nem megy tönkre, mert nincs is benne alkatrész:)
nem kell hozzá vezérlőelektronika
itt a fórumos árult valaki profi kivitelben is

svejk

Roots lesz az...

A vízsugaras ejektor is kopik, az igazi kerámiából van, de nagyobb baj hogy győzni kell vízzel. Csapvíz ugye nem gazdaságos, ha meg külön szivattyú van akkor megint nem karbantartásmentes.

Egyébként az olajos vagy szén forgólapátosak talán a legmegbízhatóbbak. az olajos inkább kis léghozamhoz de nagy vákuumhoz, a száraz nagyobb kléghozamhoz kisebb vákuumhoz.

PSoft

http://www.hds.bme.hu/mota/geag04/AG04-05.pdf" TARGET=_fnew>A Roots-fúvókról,...pdf 35.oldalától.

RogerCo

Köszönöm mindenkinek a segítséget a vákuum szivattyúval kapcsolatban.
Az említett szivattyút mellőzöm. találtam egy kompaktabbat, és talán jobbat.[#nemtudom]
Csütörtökön megyek megnézni és ha úgy van megvenni. Egy 3F 2.2KW-os motorral egybeépített szivattyú, melynek a min nyomása -0.7 BAR.
Ha meglesz teszek fel képeket.
Köszi.

000000000

"kár... pedig lett volna még néhány ötletünk"

RogerCo

RogerCo

Azért lesz majd még kérdésem, ha itt a szivattyú.
Pl milyen cső kell, amit nem tud összeszívni, milyen csatlakozó, hogy oldható is legyen? gondolom, a normál +10BAR-os levegő csatlakozó ide nem jó, aztán, hogy milyen puhaságú, és keresztmetszetű gumi esetleg szilikon gumi csíkot szerezzek be a vákuum asztalhoz. Ilyen, és hasonló kérdéseim lesznek :)

000000000

ok, itt max. 1 bar van ugyan, de fordított irányban...
a szokásos fém csővezetékek nyilván használhatók,
de kapható pl flexibilis PE cső, PVC spirálbetéttel, kút-vízszivattyúk szívóoldalán használják, ott is ennyi a vákuum.... de majd jönnek a többiek... jó munkát

Szedlay Pál

A cső gyártók pontosan közlik a különböző átmérőkhöz alkalmazható nyomást és vákuumot.

RogerCo

Sziasztok!  
Ma elmentem megnézni, és el is hoztam a vákuum szivattyút.
Szerintem jó lesz. A 1.5L-es pet palackot szempillantás alatt (1-2másodperc) szívja teljesen laposra :)
Úgy gondolom ennyi "szabad" levegő a teljes 500x500-as asztalomon nem lesz.
Íme a kép a szivattyúról:
http://cnctar.hobbycnc.hu/RogerCo/2013_08_01/IMG_8445.jpg" border=0>

svejk

Szén, vagy fiber lapátos?

RogerCo

Öööö, azt nem tudom...
Szétszedés nélkül hogyan állapítom meg?
És mi a lényegi különbség?

svejk

Micsoda???  
Már majd egy napja nálad van és még nem szedted szét?
Milyen barkácsember vagy Te? :))