Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

vjanos

Képbe került egy motortalan gyári, ámde szétbarmolt motorú fűnyírótraktor elérhető áron, ennek villamos hajtásúvá tételén  gondolkodom :)

Internet szerte találtam ilyesmit, pl http://www.evalbum.com/2483" TARGET=_fnew>itt egy hasonló.
48V DC motort tettek bele, ez négy akksival már 1-2 óra háztáji üzemidőt biztosít. Ahogy olvastam, alaphangon 5-6kW körüli motor az igény.

Van-e valakinek ötlete, hogy honnan lehetne ilyesmi nagyságrendű 48V motort kitermelni?  
Netán lapul valakinél ilyesmi?

s2k5ycubj

Régi elektromos targoncából.

jani300

[#eljen]
24 és  70 voltos szokott lenni .

s2k5ycubj

A 24V-oshoz csak két akksi kell.

jani300

Nálam hegesztőtrafóval ment a kéttonnás Bulgár targonca . Diódákkal egyenirányítva . Soros párhuzamos kapcsolással és fokozatokkal variált az a típus .

vjanos

Kösz, elkezdek errefelé keresgélni, 24 voltost.

vjanos

Mármint üzemszerűen drótról, vagy azzal töltötted? :)

bznc93pf5

vírusos az XP-d, telepíts újra, addig míg nem telepítesz újat nem fog rendesen működni, hasonló volt nekem is csak én pc ügyben nem vagyok türelmes és én azonnal újat telepítettem, azóta tökéletes minden

jani300

Hosszabbítóról alkalmanként .
Volt benne 2x3 db 120amperórás akku is azokkal is viszonylag sokáig bírta .
De nem volt üzemszerűen használva .

hostya

"Képbe került egy motortalan gyári, ámde szétbarmolt motorú fűnyírótraktor elérhető áron, ennek villamos hajtásúvá tételén gondolkodom :) "

Ne gondolkodj rajta.
Inkább próbálj meg eredeti, vagy hasonló robbanó motort beszerezni a hiányzó motor pótlására.
A villanymotor + akkumulátor költsége többe fog kerülni, mint ha robbanó motorral pótolod az eredetit.
Persze ha kihívást akarsz magadnak, akkor nem szóltam.. [#smile]

000000000

Szia, csak egy gondolat a mérlegeléshez:
nézd meg, hány kWos a benzinmotor, és egy ugyanakkora elektromos mennyi, mekkora, súlyú, stb lenne...   :)

mxjj54gxi

plusz hozzá mennyi súlya van kétórai üzemanyag mennyiségnek benyában, és akkuban

vjanos

Igen, akkuval valszínüleg egy kicsit nehezebb lenne az gép, mint gyárilag, de azért nem nagyságrendekkel.

Egyébként amennyire rajongok a normális benzines motorokért, annyira megvetem ezeket a kis egyhengeres primitív "briggs" motorokat. Eddig még akármilyen ilyen kis háztáji gépem volt, az max pár évet bírt ki berhelés nélkül...

Plusz a villanyos valamivel csendesebb lenne, meg fűnyírás közben nem büdösít úgy össze mint a kipuffgáz.

Költségre szerintem szintén hasonló nagyságrend lenne. Bár pontosan nem tudom hogy egy ilyen DC motort mennyiért mérhetnek, de egy bontott - ezáltal bizonytalan állapotú - benzines is 60-70e Ft...

000000000

Tök felesleges 5 kW-os motort bele tenni, ha csak nem akarsz vele szántani vagy drag futamon indulni [#hehe]
Ok hogy a benzin motor ekkora teljesítményű volt, de ott minden második fordulatra van munkaütem és így a nyomatéka is teljesen más mint egy villanymotoré.
Példának okádék Az Axiam-os kolléga 2.2kW-os aszinkron motoros moped autója.
És azért némileg nehezebb mint az a fűnyíró traktor.
Szerintem neked is elég lenne egy 2.2 motor frekiváltó akkupakk kombó.
Lehet így is rád borítana a szerkezetet kövér gázadásnál  [#vigyor2]

hostya

Azért azt nem szabad figyelmen kívül hagyni hogy  fűnyíró traktor esetén, a teljesítmény jelentős részét a két forgó "kasza" igényli.